Primăria Capitalei a câștigat primul proces în care este cerută oprirea uneia dintre hotârârile Consiliului General prin care au fost suspendate de Nicușor Dan și actualul Consiliu General cele 5 Planuri Urbanistice de Sector.
Este vorba despre procesul care viza Planul Urbanistic al Sectorului 4, iar decizia poate fi atacată cu recurs, scrie Hotnews.ro.
Procesul a fost anunțat anterior de Profit.ro.
Pe rolul instanței sunt 8 procese de suspendare a Hotărârilor Consiliului General prin care Planurile Urbanistice de Sector au fost suspendate, 5 intentate de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, un ONG înființat în urmă cu câteva luni, și 3 de Asociația Art Metropolis, conform sursei citate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- două procese pentru anularea hotărârii CGMB 65 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 2, unul inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, altul de Asociația Art Metropolis.
- unul pentru anularea hotărârii CGMB 66/2021 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 3, inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului.
- unul pentru anularea hotărârii CGMB 67/2021 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 4, inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului.
- două procese pentru anularea hotărârii CGMB 68 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 5, unul inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, altul de Asociația Art Metropolis.
- două procese pentru anularea hotărârii CGMB 69 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 6, unul inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, altul de Asociația Art Metropolis.
Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6.
”Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureștiului. Ani de zile au prevalat interesul privat și diferite rețele de interese în fața interesului public. Am spus și o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea din Consiliul General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă și a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acționează în interes public, și nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii și vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spațiu verde, care aveau acest statut de spațiu verde în Planul Urbanistic General. Îi felicit pe consilierii municipali din partea majorității că s-au prezentat toți la vot și au rezistat presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste rețele care au făcut rău. Bucureștiul pierdea oportunități de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafață, salba de lacuri din nordul Bucureștiului. Este un semnal pentru toți investitorii de bună credință, pentru arhitecți, pentru constructori că orașul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă și mai ales trebuie să fie făcută pentru cetățean și nu pentru niște interese speculative. Este, deci, o victorie a societății civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor rețele de interese. O victorie materializată de această coaliție PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General”, a declarat Nicușor Dan după suspendarea PUZ-urilor.
Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.