Prețurile locuințelor, acum excluse din datele privind inflația în zona euro, ar fi majorat persistent prețurile de consum în ultimii ani, conform rezultatelor studiului Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
O dată ce ar fi fost corectată în funcție de costurile locuințelor, rata inflației în zona euro ar fi atins sau chiar ar fi depășit ținta BCE timp de câțiva ani, chiar dacă instituția de la Frankfurt a aprobat măsuri de stimulare extraordinare pentru a crește prețurile, se arată în studiu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Costurile locuințelor ar fi dus dus un "nivel al inflației persistent de ridicat" din 2014, iar între 2018 și 2020 inflația ar fi fost mai ridicată cu aproximativ 0,2-0,3 puncte procentuale, scrie Agerpres.
La finalul lui 2018, BCE a oprit politica de relaxare cantitativă (achizițiile de active), iar cifrele privind prețurile locuințelor par să sprijine argumentul de atunci al oficialilor conservatori de la BCE că evoluțiile privind inflația ar fi permis mai devreme retragerea măsurilor.
Unii analiști susțin că ratele dobânzilor excepțional de scăzute pun presiune pe prețurile locuințelor, astfel încât această presiune asupra inflației va persista și în următorii ani.
Luna trecută, rata inflației în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ținta de 2% avută în vedere de BCE și ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituția de la Frankfurt se așteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creștere a prețurilor sub nivelul de 2%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dealerul auto Badsi Impex, care a adus marca Nissan în România, vinde și închiriază sediul din Pipera, unde își concentrează întreaga activitate, printr-o tranzacție cu dezvoltatorul imobiliar NuscoCu toate acestea, creșterea prețurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și înmulțirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creșterea prețurilor de consum.
În cea mai mare parte a ultimului deceniu BCE nu a reușit să atingă ținta de inflație iar acum factorii de decizie susțin că BCE nu trebuie să se grăbească și ar trebui chiar să tolereze o depășire modestă a țintei de inflației pentru a se asigura că nu înăsprește prematur politica monetară.