Apartamentele vândute de proprietari în cartierul new-yorkez Manhattan au fost cedate, în ultimul trimestru al anului trecut, la prețuri medii de 900.000 de dolari, în scădere cu 6,3% față de anul precedent, fiind primul declin din 2015.
Americanii și nerezidenții care au cumpărat apartamente la New York în criza imobiliară din anii 2006-2009 au putut marca unele câștiguri consistente în ultimii ani. Este un trend ce pare a fi istovit, potrivit ultimelor date furnizate de evaluatorul Miller Samuel Inc. și societatea de brokeraj Douglas Elliman Real Estate, preluate de Bloomberg.
Prețurile apartamentelor din Manhattan, cel mai râvnit cartier din New York, au scăzut cu 6,3%, la un preț median de 900.000 de dolari. Este primul declin din ultimii 2 ani și cel mai mare de la cel consemnat în al 3-lea trimestru din 2012, când cotațiile de pe acest segment rezidențial s-au depreciat cu 8,1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă până de curând vânzătorii erau cei care stabileau agresiv prețuri ridicate la vânzare, acum par a fi aduși cu picioarele pe pământ pe măsură ce stocul de locuințe puse la vânzare crește. Ei își ajustează nivelurile solicitate în condițiile în care volumul vânzărilor realizate de proprietarii privați este la al 5-lea trimestru consecutiv de scăderi.
În ultimul trimestru din 2016, discount-ul cu care s-au vândut locuințele față de prețurile de listare este de 4,7%, în creștere față de cel de 3,1% existent cu un an în urmă. „Probabil că ne depărtăm de perioada în care nu era nicio rușine să-ți supraevaluezi prețul casei tale”, spune Jonathan Miller, președinte al companiei Miller Samuel, una dintre societățile care fac monitorizările de prețuri. El anticipează că intrăm într-o altă etapă, în care abordarea va fi mult mai pragmatică și care ar putea fi sintetizată astfel: „Vrei să vinzi proprietatea sau doar pretinzi? Parte a vânzării este să pui un preț corect sau să fi mai deschis negocierilor”.
„Totul scade pe segmentul de lux”
Cumpărătorii au fost de acord să plătească mai mult decât prețul de listare în numai 13% dintre tranzacțiile încheiate trimestrul trecut, față de 29% dintre clienți în urmă cu un an. De asemenea, le ia mai mult acestora până să adopte o decizie. Locuințele puse în vânzare de proprietari au stat, în medie, 80 de zile pe piață, față de 71 de zile cu un an înainte.
CITEȘTE ȘI Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40%„Totul scade pe segmentul de lux”, transmite corespondentul Bloomberg TV. „S-au construit atât de multe apartamente de lux și nu sunt suficienți cumpărători acum”, continuă explicația. Totalul tranzacțiilor din ultimul trimestru al anului trecut în Manhattan a fost, pentru 2.385 de proprietăți, în scădere cu 1,5% față de perioada corespondentă din 2015.
Pamela Liebman, șef executiv la compania de brokeraj Corcoran Group, spune că în continuare cumpărătorii sunt dispuși la negocieri, însă o parte din vânzători au rămas nerealiști în așteptările lor. „Au ucis o mulțime de tranzacții”, adaugă aceasta.
Cum să vinzi o casă
Rex Gonsalves, broker la Halstead Property, a considerat drept preț echitabil cel de 715.000 de dolari pentru un apartament cu un dormitor din cartierul Chelsea având un spațiu deschis. O lună mai târziu, singurele oferte erau deja numai cu 30% mai jos. Vânzătorii au fost de acord să taie prețul de listă de 2 ori în 2 luni, până la un minim de 649.000 dolari, și au reușit să vândă locuința cu 659.000 de dolari. „Nu este o piață aceea în care mergi într-un război al ofertelor licitate”, spune Gonsalves. „Când au avut acea ofertă peste prețul de listă, vânzătorii au spus că este grozavă. Chiar te ajută în meserie să ai vânzători care înțeleg piața.”