Dacă în perioada 2014-2015 au fost finalizate circa 200 de apartamente noi în zone rezidențiale premium din București, pentru 2016-2017 se așteaptă ca aproximativ 550 de unități să fie livrate în partea de nord a orașului, reprezentând o creștere de 175%, arată un studiu al companiei de consultanță DTZ Echinox.
Mai mult, 40% din apartamentele programate pentru livrare în 2016-2017 au fost deja achiziționate, iar cele mai atractive zone sunt Herăstrău, Aviației și Floreasca, reprezentând 86% din totalul apartamentelor premium programate pentru această perioadă.
”Piața în 2016 seamănă cu cea din 2006-2007 pentru că sunt contractate apartamente încă din faza de proiectare”, a spus Mihaela Pană, directorul departamentului rezidențial al DTZ Echinox. În prezent însă, clienții segmentului rezidențial premium au preferințe mult mai clare legate de apartamentele de lux (nu mai vor neapărat suprafețe foarte mari, sunt atenți la costurile de întreținere, la materialele folosite și la finisaje.
Prețurile de vânzare în zonele rezidențiale premium pornesc de la 1.800 euro/mp și ajung la 3.500 euro/mp (Zona Primăverii fiind în continuare cea mai scumpă), iar prețul minim pentru un apartament de două camere într-o astfel de zonă exclusivistă este de 100.000 de euro.
Proiectele aflate în construcție oferă, în cea mai mare parte, apartamente cu două și trei camere (60% din toate unitățile programate să fie finalizate în următorii doi ani). Majoritatea cumpărătorilor caută apartamente cu unul sau două dormitoare, cu suprafețe cuprinse între 100 și 120 mp și prețuri care variază între 150.000-300.000 de euro, potrivit studiului DTZ Echinox.
”În general, clientul din zona rezidențială premium are 40 de ani, unul sau doi copii, lucrează în sistemul bancar sau medical, în poziții de top. Majoritatea celor care achiziționează un astfel de apartament o fac din economii”, spune Mihaela Pană.
Aproape jumătate din apartamentele de lux au sunt folosite pentru investiții (închiriere sau revânzare) și celaltă jumătate sunt destinate locuirii.
Analiza DTZ a luat în calcul șapte zone considerate premium din București: Herăstrău, Aviației, Floreasca, Primăverii, Kiseleff, Aviatorilor și Dorobanți. Principala caracteristică a zonei rezidențiale premium este amplasarea, urmată apoi de densitatea spațiilor verzi și a lacurilor și parcurilor, varietatea de cafenele, restaurante și bistrouri sau de proximitatea față de aeroportul Henri Coandă.
”După 2017, o să tragem linie și vom vedea că s-a micșorat potențialul zonei rezidențiale de lux pentru că nu mai există teren pentru dezvoltare”, spune Mihaela Pană. De aceea, este posibil ca, după această dată, polul de interes să se deplaseze către zona Floreasca și Barbu Văcărescu, mai ales pentru că sunt zone unde lucrează foarte multe persoane.
Reprezentantul DTZ Echinox a mai precizat că pe piața rezidențială de lux se luptă doar 20 de dezvoltatori români, iar numărul clienților nu depășește 500 de persoane.