Compania de consultanță MHanson indică 8 orașe în care prețurile caselor au depășit nivelurile vârfului din imobiliare de acum peste un deceniu. Fondatorul Mark Hanson se întreabă de ce dacă, post-factum, anii 2006-2007 au fost văzuți ca fiind de exces în piața rezidențială, de ce acum nimeni nu vede nimic legat de ce se întâmplă în anul 2017. “Dacă nici ăsta nu este un balon speculativ, atunci nici n-aș vrea să văd cum arată unul!”
În orașe precum San Francisco, Los Angeles și New York, venitul mediu ar trebui să se dubleze pentru ca locuitorii acestora să se califice pentru contractarea unui credit ipotecar în vederea achiziției unei locuințe la prețul median din piața rezidențială. Este elementul semnalizează pentru compania de consultanță în finanțarea achizițiilor imobiliare Mhanson că piața americană experimentează un nou balon speculativ în real estate după doar 10 ani de la spargerea precedentului.
Dacă la nivel național cifrele nu sunt alarmante, pentru mai multe aglomerări urbane, prețurile s-au deconectat față de veniturile populației, afirmă studiul Mhanson preluat de Zero Hedge. Compania indică 8 orașe unde prețurile din anii 2006-2007 au fost deja depășite în 2017 ajustat la valoarea inflației după metodologia Case-Shiller, respectiv Atlanta, Boston, Dallas, Denver, Raleigh, Portland, San Francisco și Seattle, așa cum arată graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Explozia prețurilor locuințelor în aceste orașe sunt, în opinia fondatorului Mark Hanson, sunt o reflectare nu numai a balonului speculativ, dar și a unei alte bule, deja veche de 20 de ani, a investițiilor în IT și biotech. Toate așezările respective sunt centre ale respectivelor industrii, plătitoare ale unor salarii ridicate.
În condițiile unor cotații din real estate la prețuri peste cele din anii 2006-2007 despre care ulterior reprezentanții pieței au admis că au fost rezultate dintr-o manie speculativă, Hanson se întreabă cum nimeni nu vede nimic din ce se întâmplă în 2017. “Dacă nici ăsta nu este un balon speculativ, atunci nici n-aș vrea să văd cum arată unul!”, comentează sarcastic acesta.
Spune că a fost nevoie de acumularea unor datorii federale de 15 trilioane dolari și de injecții constante de lichiditate ale Rezervei Federale Americane pentru a reinflama balonul, dar vânzările de locuințe abia sunt la nivelul din anul 1995.