Globalworth, fondul de investiții controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a încheiat anul 2015 cu active de 931 de milioane de euro și estimează că cele patru clădiri, dintre care trei de birouri, care urmează să fie livrate în 2016-2017, ar crește valoarea portofoliului până la 1,1 miliarde de euro.
”Suntem mândri să anunțăm că proiectul nostru flagship Globalworth Tower a fost livrat în primul semestru al acestui an, (...) crescând suprafața închiriabilă până la 358.000 de metri pătrați. Proiectele pe care urmează să le dezvoltăm (exclusiv Globalworth Tower) includ patru clădiri dintre care două vor fi de birouri și ar urma să fie livrate în 2016, iar celelalte – unul de birouri și unul industrial – vor fi livrate în 2017. În momentul livrării, aceste dezvoltări (inclusiv Globalworth Campus Faza B) vor aduce încă 153 de milioane de euro portofoliului nostru (în final, valoarea va fi de 1,1 miliarde de euro)”, a declarat Ioannis Papalekas, CEO al Globalworth.
Portofoliul Globalworth se apropia, la finalul anului trecut, de un miliard de euro (931 de milioane de euro), aproape dublu față valoarea evaluată la finalul anului 2014 (599,3 milioane de euro), potrivit raportului financiar consolidat.
Cu toate acestea, datoriile însumează 408,5 milioane de euro, reprezentând jumătate din valoarea activelor.
”De-a lungul anului 2015, am adăugat portofoliului nostru șase noi proprietăți comerciale, dintre care patru sunt noi achiziții în București și două au fost dezvoltate de Globalworth Timișoara (parte din complextul industrial TAP). În prezent, deținem 100% din cele 15 investiții de real estate care au fost evaluate la 931 de milioane de euro în decembrie 2015”, a explicat Papalekas.
Ca planuri de viitor, Globalworth menționează că deține două terenuri în București, dintre care unul în zona lacului Herăstrău, pentru dezvoltare. Aceste terenuri, care totalizează 9.700 de metri pătrați și au o valoare de 18,2 milioane de euro, reprezintă ”oportunități pentru dezvoltarea de proiecte de birouri sau mixte de care intenționăm să profităm în viitor pentru a crește portofoliul de real estate”, mai este menționat în raport.
În ultimele 18 luni, compania a semnat contracte de închiriere cu companii naționale și multinaționale, printre care Valeo (TAP, Timișoara) pentru 13.500 metri pătrați, ADP (Gara Herăstrău) pentru 6.100 metri pătrați, Nestor Nestor Diculescu, Kingston Petersen (Globalworth Tower) pentru 5.800 de metri pătrați, Honeywell (BOC, București) pentru 4.800 de metri pătrați, Deutsche Bank (BOB, București) pentru 3.100 de metri pătrați sau Vodafone (Globalworth Tower) pentru 1.950 de metri pătrați.
”Portofoliul nostru cuprinde circa 85 de companii naționale și multinaționale care vin din peste 15 state. 2016 este un an important pentru noi fiindcă suntem implicați într-o serie de negocieri pentru preluarea spațiului rămas liber în proprietățile și dezvoltările noastre, precum și în negocierea unor extinderi pentru unii dintre actualii chiriași”, a explicat Papalekas.
Globalworth a avut anul trecut o EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 66,3 milioane de euro, în creștere cu 180% față de anul anterior când a raportat câștiguri de 23,6 milioane de euro. Fondul a înregistrat venituri din chiria contractuală de 44,8 milioane de euro, dublu față de valoarea înregistrată în 2014, din care 9,7 milioane de euro au rezultat din investițiile finalizate în 2015.
”Creșterea veniturilor datorată noilor investiții făcute în 2015 ar fi urcat până la 15,3 milioane de euro, dacă am fi achiziționat aceste entități la începutul anului 2015”, se arată în raportul financiar.
Valoarea totală a investițiilor făcute în 2015 s-a ridicat la 244 de milioane de euro, inclusiv achiziția a patru clădiri de birouri de clasă A în București (tranzacție a cărei valoare a fost de 173 de milioane de euro). Astfel, în total, din februarie 2013, data când a fost înființată compania, au fost investite 814 milioane de euro.