Proiectele de construcții noi au influențat negativ, pe ansamblu, volumul lucrărilor de construcții din România, ca serie brută, care a înregistrat o scădere de 1,1%, în primele cinci luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Potrivit statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, lucrările de construcții noi s-au diminuat cu 2,6%, în timp ce lucrările de întreținere și reparații curente și lucrările de reparații capitale au crescut cu 2,2%, respectiv cu 1,9%, scrie Agerpres.
Pe obiecte de construcții, s-a consemnat o scădere la clădirile rezidențiale (-21,5%), iar la construcțiile inginerești și cele nerezidențiale s-au înregistrat creșteri de 9,4%, respectiv de 0,9%.
Ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,2%, în primele cinci luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În același timp, lucrările de construcții noi au scăzut cu 4,8%, iar lucrările de reparații capitale au fost pe un trend ascendent (+4,5%), la fel și lucrările de întreținere și reparații curente (3,9%). Totodată, în funcție de obiectul de construcții, o scădere s-a înregistrat la clădirile rezidențiale (-21,6%). Pe de altă parte, construcțiile inginerești și clădirile nerezidențiale au crescut cu 10,3%, respectiv cu 2,2%, de la un an la altul.
Raportat la luna mai a anului 2023, în mai 2024, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat ca serie brută (-2,9%), dar a crescut ca serie ajustată (+1,7%).
Datele INS relevă că, la nivel comparativ mai - aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 0,5%, datorită lucrărilor de construcții noi (+2,9%) și a celor de reparații capitale (+2,1%).
În schimb, ca serie ajustată, lucrările de construcții au coborât cu 4,2%, ca urmare a scăderilor din: lucrări de întreținere și reparații curente (-16%), lucrări de reparații capitale (-9,8%) și lucrări de construcții noi (-1,4%).