Lucrările de construcții au scăzut

Lucrările de construcții au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Proiectele de construcții noi au influențat negativ, pe ansamblu, volumul lucrărilor de construcții din România, ca serie brută, care a înregistrat o scădere de 1,1%, în primele cinci luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, lucrările de construcții noi s-au diminuat cu 2,6%, în timp ce lucrările de întreținere și reparații curente și lucrările de reparații capitale au crescut cu 2,2%, respectiv cu 1,9%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Symmetrica își urcă afacerile, dar reclamă întârzieri la plată pentru lucrările finanțate de stat CITEȘTE ȘI Symmetrica își urcă afacerile, dar reclamă întârzieri la plată pentru lucrările finanțate de stat
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pe obiecte de construcții, s-a consemnat o scădere la clădirile rezidențiale (-21,5%), iar la construcțiile inginerești și cele nerezidențiale s-au înregistrat creșteri de 9,4%, respectiv de 0,9%.

Ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,2%, în primele cinci luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În același timp, lucrările de construcții noi au scăzut cu 4,8%, iar lucrările de reparații capitale au fost pe un trend ascendent (+4,5%), la fel și lucrările de întreținere și reparații curente (3,9%). Totodată, în funcție de obiectul de construcții, o scădere s-a înregistrat la clădirile rezidențiale (-21,6%). Pe de altă parte, construcțiile inginerești și clădirile nerezidențiale au crescut cu 10,3%, respectiv cu 2,2%, de la un an la altul.

Raportat la luna mai a anului 2023, în mai 2024, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat ca serie brută (-2,9%), dar a crescut ca serie ajustată (+1,7%).

Datele INS relevă că, la nivel comparativ mai - aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 0,5%, datorită lucrărilor de construcții noi (+2,9%) și a celor de reparații capitale (+2,1%).

În schimb, ca serie ajustată, lucrările de construcții au coborât cu 4,2%, ca urmare a scăderilor din: lucrări de întreținere și reparații curente (-16%), lucrări de reparații capitale (-9,8%) și lucrări de construcții noi (-1,4%).

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
ins