Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (44 de ani), care a ieșit recent din afacerea Globalworth în urma unor tranzacții evaluate la 330 milioane de euro, s-a asociat cu Prodea Investments, fostul braț imobiliar al National Bank of Greece, cu scopul de a dezvolta și administra hoteluri în Grecia și Cipru. Papalekas a cumpărat deja de la Prodea 18 clădiri de birouri și spații de retail în Grecia și este în curs de achiziție a unei participații în hotelul de 5 stele The Landmark din Nicosia, tranzacții ce depășesc 150 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
La începutul anului trecut, Papalekas a ieșit din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea tuturor acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-un șir de tranzacții în valoare de circa 330 milioane de euro. De asemenea, din 15 decembrie 2020, el s-a retras și din funcția de CEO al grupului Globalworth.
În ajun de Crăciun, Papalekas a achitat 134,2 milioane de euro pentru 18 clădiri de birouri și spații de retail din Grecia cumpărate de la Prodea Investments. În 30 decembrie, Papalekas a semnat achiziția a 41% din participația Prodea la hotelul de 5 stele The Landmark din Nicosia, capitala statului Cipru.
Această ultimă tranzacție se estimează că va fi definitivată în 30 martie 2021, după aprobările Consiliului Concurenței din Cipru, iar prețul va avea ca bază valoarea proprietății de 61,3 milioane de euro. Prodea va continua să aibă 49% din hotel, iar restul de 10% îi aparțin companiei Invel Real Estate, acționarul majoritar al Prodea. Hotelul a fost închis timp de 3 luni din cauza pandemiei.
„În urma vânzării recente a unor proprietăți imobiliare ale Prodea către grupul YODA (controlat de Ioannis Papalekas, n.red.), anunțăm o cooperare mai extinsă, la o scară mai mare, care marchează o etapă importantă pentru grupul nostru. Este o alegere strategică să colaborăm cu grupul domnului Papalekas, care se mândrește cu o carieră de mare succes în sectorul dezvoltărilor și investițiilor imobiliare la nivel internațional. Credem că dinamica izvorâtă din colaborarea dintre Invel, Prodea și YODA Group, care se va concentra pe dezvoltarea și administrarea de hoteluri și activități conexe, în principal în Grecia și Cipru, va fi fundamentul unui parcurs reușit care vizează obținerea unui randament optim pentru acționarii noștri“, a declarat Aris Karytinos, CEO-ul Prodea Investments.
National Bank of Greece (NBG), fosta proprietară a Băncii Românești, a ieșit din acționariatul Prodea în 2013 prin vânzarea a 66% din companie către Invel Real Estate pentru 653 milioane de euro. Invel deține astăzi peste 96% din Prodea, care administrează proprietăți a căror valoare depășește 2 miliarde de euro, ceea ce o face cea mai mare companie imobiliară din Grecia. Prodea deține circa 345 de active, în principal sucursalele ale NBG, printre care și 3 sucursale bancare în România, în valoare de 1,2 milioane euro, și 3 spații de birouri în România evaluate la 5,4 milioane euro. Chiria lunară încasată pe spațiile de bănci din România este, în medie, de 10 euro/metru pătrat, iar pentru spațiile de birouri, de 39 de euro/metru pătrat.
În urmă cu un an, NBG, care este al doilea cel mai mare creditor din Grecia, a finalizat vânzarea Băncii Românești către EximBank, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro. Vânzarea a fost condiționată de acordul dintre Grecia și UE.
Invel Real Estate este o companie fondată în 2013 de Christophoros Papachristophorou pentru a profita de oportunitățile pieței imobiliare. Înainte de Invel, Papachristophorou a fost managing director și global head al RREEF, divizia imobiliară a Deutsche Bank, poziție din care a gestionat investiții în active imobiliare evaluate la peste 20 de miliarde de dolari.
Printre acestea se numără și o tranzacție uriașă, în valoare de 340 milioane de euro, semnată între RREEF și firmele lui Ioannis Papalekas prin care acesta din urmă a vândut două clădiri de birouri și 77,5% din ansamblul rezidențial Upground, toate de lângă stația de metrou Pipera din nordul Bucureștiului. La cinci ani distanță, Globalworth a răscumpărat participația nemților pentru circa 200 de milioane de euro.
Cum a avansat Papalekas
La 37 de ani, Ioannis Papalekas reușea să convingă zeci de investitori să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro și să ajute la listarea la Bursa de la Londra a companiei sale Globalworth. În acel moment, omul de afaceri grec deținea 64,9% din Globalworth, însă treptat, odată cu dezvoltarea companiei și atragerea de investitori de renume în acționariat, participația sa s-a diminuat până la 10,7%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ioannis Papaleks a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.
Decizia listării companiei a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de peste 190 milioane de euro pe an. Doar în România deține 15 proprietăți generatoare de venituri și active totale evaluate la peste 1,4 miliarde de euro, de pe urma cărora obține anual circa 84 milioane de euro.
„Să fondez și să conduc Globalworth a fost proiectul vieții mele și cea mai mare realizare profesională. A fost o provocare, dar și o mare satisfacție profesională și personală. Sunt foarte mândru că după atâția ani de muncă împreună am creat un jucător pionier în domeniul imobiliar, pregătit pentru următoarea etapă a dezvoltării sale“, a declarat Ioannis Papalekas după retragerea sa de la conducerea Globalworth.