Omul de afaceri Ioan Tecar din Dej a rămas cu 45% din business-ul cu hârtie tissue și produse igienico-sanitare, iar fondul de investiții Abris Capital Partners, intrat în afacere în această primăvară, are 55% din capital.
Tecar este președintele Consiliului de Administrație și decide în companie în comun cu fondul de investiții, chiar dacă este minoritar.
Fondul de private equity Abris Capital Partners a anunțat în martie că a cumparat un pachet majoritar din grupul de companii Pehart Sebeș, un business cu o cifra de afaceri de 130 milioane de euro în 2014, fără să menționeze care este participația preluată.
Înființat de Ioan Tecar, grupul de companii Pehart deține trei fabrici care produc hârtie tissue și produse igienico-sanitare (hărtie igienică, prosoape de bucătărie și șervețele) sub mărcile proprii, Pufina și Alint, dar și sub mărcile private ale diverșilor retaileri.
”Fondul de investiții Abris CEE Mid-Market Fund II LP și Ioan Tecar, au înaintat, prin Clifford Chance Badea, formularul de notificare în formă simplificată a concentrării economice realizată prin dobândirea controlului în comun, direct, asupra Fertero Limited, și indirect, asupra Pehart Tec, Metalicplas Impex, Samus Construcții și Metalicplas Distribution”, se arată într-un document al Consiliului Concurenței consultat de Profit.ro.
Ca parte a tranzacției, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționar din 2009 al Pehart Tec și-a vândut participația.
Metalicplas Impex (MPI), înființată în 1994, produce articole din fire metalice și de lanțuri și arcuri, fiind implicată și în producția și comercializarea de hârtie, printr-o unitate de producție dezvoltată la Dej (județul Cluj). MPI deține participații în firmele Samus si Pehart.
Samus Construcții fabrică produse din beton pentru construcții. Samus este implicată și în producția și comercializarea de hârtie, prin unitatea de producție dezvoltata la Dej, județul Cluj.
Metalicplas Distribution Dej (MPD) face comerț cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice. Societatea nu generează la acest moment venituri din activitatea de producere și comercializare de hârtie, dar este implicată în dezvoltarea unei structuri noi de fabricare a hârtiei la Dej.
”Concentrarea economică se va realiza prin preluarea controlului asupra firmelor de către fondul Abris (prin intermediul PPRS Holding) și domnul Ioan Tecar. Prin contractul de vânzare-cumpărare, încheiat fondul Abris va achiziționa 55% din părțile sociale ale Fertero, dobândind astfel, indirect, 55% din părțile sociale ale celor patru firme. (…) forma de control ce urmează a se exercita la finalizarea tranzacției, în mod direct asupra Fertero, va fi una de control în comun deținut de Abris și de Ion Tecar. (…) la finalizarea tranzacției Fertero va fi deținută în proporție de 55% de Abris, prin PPRS, vehicul investițional al acestuia, și de 44,5% de domnul Ioan Tecar”, menționează Consiliul Concurenței în decizia privind concentrarea economică.
Acțiunile BERD în firma Pehart au fost preluate de firmele Fertero (deținută în proporție de 55% de Arbis și 44,5% de Tecar) și MPD.
Firma Fertero va fi acționarul majoritar în fiecare din cele patru societăți, astfel, luând în considerare prevederile contractuale, controlul în acestea va fi atribuit prin tranzacție către fondul Abris și omul de afaceri, ca persoane care controlează în fapt Fertero.
”Astfel, orice decizie poate fi luată numai cu acordul domnului Ioan Tecar și al PPRS (Abris), Ioan Tecar urmând să fie președintele consiliului de administrație al fiecărei firme și, din această poziție, va coordona activitatea consiliului de administrație, dar și a echipei manageriale. Actul constitutiv al Fertero și actul constitutiv al societăților țintă (cele patru preluate indirect, n.r.) demonstrează că domnul Ioan Tecar se bucură de drepturi care depășesc protecția normală a acționarului minoritar”, apreciază sursa citată.
Companiile Pehart Tec, Metalicplas Distribution, Metalicplas Impex și Samus Construcții au realizat în 2014 o cifră de afaceri totală de aproape 579 milioane de lei (130 de milioane euro), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.
Anul trecut, fondul de investiții Abris Capital Partners a cumpărat compania de curierat Urgent Curier, după ce în 2012 a preluat de la grupul german DHL compania Cargus, a doua cea mai mare de curierat din România.
Din grupul de firme deținut de omul de afaceri Ioan Tecar fac parte 11 companii.
Abris Capital Parners administrează două fonduri cu un capital de 770 milioane de euro, proveniți de la investitori instituționali din Europa, America de Nord, Australia și Orientul Mijlociu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum