Omul de afaceri Ioan Niculae a constituit recent o garanție suplimentară pentru un împrumut contractat în 2012 de compania sa Interagro SA, aflată în insolvență, de la Credit Europe Bank și a gajat în favoarea băncii polița de asigurare a propriei sale reședințe din București, suma asigurată pe poliță fiind de 2,72 milioane euro.
Potrivit avizului de ipotecă consultat de Profit.ro, Interagro SA a contractat în 2012 de la Credit Europe Bank un credit de 15 milioane euro. Compania a intrat în insolvență în februarie anul trecut, cu datorii totale de peste 1,2 miliarde lei.
Acum, Niculae a venit, în calitate de constituitor terț, cu o garanție suplimentară pentru credit. Aceasta constă în polița de asigurare a locuinței proprietate personală din Capitală (foto) a omului de afaceri. Polița cesionată băncii a fost emisă de Asirom, valoarea asigurată înscrisă în document a imobilului fiind de 2,72 milioane euro.
Asigurătorul Asirom a fost controlat de Ioan Niculae, direct și prin intermediul Interagro, până în urmă cu 10 ani, când a fost preluat de austriecii de la Vienna Insurance Group. Contractul inițial de asigurare a locuinței lui Niculae a fost semnat cu Asirom în 2012.
CITEȘTE ȘI WP: CIA l-a informat pe Obama din august că Putin a ordonat ca Trump să fie ajutat să obțină o victorie în alegeriGaranții suplimentare pentru creditul Credit Europe Bank acordat în 2012 au fost constituite recent și de Interagro SA ca atare și au constat în ipoteci pe mai multe conturi ale companiei deschise la bancă. Instituția de credit deține creanțe de peste 14 milioane lei asupra Interagro.
După cum Profit.ro a relatat recent, un alt creditor bancar al Interagro, Piraeus Bank, a cerut ridicarea suspendării executării silite și vânzarea imediată a activelor fostei fabrici de țigarete București din cartierul Regie, aflate în proprietatea Interagro, active gajate de Niculae în favoarea băncii contra mai multor credite contractate de firme din grupul Interagro în perioada 2006-2011. Subsidiara locală a băncii grecești este înscrisă la masa credală a Interagro cu pretenții în valoare totală de peste 227 milioane lei.
Unul din motivele cererii a fost acela că "în patrimoniul debitoarei nu se mai află nici un bun de o asemenea valoare, liber de sarcini, care să poată fi propus de către debitoare ca garanție suplimentară pentru acoperirea creanței subscrisei".
Pe terenul gajat cu tot cu clădiri către Piraeus Bank și pe care banca îl vrea acum scos la vânzare pentru a-și recupera creanța Interagro de peste 227 milioane lei, Ioan Niculae vroia la un moment dat să construiască un complex imobiliar constând din ansamblu rezidențial, inclusiv două turnuri, de 30 și 35 de etaje, centru comercial și "mall cultural". De altfel, în iulie 2012, Interagro a și obținut aviz de oportunitate pentru acest proiect de la Primăria Capitalei. Proiectul a fost în cele din urmă abandonat.