Investițiile imobiliare din România, printre cele mai mici din regiune

Investițiile imobiliare din România, printre cele mai mici din regiune
scris 3 iun 2019

Volumul investițiilor din primul trimestru al anului a fost de 117,5 milioane euro, situându-se la un nivel similar cu Ungaria, cu 123 milioane de euro, dar sub piețele altor țări din regiune.

Piața locală de investiții s-a situat, astfel, peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro în primele trei luni ale anului, dar sub piețele din Cehia, Austria și Polonia, fiecare realizând volume investiționale de peste 700 milioane de euro, conform CBRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai importantă tranzacție vizează sectorul spațiilor comerciale și constă în achiziționarea la nivel național a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de către MAS Real Estate, printr-un acord de 113 milioane de euro, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Austriecii de la Supernova, proaspăt intrați pe piața imobiliară locală printr-un parteneriat la Sibiu, pregătesc extinderea în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Austriecii de la Supernova, proaspăt intrați pe piața imobiliară locală printr-un parteneriat la Sibiu, pregătesc extinderea în România

Transformările și tendințele care se manifestă în țările de regiune vor influența puternic piața locală și în 2019. Cel mai mare volum al investițiilor din Europa Centrală și de Est (ECE) a fost înregistrat în T1 de Cehia, cu 963 milioane de euro, urmată de Austria, cu 829 milioane de euro. În ceea ce privește repartizarea investițiilor din ECE în funcție de sector, spațiile de birouri conduc clasamentul, având o pondere de 55% din totalul investițiilor, în primele trei luni din 2019. La o distanță semnificativă se află investițiile care au vizat hoteluri (18%), precum și cele de pe segmentul de retail (15%) și industrial (6%). Cea mai mică pondere la nivel investițional este de 3% și o au proiectele de tip mixed-use și rezidențial, tendință care persistă de cinci ani.

În România, randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) a scăzut atât în sectorul spațiilor comerciale, unde a ajuns la 6,5%, cât și pentru spațiile de birouri (7%) și industriale (7,75%). Cu toate acestea, pe plan local au fost raportate cele mai ridicate valori ale acestui indicator din ECE, semn că piața autohtonă mai are loc pentru creștere.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
cbre