HARTA Comerciantul de energie electrică Mihai Tufan pregătește o afacere imobiliară într-o zonă de lux a Bucureștiului

HARTA Comerciantul de energie electrică Mihai Tufan pregătește o afacere imobiliară într-o zonă de lux a Bucureștiului
scris 4 iul 2019

Omul de afaceri prahovean Mihai Tufan, unul dintre cei mai cunoscuți comercianți de energie eletrică din România, pregătește actele pentru dezvoltarea unui bloc cu locuințe pe un teren de lângă Ambasada Chinei, o zonă de lux a Bucureștiului. Prin acest proces ar putea crește valoarea terenului la peste 3,5 milioane de euro, potrivit estimărilor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul acestui an, furnizorul de energie Elsid, aflat în proprietatea indirectă a lui Mihai Tufan, a inițiat demersurile pentru obținerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe un teren de 1.800 de metri pătrați, format din două loturi, pe care îl deține chiar lângă sediul central al Unicredit Leasing din Herăstrău. Demersul investitorului vine după ce Elsid a obținut în 2018 cel mai mare profit net din ultimii șapte ani, adică de 13,2 milioane euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Firma lui Tufan a cumpărat cele două terenuri în 2003 și de atunci a mai încercat să crească valoarea proprietății prin PUZ-uri de două ori, în 2005 și 2010, însă ambele planuri au expirat fără a se dezvolta în baza lor. De această dată, propunerea este pentru construcția unui bloc de locuințe cu patru etaje, cu un coeficient de utilizare a terenului de 3,4 și un procent de ocupare a terenului de 60%. Proiectul propus, care ar putea îngloba circa 30 de apartamente de lux, poate crește valoarea terenului în jurul a 3,5 milioane de euro, potrivit estimărilor Profit.ro.

Click pe poză pentru mărire

Urmărește-ne și pe Google News

HARTA Comerciantul de energie electrică Mihai Tufan pregătește o afacere imobiliară într-o zonă de lux a Bucureștiului


Proiectul a stârnit reacții negative din partea unor vecini de proprietate, care acuză faptul că indicatorii urbanistici contravin prevederilor legale, afirmație combătută de proiectant.

Dat fiind profilul de investitor al lui Mihai Tufan, terenul este pregătit, cel mai probabil, pentru vânzare.

FOTO Tranzacție: Ludvik Glavina, primul consul onorific al României în Slovenia, a vândut o clădire de birouri din București, rămășiță a afacerilor sale cu familia Tudorache și Montero CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Ludvik Glavina, primul consul onorific al României în Slovenia, a vândut o clădire de birouri din București, rămășiță a afacerilor sale cu familia Tudorache și Montero

Furnizorul de energie electrică Elsid a vândut anul trecut energie de aproape 70 milioane de euro. Aproape 90% din energia electrică furnizată de Elsid în 2018 a provenit din hidroelectric, pondere crescută de la circa 70% un an mai devreme, când o cotă importantă a avut-o sursa de energie nucleară (22,72%).

În ianuarie 2016, Consiliul Concurenței a sancționat Hidroelectrica și pe zece dintre partenerii săi contractuali cu amenzi de aproximativ 37 milioane euro pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică. Printre cumpărătorii de energie de la Hidroelectrica amendați s-au numărat și Elsid și Electrocarbon, firmele lui Mihai Tufan, care au primit sancțiuni de 570.000 euro, respectiv 193.000 euro. Cele două firme, alături de Hidroelectrica, au recunoscut săvârșirea faptelor anticoncurențiale și, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor.

INFOGRAFIC Investitorii imobiliari, obligați să aibă trase utilitățile și drumuri la strat de uzură pentru a obține autorizația de construire. „Inițiativa blochează proiectele mari.“ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Investitorii imobiliari, obligați să aibă trase utilitățile și drumuri la strat de uzură pentru a obține autorizația de construire. „Inițiativa blochează proiectele mari.“

În 2015, Mihai Tufan, pe de o parte, și soții Mihai și Emilia Anastasescu au încheiat un acord de separare a bunurilor și activităților comerciale, în care se stipula că părțile semnatare “își separă activitățile comerciale și bunurile și, în general, încetează orice formă de asociere între și/sau control direct sau indirect al acestora asupra și/sau în legătură cu societățile, bunurile, activele și pasivele descrise în acordul de separare”. Documentul citat făcea referire la companiile Elsid, Metaleuroest, MHC Water Power, Vivaio, Hidrotehnica Galați, Soceram, Dobromin, Electrocarbon, Cemart Invest, Ecowatt Invest și Cemrom, controlate împreună, direct, indirect și prin acționariat încrucișat, de părțile semnatare ale acordului de separare.

Pe lângă comerțul cu energie, Elsid și Electrocarbon au ca obiect principal de activitate producția de electrozi. În 2016, peste 46.000 de metri pătrați de hale și clădiri aparținând fabricii de electrozi siderurgici Elsid din Titu au fost demolate.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut 11 luni consecutive, din iulie 2018 în mai 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele cinci luni al acestui an au fost încheiate circa 201.000 de tranzacții, cu 14% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, după o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național, tendință continuată și în luna mai. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,4% în mai față de aprilie, de la 1.228 la 1.223 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
mihai tufan
elsid
apartamente de lux