Guvernul vrea să suspende până în martie 2021 retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi, având ca motiv principal diferențele majore între grilele notariale la nivel județean. Până anul viitor, retrocedările vor fi tot pe baza grilei notariale din 2013.
UPDATE 18.00 Proiectul de ordonanță de urgență pregătit în acest scop ar fi trebui aprobat în ședința de joi a Guvernului, dar secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat retragerea acestuia de pe ordinea de zi a ședinței întrucât Ministerul Justiției are o serie de observații de adus proiectului.
Înainte de a fi prezentată aici, informațiaa a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Din 21 martie 2020, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor este obligată să emită deciziile de despăgubire în urma unor evaluări făcute prin grilele notariale valabile la zi, nu pe baza celor din 2013, cum a fost până acum. Totuși, până acum, comisia nu emis nicio decizie potrivit noilor proceduri de evaluare, deoarece au fost sesizate „diferențe majore cu privire la criteriile utilizate la nivelul fiecărei camere notariale județene în elaborarea grilelor pentru anul 2020“, relevă un document al Guvernului
Mai mult, grilele notariale din Alba, Cluj și Bihor au fost modificate și după martie 2020, deși erau realizate în decembrie 2019, pentru a fi aplicate în 2020. Specialiștii comisiei au mai calculat că, prin aplicarea noilor reguli de evaluare, aproximativ 20% dintre dosare vor avea valorile în scădere față de grila din 2013, folosită până acum.
Spre exemplu, la Cluj, pentru un teren de 500 metri pătrați, se utilizează valoarea de 1.740 lei/metru pătrat, în timp ce pentru un teren de 2.000 metri pătrați se utilizează valoarea de 1.260 lei/metru pătrat (cu 28% mai puțin pe metru pătrat), indiferent de categoria de folosință a terenului la data preluării.
La Brașov, pentru un teren din categoria „curți-construcții”, se utilizează valoarea de 898 lei/metru pătrat, indiferent de suprafață, dar un teren de 2.000 metri pătrați preluat de stat ca teren agricol este evaluat diferit, cu 274 lei/metru pătrat (cu 70% mai puțin pe metru pătrat decât terenul „curți construcții”).
Astfel, Guvernul propune suspendarea retrocedărilor după noile reguli de evaluare, până în martie 2021, perioadă în care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Ministerul Justiției și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România vor propune un set minimal de criterii care să fie utilizate unitar, la nivel național, la elaborarea grilelor notariale pentru anii următori.
Totuși, chiar și în retrocedările realizate pe baza grilei notariale din 2013 s-au constatat inechități în paractică. În grilele pentru anul 2013, în 10 județe se aplică o singură valoare, în timp ce în 31 de județe și în municipiul București valorile sunt prezentate diferit. Din acest motiv, Guvernul a mai hotărât ca în situația în care grila notarială prevede valori doar pentru terenurile din categoria „curți - construcții”, iar terenul preluat în mod abuziv de stat avea o altă categorie de folosință, valoarea despăgubirilor se stabilește prin aplicarea unei reduceri de 50%.
Păstrarea grilei notariale din 2013 mai este justificată de Guvern și prin faptul că, dacă s-ar realiza modificări la grilele actuale, s-ar întârzia procesul de despăguburi, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea impune sancțiuni statului român. Ca ultim motiv este enumerat și faptul că Guvernul trebuie să poată distribui într-un mod previzibil resursele financiare pe fondul situației determinate de răspândirea virusului COVID-19.