EXCLUSIV P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, iese la cumpărături în România, în pofida crizei cauzate de COVID-19

EXCLUSIV P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, iese la cumpărături în România, în pofida crizei cauzate de COVID-19

P3 Bucharest A1

scris 30 apr 2020

Compania P3, al treilea cel mai mare proprietar de depozite din România, a anunțat piața, după declanșarea stării de urgență, că are deschiderea să achiziționeze depozite de dimensiuni medii în România, potrivit unor surse din piața imobiliară. Perioadele de criză pot aduce oportunități sub forma unor active „distressed“, spun sursele Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, a cumpărat platforma P3 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa în 2016. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro, sumă depășită până acum doar de achiziția, cu circa 200 milioane de euro, a complexului de birouri The Bridge de către frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman.

Urmărește-ne și pe Google News

„Avem în vedere consolidarea poziției P3 pe piața din România. În acest sens, prospectăm constant piața și privim cu deschidere către noi achiziții, fie terenuri care să ne permită dezvoltarea de proiecte de tip greenfield, fie active existente. Atenția noastră rămâne concentrată, în continuare, către identificarea oportunităților existente în piață. Calitatea este principalul criteriu în dezvoltarea și achiziția de proiecte noi, iar aici ne referim la un cumul de factori care includ locația, solvabilitatea chiriașului, durata contractului, dar și caracteristicile tehnice ale clădirii. Vizăm proiecte de peste 20.000 de metri pătrați, dar luăm în considerare orice proiect interesant care atinge criteriile de calitate și așteptările de rentabilitate ale P3“, a declarat, într-un interviu pentru Profit.ro, Sînziana Pardhan, managing director al P3 în România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum


Ea spune că P3 a fost mereu deschis atât la achiziții de produse finalizate, cât și la dezvoltare de proiecte de la zero. Primul pas făcut de P3 în România, în anul 2015, a fost printr-o achiziție, cea a proiectului Europolis, denumit acum P3 Bucharest A1. De atunci, parcul logistic a fost extins la aproximativ 380.000 de metri pătrați, cu un grad de ocupare de 91%, ceea ce îi asigură poziția a treia în piață după CTP și WDP.

ANALIZĂ O lună cu mallurile închise: Magazinele de fashion au înregistrat cele mai mari pierderi. Vânzările au scăzut brusc CITEȘTE ȘI ANALIZĂ O lună cu mallurile închise: Magazinele de fashion au înregistrat cele mai mari pierderi. Vânzările au scăzut brusc

„Planurile companiei își continuă cursul în pofida momentelor dificile și a limitărilor generate de criza de sănătate în mijlocul căreia ne regăsim. Avem încredere în perspectivele pe termen lung ale pieței românești și putem privi dincolo de suișurile și coborâșurile inerente economiilor de piață. Cu siguranță însă, vom lua în calcul, în deciziile de investiții din perioada următoare, schimbările pe care această criză le va genera în comportamentul de consum al populației, dar și alte schimbări structurale care pot influența în mod fundamental alegerile clienților noștri actuali și potențiali“, a adăugat Sînziana Pardhan.

În procesul de achiziție, P3 urmărește, în principal, terenuri sau proiecte localizate în București și în țară, amplasate în apropierea marilor centre urbane sau în locuri strategice din punct de vedere al culoarelor de transport interne și transfrontaliere.

În 2018, P3 a cumpărat un teren de 16 hectare în Dragomirești Vale și a anunțat că va începe să construiască un parc logistic de 80.000 de metri pătrați.

Criza COVID-19 reduce numărul de spații de lucru din clădirile de birouri, dar nevoia de distanță dintre angajați ar putea prelua spațiul eliberat. Construcția de noi birouri, amânată cel puțin 3 luni. Parter regândit CITEȘTE ȘI Criza COVID-19 reduce numărul de spații de lucru din clădirile de birouri, dar nevoia de distanță dintre angajați ar putea prelua spațiul eliberat. Construcția de noi birouri, amânată cel puțin 3 luni. Parter regândit

„Planificarea lucrărilor de construcție pentru noul parc P3 Bucharest NW Ring Road este una dintre prioritățile noastre, însă construcția efectivă va începe după ce vom finaliza discuțiile cu potențiali chiriași“, menționează directorul P3.

O caracteristică definitorie a fondului suveran din Singapore este faptul că se dezvoltă exclusiv pe capitalul propriu, motiv pentru care, imediat după achiziția P3, a rambursat toate creditele companiei, inclusiv cele din România. Un alt plus este că le permite să acumuleze terenuri pentru dezvoltări viitoare.

GIC administrează active în valoare de 440 miliarde de dolari, pentru cei 5,6 milioane de locuitori ai statului Singapore, ceea ce îl plasează pe locul șase într-un top al celor mai mari fonduri suverane din lume, realizat de Sovereign Wealth Fund Institute.

Ambiția P3 este să ajungă unul dintre cei mai mari jucători de profil din Europa, iar pentru asta, trebuie să investească în România la fel de mult ca în Germania, Spania sau Franța.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
p3
covid-19
depozite
logistica