Confruntate cu situația în care nu dispun de bani suficienți pentru a-și construi sedii, iar Regia de Protocol nu mai deține spații care să le fie puse la dispoziție, tot mai multe ministere caută să închirieze birouri de pe piața privată. Un document oficial prezentat acum de Profit.ro relevă că până și Ministerul de Externe a intrat pe piața imobiliară căutând oferte.
Multe din sediile ministerelor se află în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), dar regia nu mai reușește, din fondurile proprii, să asigure întreținerea acestora. Prin urmare, Guvernul a decis recent să aloce din bugetul propriu sumele necesare pentru întreținerea sediilor Administrației Prezidențiale, Parlamentului, Curții Constituționale și ministerelor.
Printre imobilele deținute în administrarea RA-APPS nu se mai regăsesc clădiri libere și adecvate pentru birouri, respectiv pentru funcționarea unei instituții publice de tipul unui minister.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este cunoscută situația Ministerului Fondurilor Europene, care a fost nevoit să închirieze inițial, cu o chirie lunară de 17 euro/ metrul pătrat, clădirea Tower Centre International din Piața Victoriei, deținută de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Guvernul i-a alocat ministerului, ulterior, în clădirea Palatului Parlamentului mai multe spații în care să funcționeze, dar acestea s-au dovedit neutilizabile, din motive ce țin de degradarea fizică a clădirii, dar și de securitatea cu privire la siguranța la foc, igienă, sănătate, izolare termică.
În cele din urmă și după o serie de licitații eșuate, MFE ar fi trebuit să se mute pe amplasamentul fostei fabrici Semănătoarea din București, proprietate actuală a omul de afaceri român Ion Rădulea, cel care a câștigat licitația organizată de minister pentru închirierea, pe o perioadă de 3 ani a unui spațiu care să fie folosit ca nou sediu. Ulterior, Tower Center International SRL, controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a dat în judecată Ministerul Fondurilor Europene, cerând anularea licitației în urma căreia ministerul ar urma să se mute.
Ministerul Turismului a anunțat, la rândul său, organizarea unei a treia licitații în vederea închirierii unui spaţiu într-o clădire de birouri, cu utilităţi şi spaţii de parcare necesare pentru desfăşurarea activităţii, după ce la primele două licitații, lansate în mai și iunie, nu a fost găsiți ofertanți. Toate detaliile privind această licitație pot fi consultate AICI.
Profit.ro a relatat, totodată, că și Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social caută să închirieze un spațiu de birouri cu destinația de sediu administrativ și cu o suprafață utilă de peste 1.000 metri pătrați, aflat pe o rază de maximum 3 kilometri distanță de punctul ”zero” al Bucureștiului. În prezent, ministerul are sediul în clădirea Guvernului, care nu asigură spațiu suficient.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT În ciuda promisiunii premierului Tudose, autostrada Pitești-Sibiu nu va fi terminată până în 2020. Termenul cel mai optimist ar fi 2022RA-APPS a transmis Guvernului că nu dispune de spațiu adecvat nici pentru a susține candidatura României de găzduire a sediul Agenției Europene pentru Medicamente în București. Prin urmare, Globalworth Campus, complex de birouri dezvoltat de compania de investiții imobiliare Globalworth, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, în zona de business Pipera, a fost propus de România la Bruxelles ca sediu al Agenției, conform informațiilor Profit.ro.
Un document oficial, redactat acum la nivelul conducerii Ministerului de Externe, arată că și acest minister analizează piața în vederea încheierii unui eventual contract de închiriere.
În urma unei expertize tehnice, sediul MAE a fost încadrat pe lista imobilelor cu risc seismic, activitatea ministerului fiind desfășurată în prezent în alte 15 imobile, iar costurile anuale totale cu acestea ridicându-se la 900.000 lei. Guvernul Cioloș i-a cedat, în 2016, pentru a-l renova ca sediu, Hotelul Triumf de la RA-APPS, unul din cele mai valoroase active ale Regiei, dar care aduce pierderi și pentru care nu sunt găsiți cumpărători la prețul cerut.
CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Capitalei cumpără primul sediu istoric al BNR de la miliardarul Mihai Anastasescu. Negocierile încep de la aproape 5 milioane euroDupă cum Profit.ro a relatat încă de la începutul anului, MAE nu a putut reabilita Hotelul Triumf pentru a fi noul său sediu și găzdui activitățile președinției României a Consiliului UE în 2019.
MAE a încercat încă din 2015 (în iulie și octombrie) să inițieze două proceduri de achiziție publică având ca obiect contractarea servicii de urbanism, studii de fezabilitate și consultanță în proiectare pentru un sediu ce urma să fie construit lână Arcul de Triumf. Ambele proceduri au fost anulate din cauza faptului că au fost depuse numai oferte neconforme, iar în 2016 Metrorex a notificat ministerul cu privire la posibila expropriere pentru o parte din acest teren în vederea construirii magistralei de metrou Gara de Nord-Aeroportul Otopeni.
Prin urmare, în bugetul MAE pe anul 2017 nu este prevăzută suma necesară construcției unui nou sediu, urmând ca procedura de atribuire a contractului de servicii să fie inițiată după ce se analizează impactul afectării terenului de proiectul liniei de metrou. Între timp însă, linia de metrou spre Otopeni nu mai este prevăzută să afecteze zona menționată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom a vândut un teren de lângă Palatul Telefoanelor, estimat la 3,3 milioane de euroDocumentul citat arată că MAE a solicitat să găsească un nou sediu propriu, dar și un loc pentru organizarea președinției în exercițiu a UE din 2019, prin preluarea unui imobil de la alte instituții publice, dar nu a primit răspunsuri pozitive.
În aceste condiții, arată sursa citată, ministerul a început ”prospectarea pieței imobiliare în vederea identificării unei clădiri adecvate” ca sediu, deși ”costurile implicate de închirierea, amenajarea și dotarea acestuia, precum și identificarea resurselor financiare necesare, acestea nefiind prevăzute în bugetul alocat MAE pe anul 2017”.
Singura veste bună pentru MAE este că, recent, Palatul Parlamentului a fost desemnat pentru a găzdui reuniunile informale, altele decât cele oficiale organizate la Bruxelles, pe perioada președinției române a Consiliului UE. Situația sediului ministerului rămâne însă nerezolvată.