Incertitudinile legate de soarta programului Prima Casă îi determină pe dezvoltatorii imobiliari care au proiecte în construcție să găsească soluții alternative pentru a susține finanțarea achizițiilor de locuințe, una dintre acestea fiind ratele la dezvoltator.
”Nimeni nu știe ce se va întâmpla după adoptarea legii dării în plată și care va fi reacția băncilor. Și de aceea încercăm încă de pe acum să găsim soluții alternative. Una dintre ele va fi posibilitatea de a face rate la dezvoltator”, a spus Antonela Comșa, directorul general al Gran Via România, în cadrul Târgului Imobiliar Național (tIMOn).
Ratele la dezvoltator presupun un avans cuprins de regulă între 10% și 30% din valoarea apartamentului și rate considerabil mai mari decât cele oferite în general de bănci, care pot depăși chiar și 1.000 de euro. Perioada pe care se pot întinde aceste rate variază de la 2 ani la 12 ani. Spre deosebire durata unui credit la bancă poate ajunge și la 30 de ani. Pentru acest tip de rate dezvoltatorul nu poate percepe dobândă, iar clientul devine proprietar doar când a terminat de plătit contravaloarea apartamentului. În cazul în care apare imposibilitatea de plată, clienții pierd o parte din suma plătită deja (valoare care variză în funcție de dezvoltator). În general, cei care optează pentru rate la dezvoltator dispun, de regulă, deja de un avans considerabil, obținut din economii, și nu doresc să facă un credit la bancă pentru a acoperi diferența.
Spaniolii de la Gran Via, prezenți pe piața autohtonă încă dinainte de criză, construiesc în prezent în zona Lujerului Gran Via Park, format din două clădiri care au în total 289 de apartamente, din care au fost deja pre-contractate 55 de unități. Cele două clădiri ar urma să fie livrate la finalul lunii octombrie, iar apoi dezvoltatorul are în plan să treacă la faza a doua a proiectului pentru a putea ajunge la un total de 1.000 de apartamente. Această etapă depinde însă de numărul de unități vândute în primele două clădiri.
CITEȘTE ȘI Studiu RE/MAX: Pentru a cumpăra o casă nouă, românii vizitează opt proprietăți și iau o decizie în două-trei luniAntonela Comșa a explicat că este luată în calcul soluția ratelor la dezvoltator și pentru Gran Via Park mai ales că spaniolii au încercat-o deja și pentru cele 82 de apartamente construite în prima fază a proiectului Timișoara 58, situat în cartierul Militari. Dintre acestea, 69 au fost deja vândute, iar circa 14 unități au fost achiziționate prin rate la dezvoltator.
”Am fost flexibili (referitor la ratele stabilitate – n.r.), în funcție de valoarea apartamentului, vârsta proprietarilor etc. Valoarea minimă a avansului a fost de 15% pentru o perioadă maximă de 6 ani și nu am avut nicio întârziere la plată, ba chiar am avut și persoane care au achitat înainte de termen”, a mai spus Antonela Comșa.
Această soluție a fost adoptată și de alți dezvoltatori imobiliari, precum Ibiza House sau Opus Land Development, iar cei mai mulți au deja în oferta lor pachete de finanțare personalizate pentru fiecare proiect în parte în parteneriat cu băncile.
Proiectul de lege privind darea în plată, care permite stingerea datoriei la bancă prin predarea imobilului ipotecat către creditor, a fost adoptat de Senat și urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaților. În varianta care a trecut de camera superioară a Parlamentului este prevăzută includerea programului Prima Casa și este stabilit un plafon de până la 150.000 de euro pentru credite.