Legea dării în plată nu își atinge scopul inițial, acela de a-i ajuta pe cei care se află în imposibilitatea de a-și mai achita creditul, ci mai degrabă este una „populistă”, consideră Ion Cătuțoiu, CEO al dezvoltatorului imobiliar Volumetric.
”Dacă noi chiar vrem să îi ajutăm pe cei care au nevoie trebuie să dăm o lege a falimentului personal care să includă toate nevoile reale ale unei persoane fizice care ajunge într-o imposibilitate de plată. Legea dării în plată îi vizează foarte puțin pe cei care chiar au nevoie de ea, este o lege populistă care, de fapt, acoperă niște politicieni corupți și murdari care au luat al 17-lea teren de la bancă cu credite foarte mari. Aceasta este realitatea”, a spus Ion Cătuțoiu, în deschiderea Târgului Imobilar Național (tIMOn), explicând că a tras aceste concluzii după ce a văzut peste 10.000 de cazuri de credite neperformante.
Făcând o comparație cu infrastructura românească, Ion Cătuțoiu consideră că programul Prima Casă nu a făcut decât să ”astupe niște gropi” și ”să asfalteze drumuri județene și comunale”, în timp ce darea în plată ar putea repezenta ”investițiile în studiile de fezabilitate pentru construcția de autostrăzi”. De aceea, el crede că ”lucrurile sunt foarte simple: darea în plată este o lege care nu are niciun sens astăzi pentru că ea se suprapune cu ceea ce se numește legea falimentului personal”.
CITEȘTE ȘI Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut anul trecut cu circa 8%Băncile, la rândul lor, ar trebui să înțeleagă că în momentul în care vor crește substanțial avansul pentru achiziționarea unei case și în condițiile în care dobânzile la depozite se apropie de zero, efectul ar putea fi ca o parte dintre cei care au bani puși deoparte la bancă să îi retragă și să îi investească în proiecte imobiliare.
”Din punctul meu de vedere, băncile trebuie să își reconsidere atitudinea (legat de darea în plată – n.r.) și să înțeleagă că în momentul în care amenință că va crește contribuția personală a clientului, trebuie să se gândească că ceea ce împrumută ei este dirept proportional cu depozitele depuse in conturile lor. Dacă ei nu vor da credite, înseamnă că au o problemă. Toți cei care au depozite își vor lua banii și vor investi în piața imobiliară pentru că avem o perspectivă de dobândă 0. Banca Națională ne spune permanent că nu ne va afecta pe noi, dar vă garantez că ne va afecta și pe noi. Perspectiva de dobândă zero este confirmată în alte piețe cu dobânzi negative la depozite, ceea ce înseamnă că e mai profitabil să investești într-un apartament și să îl închiriezi decât să ții banii la bancă. Bancherii trebuie să înceapă să ajute piața”, a mai spus Ion Cătuțoiu.
Proiectul de lege privind darea în plată a fost adoptat de Senat și urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaților. În varianta care a trecut de Senat este prevăzută includerea programului Prima Casa și este stabilit un plafon de până la 150.000 de euro pentru credite.
Volumetric România, activă pe piața imobiliară românească din 2007, este parte integrantă a Grup Volumetric Spania. Printre proiectele Volumetric în România se numără Privilegio Brașov, cu 156 de unități locative, și Ficusului Rezidential, un condominium exclusivist situat în apropierea Parcului Herastrău.