Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, devin cei mai mari proprietari români de spații pentru birouri, după achiziția complexului Dacia One din centrul Bucureștiului. Poziția este ocupată acum de omul de afaceri Liviu Tudor, relevă date analizate de Profit.ro.
Pavăl Holding, compania celor doi frați, a ajuns la un acord privind achiziția complexului de birouri Dacia One de la dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție de circa 50 de milioane de euro, semnalată în premieră de Profit.ro.
Dacia One are o suprafață închiriabilă totală de 15.950 de metri pătrați, care ridică suprafața portofoliului de birouri aflat în proprietatea fraților Pavăl la 158.800 de metri pătrați, conform calculelor realizate de Profit.ro.
După finalizarea achiziției, așteptată pentru luna septembrie a acestui an, frații Pavăl îl vor depăși pe omul de afaceri Liviu Tudor, care deține centrele de afaceri Novo Park din Pipera și West Gate din Militari, cu o suprafață închiriabilă totală de 150.000 de metri pătrați.
De asemenea, proprietarii Dedeman vor ocupa locul 5 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România și vor fi singurii români din top, celelalte poziții fiind ocupate, în ordine, de Globalworth (Cehia+Germania), AFI Europe (Israel), Immofinanz (Austria) și CA Immo (Austria). (Pentru o imagine mai clară a ierarhiei, urmăriți infograficul interactiv de la finalul articolului)
După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume. Astfel, au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, format din 3 clădiri cu o suprafață totală de 79.250 de metri pătrați închiriabili, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești, și alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, care are o suprafață comercială de 63.600 de metri pătrați. Împreună cu Dacia One, valoarea portofoliului de birouri al fraților Pavăl depășește 370 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară. Ei sunt la un pas de a încasa 30 de milioane de euro de la compania sud-africană Fortress, principalul acționar al NEPI Rockcastle, pentru achiziția parcului logistic Eli Park 1 din Chitila, unde au închiriate depozite Arctic și Paste Băneasa.
În aceeași formulă de parteneriat, frații Pavăl și Ionuț Dumitrescu vor să înceapă anul acesta construcția unui nou parc logistic lângă fabrica Ford din Craiova, o investiție de 25-30 de milioane de euro, prezentată în premieră de Profit.ro.
Proprietarii Dedeman s-au asociat anul trecut cu firma lui Dumitrescu și pentru dezvoltarea unui parc logictic de circa 65.000 de metri pătrați la Bacău, pe un teren de 13 hectare. În acest proiect, frații Pavăl au o participație de 80%.
Evoluția holdingului Pavăl
Dedeman, cel mai mare retaileri local de bricolaj, a atins anul trecut o cifră de afaceri de puțin peste 9 miliarde lei (de la 8,2 miliarde lei în anul precedent), având un profit net de 1,4 miliarde lei (1,28 miliarde lei în 2019). Retailerul a ajuns anul trecut la 11.374 angajați, de la 10.769 salariați în 2019.
Pe lângă investițiile imobiliare, frații Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services) și agricultură (Agri Concept, Moldova Farming).
Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.
Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița.
De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.
Piață dinamică
Volumul total al investițiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, cu 21% sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date CBRE Research. În primele șase luni, au fost semnate 17 tranzacții cu o valoare medie de 17,8 milioane de euro, fiind considerată o primă jumătate a anului foarte dinamică.
Bucureștiul a atras mai mult de jumătate din volumul investițiilor, respectiv 67%, în cinci tranzacții cu birouri și hoteluri, în timp ce 12 oferte reprezentând 33% din volumul total au fost semnate în orașele regionale, care au atras în special investitorii în căutare de proiecte industriale.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul hotelier francez Accor aduce în România două branduri noiDin punct de vedere al sectoarelor de piață, primele două poziții sunt ocupate de sectorul de birouri și cel industrial, aflate însă la distanțe considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzacționat, în timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piața de birouri consolidându-și astfel rolul de sector preferat pentru investitorii naționali și internaționali, potrivit CBRE Research.
În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, cel mai mult capital, 67% din volumul total, a fost adus de austrieci, urmați de americani și cehi, fiecare cu o cotă de 8% din capitalul investit. Au participat și cumpărători din Africa de Sud, Suedia, Elveția, Germania și Grecia cu procente de 6%, 5%, 4%, 3% și 2%, în timp ce românii au contribuit cu doar 1% la volumul investițiilor imobiliare din primul semestru.