Omul de afaceri Ion Țiriac pregătește actele necesare construcției unui pavilion expozițional dedicat copiilor, ce va fi amplasat lângă galeria sa de mașini de epocă, Țiriac Collection din Otopeni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ion Țiriac deține din 2006, prin intermediul companiei Daneridge Romania, un teren în suprafață de 11,8 hectare vis-a-vis de Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni. Pe acest teren funcționează showroomul dealerului Țiriac Auto și al companiei de închirieri auto Klass Wagen, într-o clădire de circa 17.000 de metri pătrați, și galeria Țiriac Collection, într-un imobil circular cu o suprafață de 4.300 de metri pătrați, extins în 2015.
Omul de afaceri pregătește acum un pavilion expozițional cu caracter educativ, pentru copii, cu 14 spații expoziționale pe diverse teme educative, spațiu pentru proiecții video, spații tehnice, zone pentru învățare și un magazin de produse educaționale, în cadrul complexului pe care îl deține în Otopeni, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Regimul de înalțime al pavilionului va fi de parter și un etaj și va avea o suprafață utilă dedicată serviciilor de 3.790 de metri pătrați, fără a fi incluse spațiile tehnice. Spre comparație, noul pavilion va avea o suprafață de aproximativ 90% din galeria Țiriac Colletion. Numărul de locuri de parcare necesare proiectului este de 152, acestea urmând a fi rezervate în parcarea existentă pe teren.
„Momentan nu dispunem de informații suplimentare despre acest proiect“, au transmis reprezentații Țiriac Group, pentru Profit.ro.
Amplasamentul viitorului pavilion expozițional
Galeria Tiriac Collection include peste 200 de exponate de epoca, fabricate începând cu anul 1899. Colecția a fost inaugurată în luna noiembrie 2013. Vizitatorii regăsesc aici modelele celor mai importanți producători auto precum Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Jaguar, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout.
Galeria este singura colecție actuală din lume care deține toate cele 7 modele Rolls Royce Phantom ale seriei I-VII, inclusiv două unități din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată.
Toate proiectele imobiliare ale grupului Țiriac sunt derulate prin intermediul diviziei speciale Țiriac Imobiliare. Cel mai recent proiect al diviziei este turnul de birouri Țiriac Tower, construit în apropiere de sediul Guvernului, în zona Piața Victoriei, cu 3 corpuri de clădire de 5, 8, respectiv, 12 etaje plus cinci în subsol, investiție de circa 30 milioane euro. Proiectul urmează să îi aducă omului de afaceri câte 3,6 milioane de euro pe an, conform anunțurilor de închiriere promovate pe piață.
De asemenea, Țiriac a fost autorizat să construiască 198 de apartamente în continuarea complexului Stejarii din nordul Bucureștiului, definitivat acum un deceniu. Noua investiție ar putea depăși 100 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
Realizarea unei faze a doua a complexului Stejarii a fost anunțată de mai mult timp, însă a fost amânată. Prima etapă are în componență opt clădiri cu 285 de apartamente de lux, a căror dezvoltare a costat peste 200 milioane de euro. Printre locuitorii complexului se numără însuși Ion Țiriac, fiul său, Ion Alexandru Țiriac și fostul fotbalist internațional Cristian Chivu. Ion Țiriac a comercializat o mică parte din locuințe încă din timpul construcției, însă după finalizarea complexului și începutul crizei imobiliare și-a orientat afacerea exclusiv către închiriere, soluție anunțată și pentru faza a doua.
Omul de afaceri este și în etapa de definitivare a unui concept arthitectural și pentru proiectul mixt pe care îl pregătește în locul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), de lângă Podul Grant din București. Fosta fabrică a fost demolată în 2019 și 2020.
Țiriac se mai află în etapa avizării cu un mega proiect imobiliar pe care vrea să îl dezvolte în locul reprezentanțelor Țiriac Auto din zona Expoziției a Bucureștiului. Acesta ar putea cuprinde 27 de tronsoane de clădiri de până la 20 de etaje cu locuințe, birouri, un mall și un hotel, în imediata vecinătate a centrului expozițional Romexpo din Capitală.