Omul de afaceri de origine siriană Imad Mohamad Kassas, cunoscut ca patron al FC Metaloglobus – echipă curtată de Gigi Becali, pregătește construcția a două ansambluri rezidențiale mari, în locul unor foste fabrici din București, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Realizarea acestor investiții ar necesita peste 40 de milioane de euro, însă există și varianta vânzării terenurilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Perspectiva în imobiliare și proiectele pregătite în criză vor fi anunțate la conferința care urmează să fie organizată de Profit.ro și pentru care detalii pot fi văzute AICI. Conferința va fi transmisă în direct și pe Profit TV
UPDTATE 21:40 Profit.ro a anunțat inițial că Imad Kassas pregătește un proiect și pe strada Înclinată, nr. 12, însă el a vândut acest teren în 2005 companiei olandeze Canal Finances.
Imad Kassas a intrat în atenția presei în 2017, când Gigi Becali a anunțat că este în tratative cu el pentru cumpărarea echipei Metaloglobus București. Clubul sirianului este în strânsă legătură cu uzina cu același nume, care până în 1993 producea propriile jucării, iar până în anii 2000 a produs jucării și pentru celebrele ouă de ciocolată Kinder.
CITEȘTE ȘI Certinvest lansează campania promoțională „Investește ce ți se potrivește!”Fabrica a fost privatizată de AVAS și cumpărată de Kassas și de soția sa, Elena Kassas. La șapte ani de la privatizare, producția a fost oprită și halele închiriate. Acum, halele fostei fabrici, alături de alte depozite deținute de familiile Saadati-Sohi și Hassoun, sunt cuprinse într-un plan extins care vizează construcția unui ansamblu rezidențial cu nouă blocuri și sute de apartamente, prezentat de Profit.ro.
Complexul Antrefrig si Metaloglobus
Kassas mai deține un teren al fostei întreprinderi Construcții Metalice, Montaj și Utilaje ICOM, pe care a preluat-o în 2005, în urma divizării societății, care a condus și la delistarea de la bursă în 2007.
Investitorul a moștenit de la ICOM un teren în zona Grozăvești, în suprafață de 1,2 hectare, pe care a inițiat dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu peste 500 de apartamente, o investiție de circa 20 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
Cele două proiectele așteaptă aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale sau de Detaliu.
Printre cei mai activi jucători se numără omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad - președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc; libanezul Johny Jabra – asociat în cadrul Forte Partners și autorul celei mai mari tranzacții imobiliare prin vânzarea complexului de birouri The Bridge către proprietarii Dedeman; antreprenorul de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, care a cumpărat și vândut cu profit mallul Armonia Brăila, transformat de chinezi în fabrică de corpuri de iluminat; omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center și asociatul său, iordanianul Saddiq Abu Seedo, care construiesc ansamblul rezidențial Moghirioș Park din Drumul Taberei; un alt nume este al sirianului Abdulwahed Nour Ideen care a cumpărat mallurile Galleria Piatra Neamț și Galleria Arad de la GTC.
CITEȘTE ȘI Grupul Neocity, controlat de cel mai mare grup financiar din Israel, la un pas de începerea unui cartier rezidențial cu mii de apartamente în București, amânat din 2006De asemenea, familia siriană Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, pregătește actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente în cartierul bucureștean Colentina. Și Abdul Rahman Dardari, președintele Clubului Cultural Siriano-Român, se pregătește să intre pe piața imobiliară prin construcția unui bloc cu circa 100 de apartamente în zona Baicului din București.
Arabii activi pe piața imobiliară românească se înscriu în categoria investitorilor în căutare de oportunități pentru diversificarea afacerilor.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.
Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, ca urmare a restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Chiar și așa, volumul de tranzacții din primele patru luni îl depășește cu circa 2% pe cel din perioada similară a anului trecut, însă decalajul față de 2019 scade puternic. Primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.
Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.