Fostul sediu al trustului Intact și alte active confiscate de la familia lui Dan Voiculescu în dosarul ICA pot să nu mai fie scoase la licitație. Cine poate primi gratuit activele, în valoare de peste 125 milioane lei

Fostul sediu al trustului Intact și alte active confiscate de la familia lui Dan Voiculescu în dosarul ICA pot să nu mai fie scoase la licitație. Cine poate primi gratuit activele, în valoare de peste 125 milioane lei
scris 17 iul 2018

La 4 ani de la condamnarea la închisoare cu executare a omului de afaceri Dan Voiculescu în dosarul ICA și la un an după ce acesta a și fost eliberat condiționat din penitenciar, clădirea cu 10 etaje a fostului sediu al trustului media Intact din Băneasa, deținută de familia lui Voiculescu, clădire confiscată în vederea acoperirii prejudiciului de peste 60 milioane euro stabilit de procurori și confirmat de instanță în dosarul menționat, ar putea să nu mai fie scoasă la licitație, cum se intenționa inițial.

Valoarea imobilului a fost stabilită, la ultima evaluare, la 48,85 milioane lei. 

Urmărește-ne și pe Google News

Acest lucru este valabil și pentru un alt activ imobiliar, confiscat cu aceeași ocazie de la familia Voiculescu și situat tot pe strada Gârlei din sectorul 1, activ compus din teren de circa 3 hectare, plus clădiri cu destinație de birouri, laboratoare, depozite, magazii, garaj și ateliere și evaluat la 76,25 milioane lei. În total, valoarea de piață a celor două active a fost stabilită la 125,1 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pegas lansează sistemul de franciză. Cât costă investiția într-o franciză a producătorului de biciclete CITEȘTE ȘI Pegas lansează sistemul de franciză. Cât costă investiția într-o franciză a producătorului de biciclete

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) din subordinea Ministerului Justiției, care are în gestiune ambele bunuri imobiliare, le-a declarat recent ca fiind reutilizabile public sau social. Asta înseamnă că pot să fie preluate gratuit în proprietate de primării, instituții ale administrației centrale, alte instituții publice de interes național sau regii autonome sau să fie date în folosință gratuită academiilor sau ONG-urilor. 

Potrivit Legii din 2015 de înființare a ANABI, bunurile imobile provenite din infracțiuni, confiscate de stat și intrate în proprietatea privată a acestuia "pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice la propunerea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială".

Asta înseamnă că Primăria Capitalei sau cea a Sectorului 1 au dreptul, potrivit legii, să ceară ANABI preluarea gratuită în proprietate a activelor menționate.

Cifra de afaceri a concernului Hornbach a crescut în primul trimestru cu 2,7%, ajungând la 1,2 miliarde euro CITEȘTE ȘI Cifra de afaceri a concernului Hornbach a crescut în primul trimestru cu 2,7%, ajungând la 1,2 miliarde euro

Același act normativ prevede că aceste bunuri "pot fi date în folosință gratuită asociațiilor și fundațiilor, precum și Academiei Române și academiilor de ramură înființate în baza unei legi speciale, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice la propunerea Agenției, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială, de interes public, sau în raport cu obiectul lor de activitate, după caz".

O altă lege, din 2016, prevede, ca alternativă, că bunurile imobile confiscate pot fi transmise cu titlu gratuit și în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, a altor instituții publice de interes național sau a regiilor autonome de interes național, la cererea motivată a acestora, în scopul utilizării ca sediu principal sau secundar.

Dacă nimeni nu-și manifestă interesul în acest sens, de-abia atunci bunurile respective sunt scoase la licitație de către ANAF, potrivit actelor normative citate.

Platforma cehă de fashion online Glami țintește vânzări peste 12 milioane de euro pentru parteneri în acest an CITEȘTE ȘI Platforma cehă de fashion online Glami țintește vânzări peste 12 milioane de euro pentru parteneri în acest an

Însă momentan scoaterea lor la licitație este oricum imposibilă, dat fiind că pe rolul instanțelor de judecată se mai află încă mai multe litigii inițiate de proprietari împotriva statului, în care aceștia contestă confiscarea ca atare, actele de intabulare, rapoartele de evaluare a clădirilor sau alte acte procedurale din cadrul procesului de confiscare și valorificare. Este aceeași situație ca în 2015, când ANAF se justifica public arătând că vânzarea imobilelor confiscate de la familia Voiculescu, în scopul recuperării prejudiciului din dosarul ICA, este blocată de procese.

Fostul sediul Intact a fost declarat oficial de ANABI ca disponibil pentru reutilizare pe 15 iunie, iar celălalt activ imobiliar – pe 3 iulie. Legislația prevede că instituțiile interesate să preia activele respective au la dispoziție 20 de zile lucrătoare de la afișare pentru a trimite Agenției o cerere motivată de a li se transfera imobilele. În situația în care nu este depusă nicio cerere în termen de 20 de zile lucrătoare, acesta se prelungește, o singură dată, cu încă 5 zile lucrătoare.

"În termen de 45 de zile lucrătoare de la data publicării pe pagina de internet a listei bunurilor imobile care pot face obiectul reutilizării, Agenția analizează cererile primite și inițiază, după caz, procedura de formulare a unei propuneri către Ministerul Finanțelor Publice în vederea promovării unei Hotărâri de Guvern privind reutilizarea bunului imobil sau notifică Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la posibilitatea inițierii procedurii de valorificare a bunului imobil în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 14/2007. Dacă în termenul prevăzut la alin. 1 nu este depusă nicio cerere, Agenția notifică Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la posibilitatea inițierii procedurii de valorificare a bunului imobil în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 14/2007", mai prevede Regulamentul de reutilizare a bunurilor confiscate.

Facebook a permis colectarea datelor personale ale membrilor grupurilor private de discuții CITEȘTE ȘI Facebook a permis colectarea datelor personale ale membrilor grupurilor private de discuții

Termenele-limită sunt 17 august în cazul fostului sediu Intact și 4 septembrie pentru celălalt activ imobiliar. Contactată de Profit.ro, instituția nu a dezvăluit dacă a înregistrat până în prezent cereri de reutilizare, iar dacă da, din partea căror entități.

"Cu privire la bunurile imobile situate în București, str. Gârlei nr. 1B și str. Gârlei nr. 1D, sector 1, menționăm faptul că procedura de reutilizare publică se află în derulare. La expirarea termenelor calculate potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Legea nr. 216/2016, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va publica rezultatele procedurii", au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții ANABI.

Aceștia au mai precizat că pentru un alt imobil din portofoliul ANABI, respectiv o vilă monument istoric cu 2 etaje și mansardă situată în zona Kiseleff-Aviatorilor din București și evaluată oficial la circa 4,3 milioane euro, confiscată de stat de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul devalizării Fondului Național de Investiții (FNI), în care SOV a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare în urmă cu peste un an, nu au fost înregistrate cereri de reutilizare în termenul legal.

Anul trecut, ANABI a primit un număr total de 17 cereri de reutilizare, dintre care doar 3 vizau bunuri individualizate. Din cele trei cereri, două au fost respinse, iar una admisă, respectiv cea prin care ANAF solicita un bloc din Ploiești confiscat de la același SOV pentru a îl transforma în sediu secundar.

FIFA anunță premiile după Cupa Mondială: câștigătoarea Franța încasează peste 32 milioane euro. Cât ar fi primit România dacă se califica, chiar dacă nu trecea de grupă CITEȘTE ȘI FIFA anunță premiile după Cupa Mondială: câștigătoarea Franța încasează peste 32 milioane euro. Cât ar fi primit România dacă se califica, chiar dacă nu trecea de grupă

Instituții ale statului au pus ochii și în trecut pe imobilele confiscate de la familia lui Dan Voiculescu în dosarul ICA.

După cum relata în exclusivitate Profit.ro, în toamna lui 2015, la un an de la condamnarea definitivă a lui Voiculescu, Gabriel Oprea, pe atunci ministru de Interne în Guvernul Ponta, a cerut Ministerului Finanțelor să îi dea în administrare sediile Grivco, Intact și ale televiziunilor Antena 1 și Antena 3, invocând lipsa de spațiu cu care se confrunta ministerul. La scurt timp după solicitare, la nivelul Guvernului a fost redactat și un proiect de hotărâre în acest sens. Ministerul și-a retras solicitarea după demisia lui Oprea și a întregului Guvern, urmare a tragediei incendiului din clubul Colectiv.

Și DNA și-a manifestat la un moment dat interesul pentru fostul sediu Intact, ca potențial nou sediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
trustul intact
grivco
dan voiculescu
familia voiculescu
dosarul ica
anabi
dna
primaria capitalei