Fondul suveran al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, mai autorizează un proiect pentru extinderea rețelei de depozite Logicor în România, după ce s-a răzgândit în privința vânzării platformei locale

Fondul suveran al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, mai autorizează un proiect pentru extinderea rețelei de depozite Logicor în România, după ce s-a răzgândit în privința vânzării platformei locale
scris 20 aug 2021

Platforma logistică Logicor, deținută de fondul suveran China Investment Corporation (CIC), este în proces de autorizare a unei noi hale de depozitare, lângă fabrica Henkel din Pantelimon, după ce, în toamnă, a fost autorizată să extindă proiectul din Mogoșoaia al rețelei. Demersurile investitorului sunt făcute pe baze speculative, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Compania deține un teren în suprafață de 4,4 hectare lângă fabrica de adezivi Henkel și în apropierea depozitului funcțional Logicor București II, care are o suprafață de circa 17.000 de metri pătrați. Pe terenul liber, investitorul plănuiește să ridice o nouă hală logistică cu o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Valoarea acestei investiții a fost calculată de Logicor la 5,6 milioane de euro, fără costul terenului.

Acesta ar fi al doilea depozit pregătit de Logicor în România, după ce în toamna anului trecut, compania a obținută o autorizație de construire pentru o clădire nouă de 35.000 de metri pătrați în completarea centrului logistic pe care îl gestionează în Mogoșoaia.

Demersurile investitorului sunt făcute pe baze speculative, în sensul în care nu are asigurați chiriași înainte de construcție, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Contactați de Profit.ro, reprezentații Logicor nu a oferit un punct de vedere până la publicarea articolului.

Întregul portofoliu local al Logicor are o suprafață închiriabilă totală de peste 180.000 de metri pătrați și are printre chiriași companii precum IKEA, Coca-Cola, DPD, Profi Rom Food, Heineken sau CTDI. Rețeaua este prezentă cu depozite lângă București, Ploiești și Timișoara și are la dispoziție peste 100 de hectare de teren dedicat extinderii, inclusiv în Brașov și Sibiu.

CIC, al doilea cel mai mare fond suveran din lume ca valoare a activelor administrate, a intrat pe piața românească în 2017 printr-o tranzacție catalogată cea mai mare din istoria pieței imobiliare europene. Fondul suveran a plătit americanilor de la Blackstone un preț de 12,25 miliarde de euro pentru portofoliul european de spații logistice Logicor. Parcurile logistice românești fuseseră achiziționate, în trecut, de la Immofinanz.

Ulterior achiziției, investitorii chinezi au scos la vânzare cele patru proprietăți din România, localizate în Mogoșoaia, Pantelimon, Ploiești și Timișoara, la un preț estimat de Profit.ro la peste 70 milioane de euro.

EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, pregătește o nouă investiție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, pregătește o nouă investiție
Urmărește-ne și pe Google News

Oferte de cumpărare au depus, printre alții, dezvoltatorii imobiliari CTP, WDP și Globalworth, potrivit surselor Profit.ro, însă, în ciuda propunerilor atractive, chinezii au decis să renunțe la vânzare în partea a doua a anului 2019.

Fondul suveran al Chinei, CIC, administrează active ce depășesc 1.000 de miliarde de dolari, de peste patru ori mai mare decât Produsul Intern Brut al României. CIC este al doilea fond suveran ca mărime din lume, după fondul suveran al Norvegiei. Valoarea portofoliului românesc al CIC este insignifiantă în bilanțurile sale contabile, dar imensă pentru imaginea pieței locale, prin anvergura investitorului.

Investitorii asiatici au o pondere tot mai însemnată în volumul de tranzacții cu proprietăți comerciale realizate la nivel european în ultimii ani. Pe model CIC a ajuns în noiembrie 2016 și fondul suveran al statului Singapore în România. GIC a cumpărat rețeaua de spații de depozitare P3 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, pregătește primul său ansamblu rezidențial major, aproape de mega proiectul familiei lui Robert Negoiță CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, pregătește primul său ansamblu rezidențial major, aproape de mega proiectul familiei lui Robert Negoiță

Conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, a cumpărat de la nemții de la GLL Real Estate Partners complexul de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera, într-o tranzacție de peste 100 milioane de euro.

De asemenea, Profit.ro a scris în exclusivitate că Shandong Dejian Group, înființat de statul chinez, pregătește avizele necesare construcției unui ansamblu rezidențial cu 460 de apartamente în cartierul Berceni, cel mai mare proiect imobiliar realizat până acum de grup în România și primul din București. Investitorul a mai dezvoltat câteva sute de apartamente în Saturn și are în lucru un alt proiect în comuna Roșu, de lângă București.

Prezența capitalului chinez pe piața românească a fost marcată în 2019 prin intrarea pe piața locală a gigantului Bank of China. Banca face parte dintr-un consorțiu care a acordat un credit de 200 de milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Globalworth, o susținere în premieră din partea băncii chinezești pentru un investitor cu activități în România.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
logicor
china investment corporation