Fondul de investiții META Trust, format, cum a anunțat în premieră Profit.ro, din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, este foarte aproape de listarea la Bursa de Valori București (BVB), care deja a procesat plasamentul privat.
Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare, produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.
Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.
Detalii AICI
Moment anunțat în premieră de de Profit.ro încă din primăvară, compania Meta Estate Trust (MET) face pasul decisiv către bursă. Sistemul operatorului de piață BVB a procesat operațiunea de piață premergătoare listării, în valoare de 29,90 milioane lei.
Compania a operat anterior o majorare de capital, în urma căreia a ajuns la fonduri proprii în valoare de 72,7 milioane de lei, fiind atrase peste 40 de nume noi în acționariat.
Noua tranzacție a fost realizată la 1,1000 lei/acțiune, conform datelor BVB.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii Alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Andrei Sârbu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.
„Am finalizat cu succes al doilea plasament privat și ne-am atins astfel obiectivele pentru acest an. Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât și de această dată ni s-au alăturat peste 40 de noi acționari, printre care se numără mulți antreprenori de top, conducători de companii multinaționale sau manageri din private equity sau bănci. Succesul acestui plasament privat ne arată că investitorii apreciază unicitatea modelului nostru de business și potențialul pieței imobiliare locale.
Continuăm dezvoltarea și ne asumăm listarea companiei în trimestrul al 2-lea al anului viitor printr-un IPO care sperăm să consfințească atingerea unui capital social de peste 25 milioane euro după numai 12 luni de activitate“, a declarat, pentru Profit.ro, Eugen Voicu, cofondator Meta Estate Trust.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% Meta Estate Trust are un consiliu de administrație format din 4 persoane, printre care Andreea Păun, Ilinca Păun și Ilinca Von Derenthall.
De asemenea, Marian Dinu, șeful casei de avocatură DLA Piper, va intra în acționariat la următoarea majorare de capital, spun aceleași surse.
„Abordarea va fi una de tip oportunist. Partea de rezidențial credem că ni se potrivește mai bine la început, dar nu rămânem cantonați în această zonă. Ne interesează randamentele pe care le țintim și o rotație rapidă a capitalului. Nu vrem să fim captivi în proiecte mai mult de 18 luni. Astăzi ar fi o mare excepție dacă am face o tranzacție pe birouri, dar depinde de oportunitate și dimensiune. De exemplu, putem cumpăra un teren sau să ne asociem pentru achiziție cu un partener, să îl parcelăm, să tragem utilități și să îl vindem ulterior. Avem deja o parte din investiții făcute în apartamente în București și Constanța. Ionuț Nicolescu este expertul pe această parte“, a detaliat anterior Eugen Voicu.
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; un alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.
Sursele Profit.ro spun că portofoliul actual al Meta Estate Trust este de circa 30 de apartamente, însă fondul este într-un stadiu incipient.
După dezvoltarea fondului, urmează investițiile în spații industriale și de birouri, spun sursele Profit.ro. Proprietățile de birouri vizate ar putea fi clădirile de tip boutique de clasă B, situate central, la care pot fi aduse îmbunătățire tehnice și relansate pe piață sau la care să se îmbunătățească mixul de chiriași.
Prin listarea Meta Estate Trust la bursă se întețește concurența pe piața de capital a companiilor cu profil imobiliar. Practic, investitorii vor putea face plasamente cu expunere pe piața rezidențială în companiile Meta Estate Trust, Impact Developer & Contractor, Star Residence Invest și urmează listarea One United Properties.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost dublu în luna aparilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 55.000 de contracte, deoarece perioada corespondentă din 2020 a fost afectată puternic de criza sanitară cauzată de pandemie. Aceasta este a noua lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele patru luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 35,6%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.