Familia Hamdan pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu sute de apartamente în locul Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec

Familia Hamdan pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu sute de apartamente în locul Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec
scris 9 iul 2020

Familia Steluța și Abdulkader Hamdan, care desfășoară activități pe piața imobiliară din București, a inițiat, în timpul stării de urgență cauzată de COVID-19, procesul de autorizare a unui ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente pe un teren ce a aparținut Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec, parte a unuia dintre cele mai mari institute de cercetare-proiectare și urbanism din regimul comunist, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Terenul și clădirile institutului, localizate lângă depoul STB Colentina, au fost executate de ANAF în 2016. Atunci, terenul de 11.103 metri pătrați era scos la licitație cu circa 9,4 milioane de lei.

Familia Hamdan a intrat în posesia terenului în noiembrie 2018, însă proprietatea are o ipotecă în favoarea Geotec, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. În luna mai a acestui an, proprietarul a depus actele la primărie pentru avizarea unui Plan Urbanistic Zonal ce propune dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu parter comercial, format din 5 blocuri cu patru etaje și două subsoluri, legate între ele de 8 tronsoane a câte 3 etaje fiecare și două subsoluri. Investitorul ar putea ridica aici
peste 300 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.


Urmărește-ne și pe Google News

În 1999, statul a decis să privatizeze compania Geotec. Cum metoda de privatizare MEBO, un proces prin care activele unei companii deținute de stat sunt vândute salariaților acesteia, organizați în asociații, era încă intens folosită, 70% din acțiuni au fost vândute angajaților, care au căutat un investitor. L-au găsit pe Radu Coca, un jucător important pe piața imobiliară, cu o avere estimată la 13 milioane de euro în 2010, aflat în 1999 la început de drum.

În timp, însă, după implicarea în societate, au apărut conflicte între investitor și manageri, descrise aici dintr-un anumit punct de vedere, pentru probleme care au ajuns în fața tribunalului, iar datoriile către buget au crescut de la un an la altul. În instanță, investitorul și l-a ales ca avocat pe fostul prim-ministru Victor Ciorbea. Neînțelegerile la vârful conducerii au afectat activitatea societății, care a început să consemneze pierderi.

Dedeman finalizează achiziția The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești CITEȘTE ȘI Dedeman finalizează achiziția The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești

În 2018, institutul a raportat venituri totale de circa 6 milioane de lei și pierderi de aproape un milion de lei, cu 3 angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare și-a continuat, în luna mai, scăderea abruptă începută în aprilie, de această dată fiind raportat un minus de 27,8%, comparativ cu luna mai a anului trecut, până la circa 32.000 de contracte, o urmare așteptată pe fondul restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

EXCLUSIV Fabrica Romprim din Berceni se mută în chirie și lasă locul unui cartier cu peste 1.000 de apartamente. Radu Lucianu este în proces de vânzare a terenului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fabrica Romprim din Berceni se mută în chirie și lasă locul unui cartier cu peste 1.000 de apartamente. Radu Lucianu este în proces de vânzare a terenului

Volumul de tranzacții din primele cinci luni este în scădere și el, cu 4,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în contextul în care primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
abdulkader hamdan
geotec
apartamente