EXCLUSIV UTI Grup accesează piața imobiliară pentru a-și valorifica proprietățile acumulate. Urdăreanu: UTI nu își propune să devină dezvoltator imobiliar. Vom face alianțe cu companii specializate

EXCLUSIV UTI Grup accesează piața imobiliară pentru a-și valorifica proprietățile acumulate. Urdăreanu: UTI nu își propune să devină dezvoltator imobiliar. Vom face alianțe cu companii specializate
scris 9 sep 2021

UTI Grup, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, accesează piața imobiliară cu scopul valorificării proprietăților care nu mai servesc activităților din domeniul tehnologiei. Pregătește proiecte imobiliare de medii și mici dimensiuni ce vor fi dezvoltate prin parteneriate cu firme specializate, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„UTI nu își propune să devină un dezvoltator imobiliar, ci doar să își valorifice câteva active imobiliare pe care le are și care nu mai servesc activităților din domeniul tehnologiei. Compania UTI Grup SA rămâne, în urma restructurărilor care s-au făcut în ultimii 3 ani, strict cu activitatea de exploatare și valorificare a activelor deținute, în principal, în domeniul imobiliar. Restul activităților din domeniul tehnologiei au fost externalizate prin transfer către companii din cadrul grupului, specializate în IT, managementul traficului, servicii de încredere, instalații pentru construcții, sisteme de securitate fizică și informatică“, a declarat, pentru Profit.ro, Tiberiu Urdăreanu, proprietarul grupului UTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Compania UTI Grup SA a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 28,8 milioane de euro, în creștere cu peste 29%, comparativ cu anul anterior, și cu o pierdere netă de circa 5,3 milioane de euro. Firma figurează cu active imobilizate în valoare de 21,3 milioane euro, conform datelor înscrise la Ministerul Finanțelor Publice.

Printre activele imobiliare aflate în portofoliul companiei UTI Grup se numără și un teren, în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați, amplasat în nordul Bucureștiului, între complexul de sere Pipera și cartierul Henri Coandă.

EXCLUSIV AFI Europe pregătește terenul pentru un proiect imobiliar mixt de anvergură, în spatele mall-ului din Cotroceni, cu PUZ propriu. Demolează o fostă sucursală BCR și va începe cu apartamente de închiriat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV AFI Europe pregătește terenul pentru un proiect imobiliar mixt de anvergură, în spatele mall-ului din Cotroceni, cu PUZ propriu. Demolează o fostă sucursală BCR și va începe cu apartamente de închiriat

Investitorul a început deja demersurile pentru promovarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru acest teren, prin care se propune construcția unui bloc cu circa 150 de apartamente structurat pe două subsoluri, parter și 4 etaje, plus etajul 5 retras, cu servicii de comerț la parter. Suprafața desfășurată propusă a proiectului este de aproape 15.000 de metri pătrați.

„Cele câteva active imobiliare, printre care și terenul din Sectorul 1, fac obiectul unor proiecte imobiliare. În cazul terenului din Sectorul 1 avem în vedere un proiect de dimensiuni mici în care urmărim construcția de apartamente și spații comerciale. Nefiind dezvoltatori imobiliari, vom face aceste proiecte cu precădere prin alianțe cu companii specializate în acest domeniu“, a explicat Urdăreanu.

El mai spune că nu a stabilit încă partenerul cu care va lucra la acest proiect, dar că sunt și alte proiecte imobiliare care se realizează în zonă și că discută mai multe variante. Din datele Profit.ro, lângă proiectul UTI, omul de afaceri Iulian Aronovici așteaptă obținerea unui PUZ pentru un ansamblu rezidențial mai mare.

Compania UTI Grup se mai pregătește să valorifice un activ în zona Piața Sudului din București, unul la Izvorani și ultimul din Ghermănești, localități aflate în nordul Capitalei.

Fondul suveran al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, mai autorizează un proiect pentru extinderea rețelei de depozite Logicor în România, după ce s-a răzgândit în privința vânzării platformei locale CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, mai autorizează un proiect pentru extinderea rețelei de depozite Logicor în România, după ce s-a răzgândit în privința vânzării platformei locale

Grupul UTI nu este lipsit de experiență pe sectorul imobiliar. În 2009 a finalizat UTI Business Center, unde își are sediul central, lucrările fiind coordonate în întregime de companiile din cadrul liniei de business Instalații și Construcții a grupului.

În 2018, fondul de investiții ForeVest Capital Partners a preluat sediul central al grupului, redenumit Lascăr 31 Business Center, unde au sedii și Comisia Europeană, Parlamentul European, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Investiții. UTI a răscumpărat pachetul de acțiuni de 27% deținut de fondul ForeVest Capital Partners în cadrul grupului dând în schimb clădirea de birouri UTI Business Center, plus o parte de bani cash. Valoarea tranzacției a depășit 20 milioane de euro.

O serie de antreprenori români au început să facă plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Dorin Mateiu din Alba, Ovidiu Buluc din București, Vasile Armenean din Suceava, Gheorghe Buzdugan din Cluj,  Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea din Argeș.

CONFIRMARE Frații Pavăl, proprietarii Dedeman - o nouă afacere imobiliară care sparge borna de preț CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Frații Pavăl, proprietarii Dedeman - o nouă afacere imobiliară care sparge borna de preț

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 42% mai mare în luna august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 62.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
uti grup
tiberiu urdareanu