EXCLUSIV Un investitor arab și un distribuitor de gaze chinez ridică în România un cartier cu 550 de apartamente, pe un teren ce a aparținut miliardarului israelian Beny Steinmetz

EXCLUSIV Un investitor arab și un distribuitor de gaze chinez ridică în România un cartier cu 550 de apartamente, pe un teren ce a aparținut miliardarului israelian Beny Steinmetz
scris 10 aug 2020

Investitorul de origine iordaniană Moh'd Moh'd, alături de familia Yuan, pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 550 de apartamente lângă Lacul Morii din București, cel mai mare construit de el până acum, pe un teren pe care miliardarul israelian Beny Steinmetz a vrut să ridice a doua etapă a ansamblului West Park Residential, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul urmează să ocupe un teren de circa 2 hectare aflat în continuarea celor patru blocuri cu 200 de apartamente din cadrul ansamblului West Park Residential, construite de Beny Steinmetz înainte de criza financiară din 2008. Miliardarul israelian a plătit, în 2006, 14 milioane de euro pentru preluarea proiectului West Park din Militari, care cuprindea, atunci, un teren de circa 5 hectare ce aparținuse, în trecut, Antreprizei de Construcții – Montaj nr. 7 (Aroconstruct).

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt



Moh'd Moh'd a mai construit două blocuri cu 148 de apartamente lângă West Park Residential, tot pe amplasamentul vechiului proiect, iar o parte din lotul de 2 hectare rămas l-a avut pentru o perioadă și la vânzare, pentru 2,1 milioane de euro.

„Am avut o perioadă în care am vrut să vindem terenul, dar acum nu mai e de vânzare. Noi lucrăm la proiect și sperăm să îl facem. Mai durează 2-3 luni până obținem toate avizele. Conform testărilor de piață, clienți am avea. Vom face apartamente mai mari, cu 3 și 4 camere. Acum lucrăm la proiectul tehnic, dar vor fi în jur de 550 de apartamente. Blocurile vor fi cu subsol, parter și maxim 11 etaje“, a declarat, pentru Profit.ro, Moh'd Moh'd.

În acest nou proiect, omul de afaceri arab este asociat cu familia Yuan care deține, printre altele, compania Euro Seven Industry, furnizorul de gaz al localităților giurgiuvene Bolintin Deal, Cosoba, Joița și Săbăreni, cu peste 10.000 de case, spitale, școli și parcuri industriale. Interesul investitorilor chinezi pentru piața imobiliară românească este concentrat pe sectorul rezidențial, un exemplu fiind și conglomeratul chinez Shandong Dejian, cu active de peste un miliard de euro, care își pregătește extinderea aici și despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

Totuși, investitorul arab caută și alți parteneri de afaceri.

„Poate mai găsesc un alt partener cu care să mă asociez. Suntem în negocieri zilele acestea. Fără terenul pe care l-am cumpărat, mai e nevoie de 12-14 milioane de euro pentru primele trei blocuri, iar din ce vinzi le faci pe celelalte. Condițiile băncilor se schimbă și nu poți construi tot proiectul o dată, pentru că riști să rămâi blocat. Oamenii nu au putere mare de cumpărare, sunt persoane care nu mai pot lua un credit din lipsa serviciului. Nu știm dacă își vor permite clienții să plătească un avans de 15%. Trebuie să ne gândim și la aceste aspecte“, a explicat Moh'd Moh'd.

EXCLUSIV Frații Micula pregătesc prima lor dezvoltare imobiliară din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Micula pregătesc prima lor dezvoltare imobiliară din București

Investitorul mai deține și compania Top Building Corporation, prin intermediul căreia a dezvoltat West Park 2 și proiectele Cotroceni Residence, Cricovului Residence, Ghencea Residence și Lujerului Residence. În această companie o are ca asociat pe medicul Luminița Mihaela Istrătescu, parteneră, la rândul său, cu omul de afaceri de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center și unul dintre dezvoltatorii Moghioroș Park Residence.

De asemenea, Moh'd Moh'd mai derulează afaceri în agricultură, în județul Buzău, alături de arabul Bassam Hijazi și conglomeratul pe care acesta îl coordonează, Delmon Group din Emiratele Arabe Unite.

Investitorii de origine libaneză, siriană, palestiniană, iraniană și iordaniană și-au întețit activitatea investițională de pe piața imobiliară românească în ultimii ani prin tranzacții de zeci de milioane de euro.

Printre cei mai activi jucători se numără omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad - președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc; libanezul Johny Jabra – asociat în cadrul Forte Partners și autorul celei mai mari tranzacții imobiliare prin vânzarea complexului de birouri The Bridge către proprietarii Dedeman; antreprenorul de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, care a cumpărat și vândut cu profit mallul Armonia Brăila, transformat de chinezi în fabrică de corpuri de iluminat; omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center și asociatul său, iordanianul Saddiq Abu Seedo, care construiesc ansamblul rezidențial Moghirioș Park din Drumul Taberei; un alt nume este al sirianului Abdulwahed Nour Ideen care a cumpărat mallurile Galleria Piatra Neamț și Galleria Arad de la GTC. Și sirianul Imad Mohamad Kassas, patronul echipei de fotbal Metaloglobus, pregătește construcția a două ansambluri rezidențiale mari în locul unor foste fabrici din București.

EXCLUSIV FOTO Tranzacție între greii din retailul local - Kaufland cumpără teren de la Hornbach pentru un nou magazin, în cadrul West Park Militari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tranzacție între greii din retailul local - Kaufland cumpără teren de la Hornbach pentru un nou magazin, în cadrul West Park Militari

De asemenea, familia siriană Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, pregătește actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente în cartierul bucureștean Colentina. Și Abdul Rahman Dardari, președintele Clubului Cultural Siriano-Român, se pregătește să intre pe piața imobiliară prin construcția unui bloc cu circa 100 de apartamente în zona Baicului din București.

Arabii activi pe piața imobiliară românească se înscriu în categoria investitorilor în căutare de oportunități pentru diversificarea afacerilor.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a reintrat pe scădere, în luna iulie, cu 1,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 50.000 de tranzacții, după creșterea suprinzătoare de luna trecută, care venise după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

EXCLUSIV Familia Nusco începe un cartier rezidențial major în locul halelor de pe platforma Pipera. „Segmentul de piață căruia ne adresăm este mai puțin afectat de pandemie.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Nusco începe un cartier rezidențial major în locul halelor de pe platforma Pipera. „Segmentul de piață căruia ne adresăm este mai puțin afectat de pandemie.“

Volumul de tranzacții din primele șapte luni este într-o scădere nesemnificativă, de 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni. În luna iulie s-au consemnat cele mai multe tranzacții imobiliare din acest an. Spre comparație, vârful anului trecut a fost atins în octombrie, la fel ca și un an mai devreme.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%. Surpriza a venit iunie, când numărul tranzacțiilor a crescut neașteptat de mult, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
moh'd moh'd
yuan
beny steinmetz
west park residential