EXCLUSIV Tranzacția Casa Radio. Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers: Vindem toate activele pentru a plăti datoriile către deținătorii de obligațiuni. Înțelegerea cu AFI

EXCLUSIV Tranzacția Casa Radio. Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers: Vindem toate activele pentru a plăti datoriile către deținătorii de obligațiuni. Înțelegerea cu AFI
scris 13 feb 2019

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt malluri în România și nu a construit niciunul, a convenit să își vândă participația din cadrul proiectului Casa Radio către AFI Europe, cum a fost anunțat recent, acceptând să marcheze o pierdere de peste 25 milioane de euro. Compania își lichidează toate activele.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
 

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Casa Radio a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul spune că, până acum, a plasat aici 85 milioane euro, excluzând costul de achiziție al companiei, dar șantierul este de mult timp abandonat. Ultimele evaluări plasează proiectul la o valoare de 63,3 milioane de euro.

Mai este interesant: Proiectul Casa Radio, cel mai valoros activ pe care compania îl mai are, i-a adus companiei Elbit Imaging o amendă de jumătate de milion de dolari aplicată de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate. Compania a fost acuzată că a plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio.

„Plaza Centers are un plan strategic de vânzare a tuturor activelor sale pentru a-și plăti datoria către deținătorii de obligațiuni. Planul se referă la toate țările în care avem active, nu doar la piața din România. Totuși, astăzi, cu excepția unui teren în Lodz, Polonia, activele rămase sunt în România și India“, a declarat pentru Profit.ro Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers

EXCLUSIV Tranzacția Casa Radio. Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers: Vindem toate activele pentru a plăti datoriile către deținătorii de obligațiuni. Înțelegerea cu AFI
Cum a anunțat anterior Profit.ro, compania a primit scrisori de intenție și memorandumuri de înțelegere neangajante de la mai mulți investitori reputați interesați de proiectul Casa Radio de pe cheiul Dâmboviței. Avi Hakhamov arată că ofertele au fost pentru 75% din părțile sociale și, respectiv, 60% plus 15%, de achiziționat într-o etapă ulterioară. Cert este că AFI Europe, proprietarul mallului AFI Cotroceni, a oferit companiei 60 milioane de euro pentru achiziția a 75% din proiect, restul participațiilor fiind deținute de autoritățile române (25%) și de o companie cu capital turcesc (10%).

„Investitorul are la dispoziție trei luni pentru procesul de «due diligence» și să decidă dacă vrea să semneze acordul cadru. După aceea, trebuie îndeplinite anumite condiții pentru a încheia tranzacția în decursul a 15 luni“, spune directorul companiei.

Pentru a încheia tranzacția trebuie îndeplinite o serie de condiții: acceptarea noului investitor de către Guvernul României, confirmarea că perioada de concesiune de 49 de ani din cadrul Parteneriatului Public Privat începe cel mai devreme din 2012, acceptarea structurii actualizate a proiectului și noul orar al lucrărilor.

EXCLUSIV FOTO Frații Jabra și Geo Mărgescu, de la Forte Partners, au făcut pasul spre zona Expoziției, după ce au încasat o sumă uriașă de bani de la proprietarii Dedeman CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Jabra și Geo Mărgescu, de la Forte Partners, au făcut pasul spre zona Expoziției, după ce au încasat o sumă uriașă de bani de la proprietarii Dedeman

Plaza Centers s-a angajat că în următoarele 18 luni nu va mai purta negocieri cu terțe părți cu scopul vânzării participației din Casa Radio. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, calendarul plăților ar fi următorul: se acordă un avans nereturnabil de 200.000 de euro, după îndeplinirea condițiilor se achită 20 milioane de euro, după emiterea autorizației de construire pentru etapa întâi, care cuprinde mallul, birourile/locuințele, hotel și cazino, supermarket și parcări, se mai plătesc 22 milioane de euro și la finalizarea și inaugurarea primei etape de dezvoltare, ultima tranșă de 17,8 milioane de euro.

La finalul anului trecut, Elbit Imaging, principalul acționar al Plaza Centers, a semnat un acord prin care și-a dat acțiunile unui administrator extern și nu se mai consideră acționar al Plaza Centers.

În picaj

Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de malluri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-o proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România, lăsând în urmă pierderi de zeci de milioane de euro. În toamna anului trecut, investitorul a semnat un acord de vânzare și pentru un lot, parțial construit, din Miercurea Ciuc, pentru 1,44 milioane de euro, ce vor fi plătiți până în aprilie 2019.

De asemenea, la începutul acestei luni, Plaza Centers a semnat un pre-contract de vânzare a unui teren pe care îl deține în Brașov pentru 620.000 de euro. Tranzacția ar trebuie definitivată până în 15 ianuarie 2020, dacă banca finanțatoare a proiectului nu își exercită drepturile de achiziție a proprietății până în 6 decembrie 2019 sau dacă investigațiile cumpărătorului nu vor duce la rezilierea înțelegerii. Lotul este înregistrat în contabilitatea Plaza Centers cu o valoare de 500.000 euro.
 

EXCLUSIV GALERIE FOTO Topul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV GALERIE FOTO Topul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București

Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa radio
plaza centers
afi europe