Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, a cumpărat centrul logistic din zona Pipera pe care îl avea grupul grecesc Atlas Corporation, cunoscut pentru dezvoltarea brandului de vopsele Apla pe piața românească. O parte din teren urmează a fi vândută către rețeaua medicală Regina Maria pentru construcția unui spital, potrivit surselor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grecii de la Atlas au ieșit în 2018 din afacerea cu vopsele, care i-a consacrat, după ce și-au vândut participația din Fabryo grupului olandez Akzo Nobel, într-una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața locală de vopseluri decorative.
După fuziunea dintre Atlas Paints și Fabryo Corporation, realizată în 2012, grecii au rămas cu divizia de import și distribuție de produse electronice și cu Atlas Foods, distribuitor de produse alimentare cu specific mediteranean. Ambele afaceri își desfășoară activitatea în centrul logistic Atlas Business Center de pe Șoseaua Pipera, nr. 59.
Centrul logistic, care dispunea de o suprafață de depozitare de circa 24.000 de metri pătrați, a fost construit, prin intermediul companiei Atlas Warehousing, pe un teren de 85.000 de metri pătrați. Valoarea proprietății a crescut exponențial în ultimii ani, odată cu dezvoltarea puternică a cartierului de afaceri Pipera, atât pe zona de birouri, cât și pe cea de locuințe. Complexul este situat lângă Serviciul de Permise și Înmatriculări.
În 2018, Atlas a vândut o primă bucată de teren, de circa 20.000 de metri pătrați, din această proprietate către Akcent Development, divizia imobiliară a omului de afaceri Alin Niculae, proprietarul distribuitorului de motorină Oscar Downstream. Niculae a dezvoltat în loc complexul rezidențial Cloud9 cu 820 de apartamente. Ulterior, același investitor a mai plătit către Atlas circa 17,5 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro, pentru un teren cu depozite în suprafață de circa 35.000 de metri pătrați care vine în completarea Cloud9. Astfel, ansamblul rezidențial va mai fi extins cu alte 1.300 de apartamente.
Acum, Speedwell a cumpărat restul terenului, cu o suprafață de 28.500 de metri pătrați, pe care se află 10 clădiri, în principal depozite, cu o suprafață de circa 11.000 de metri pătrați. Prețul tranzacției poate fi estimat la circa 14 milioane de euro, pe baza vânzării realizate în 2021 către Alin Niculae.
Dezvoltatorul belgian a și început demersurile de autorizare pentru construcția a 3 ansambluri de clădiri cu funcțiunile de birouri, locuințe și spital și cu înălțime maximă de 14 etaje.
Sursele Profit.ro din piața imobiliară spun că partea din spate a terenului va fi vândută de Speedwell rețelei medicale Regina Maria, care își va construi un nou spital, al patrulea din București. De altfel, Regina Maria figurează în cartea funciară a imobilului cu un drept de ipotecă în valoare de 14,3 milioane euro.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Speedweell nu au dorit să comenteze pe acest subiect.
Speedwell a demarat și procesul de demolare a clădirilor existente pe acest teren. „Construcțiile propuse pentru desființare au fost utilizate pentru depozitare materiale precum: anvelope auto, hârtie și cartoane, obiecte sanitare ambalate, vopseluri, lacuri, componente IT, diverse piese ambalate, mobilă. Totodată, o parte dintre aceste clădiri au fost folosite în scop de showroom pentru corpuri de iluminat și birouri recuzită teatru și film“, se arată în documentele analizate de Profit.ro.
Dezvoltatorul belgian a vândut, anul trecut, 75% din Miro Offices din cartierul bucureștean Băneasa companiei Hili Properties la un preț de 45 de milioane de euro și, tot în 2022, a vândut Record Park Offices din Cluj-Napoca fondului de investiții belgian AYA Properties Fund contra sumei de 35 de milioane de euro. Între Speedwell și AYA Properties Fund există o suprapunere limitată de acționari.
Speedwell anunța, în 2021, că a investit circa 90 de milioane de euro pe piața românească, echivalentul unor proiecte cu o valoare de circa 400 de milioane de euro, și că vizează plasarea unui capital suplimentar de 90 de milioane de euro cu scopul dublării portofoliului în următorii 4 ani. Planurile de extindere ale companiei sunt asigurate printr-un fond de investiții lansat în 2019 și în care au plasamente mai multe familii înstărite din Belgia.
La finalul anului 2021, dezvoltatorul belgian a cumpărat 9 hectare din platforma industrială Griro de lângă Gara de Nord cu intenția de a dezvolta un proiect mixt cu o valoare de 500 de milioane de euro, care, spun reprezentanții companiei, ar dubla dimensiunea portofoliului Speedwell.
Recent, investitorul a cumpărat și terenul fostei fabrici de textile 1 Iunie din Timișoara, pe care va realiza un proiect mixt cu spații rezidențiale, birouri și magazine.
Grupul are mai multe proiecte pe care le derulează în paralel. A dezvoltat un prim proiect logistic, în parteneriat cu belgienii de la LCV, în Chitila. Construiește complexul mixt Paltim, pe terenul fostei fabrici de pălării din Timișoara, cumpărat de la NCH. Aici se vor construi circa 236 de apartamente și circa 13.000 de metri pătrați de birouri, o investiție de 45 de milioane de euro.
Dezvoltatorul belgian lucrează și la construcția complexului rezidențial The Ivy, cu 800 de apartamente, localizat peste drum de ansamblul de lux Stejarii, al omului de afaceri Ion Țiriac.
În Râmnicu-Vâlcea, Speedwell are un teren de 10 hectare pe care intenționează să îl vândă pentru construcția unui proiect cu până la 50 de case, 1.100 de apartamente și spații de retail. Compania mai are un teren pentru o dezvoltare de retail și în Galați.
Anul trecut, grupul a mai cumpărat un teren de 5,6 hectare în Bucureștii Noi de la omul de afaceri Nicolae Badea pentru un proiect rezidențial evaluat la 50 de milioane de euro.
O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.
Speedwell a devenit cunoscută pe piața românească și pentru coordonarea dezvoltării turnului de birouri Unirii View din centrul Bucureștiului, aflat în proprietatea fostului pilot de raliuri Yves Weerts. Didier Balcaen a fost partener al Liebrecht & WooD.