Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, a scos la vânzare clădirea de birouri Miro din cartierul bucureștean Băneasa, la un preț de minimum 60 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Fondul AYA Properties, în care investesc și acționari ai Speedwell, este un potențial cumpărător.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Strategia de «exit» a Speedwell prevede scoaterea automată la vânzare a proiectelor în momentul finalizării lor. Miro a fost finalizat în noiembrie 2021. Țintim un randament investițional (yield) de sub 7%“, a declarat, pentru Profit.ro, Didier Balcaen, unul dintre proprietarii Speedwell.
Clădirea de birouri Miro, construită peste drum de mall-ul Băneasa Shopping City, are o suprafață închiriabilă de 23.000 de metri pătrați, împărțită pe 5 nivele, și un grad de închiriere de 88%. Chiriașii clădirii sunt KPMG (8.500 metri pătrați), Rovere (4.500 metri pătrați), COS (4.000 metri pătrați), Cegeka (1.600 metri pătrați), Eaton, Neo Clinique, Stradale, Mitzu și Speedwell.
Balcaen spune că se află în discuții pentru ocuparea suprafeței rămase disponibilă și că, în curând, va fi anunțat un nou brand internațional.
La o chirie lunară medie, specifică zonei, de circa 13 euro/metru pătrat și un yield de 7% rezultă un preț de vânzare de peste 60 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Investiția dezvoltatorului în proiect a fost estimată la 35 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, complexul Miro este operațional, iar Speedwell intenționează să construiască, în acest an, în completarea proiectului, o nouă clădire pentru locuri de parcare care să crească rata de parcare la un loc la 40 de metri pătrați de birouri.
La începutul acestui an, Speedwell a vândut Record Park Offices din Cluj-Napoca fondului de investiții belgian AYA Properties Fund contra sumei de 35 de milioane de euro. Întrebat dacă acest fond este un potențial cumpărător pentru clădirea Miro, Didier Balcaen a răspuns că AYA Properties Fund nu se concentrează doar pe produsele Speedweell, ci pe imobiliare de calitate, în general, sens în care este un potențial cumpărător, dar fără a avea o poziție preferențială.
Între Speedwell și AYA Properties Fund există o suprapunere limitată de acționari, potrivit lui Balcaen.
Speedwell anunța, anul trecut, că a investit circa 90 de milioane de euro pe piața românească, echivalentul unor proiecte cu o valoare de circa 400 de milioane de euro, și că vizează plasarea unui capital suplimentar de 90 de milioane de euro cu scopul dublării portofoliului în următorii 4 ani. Planurile de extindere ale companiei sunt asigurate printr-un fond de investiții lansat în 2019 și în care au plasamente mai multe familii înstărite din Belgia.
La finalul anului trecut, dezvoltatorul belgian a cumpărat 9 hectare din platforma industrială Griro de lângă Gara de Nord cu intenția de a dezvolta un proiect mixt cu o valoare de 500 de milioane de euro, care, spun reprezentanții companiei, ar dubla dimensiunea portofoliului Speedwell.
Grupul are mai multe proiecte pe care le derulează în paralel. A dezvoltat un prim proiect logistic, în parteneriat cu belgienii de la LCV, în Chitila. Construiește complexul mixt Paltim, pe terenul fostei fabrici de pălării din Timișoara, cumpărat de la NCH. Aici se vor construi circa 236 de apartamente și circa 13.000 de metri pătrați de birouri, o investiție de 45 de milioane de euro.
Dezvoltatorul belgian lucrează și la construcția complexului rezidențial The Ivy, cu 800 de apartamente, localizat peste drum de ansamblul de lux Stejarii, al omului de afaceri Ion Țiriac.
În Râmnicu-Vâlcea, Speedwell are un teren de 10 hectare pe care intenționează să îl vândă pentru construcția unui proiect cu până la 50 de case, 1.100 de apartamente și spații de retail. Compania mai are un teren pentru o dezvoltare de retail și în Galați.
La începutul acestui an, grupul a mai cumpărat un teren de 5,6 hectare în Bucureștii Noi de la omul de afaceri Nicolae Badea pentru un proiect rezidențial evaluat la 50 de milioane de euro.
O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.
Speedwell a devenit cunoscută pe piața românească și pentru coordonarea dezvoltării turnului de birouri Unirii View din centrul Bucureștiului, aflat în proprietatea fostului pilot de raliuri Yves Weerts. Didier Balcaen a fost partener al Liebrecht & WooD.