Grupul financiar Rothschild, prezent în România prin intermediul fondului de investiții EdR Real Estate (Eastern Europe), iese complet de pe piața imobiliară locală, după o experiență negativă pusă pe seama crizei. Ultimul teren pe care compania îl avea în România a fost preluat de dezvoltatorul israelian Shikun & Binui, controlat de comerciantul de diamante Naty Saidoff, care va continua proiectul început de francezi în Pipera.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Am avut opțiunea de a cumpăra terenul de circa 20.000 de metri pătrați pe care fondul Rothschild îl mai avea în Pipera și l-am achiziționat recent. Ei au plecat din România. Noul nostru proiect, New Point Villas (foto mai jos), este, de fapt, faza a treia de dezvoltare a ansamblului Pipera Residential Park, început de Rothschild. Ei au construit 84 de vile. Faza a doua a fost finalizată de curând. Noi vom face 118 vile. Investiția în acest proiect este de circa 15 milioane de euro. Prețurile de vânzare vor începe de la 155.000 de euro, cu TVA inclus“, a declarat pentru Profit.ro Favi Stelian, Country Manager al Shikun & Binui în România.
În 2016, Shikun & Binui a mai cumpărat un teren de cinci hectare de la familia Rothschild. Pe acel lot este construit ansamblul New Point, care a livrat și vândut până acum 136 de apartamente. În iunie va mai livra încă 136 de unități și se lucrează la încă două blocuri.
Tot acest teren face parte dintr-un lot de circa 9 hectare cumpărat în plină explozie a pieței imobiliare românești de Rothschild și partenerul său de la acea vreme, firma isralienaă Ocif. În 2010, cei doi investitori au rupt parteneriatul, iar Rothschild a continuat pe cont propriu cu dezvoltarea din Pipera (Voluntari). Cei doi investitori au reușit să dezvolte împreună doar ansamblul Vivando Unirii cu 110 apartamente din centrul Bucureștiului, deși planurile lor presupuneau dezvoltări imobiliare locale de 200 milioane de euro. CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Eskiocak testează piața cu un cartier cu 1.200 de apartamente în locul unor foste depozite Heineken, însă se așteaptă la o criză care i-ar putea bloca planurile
Majoritatea proprietăților Rothschild din România au fost cumpărate la prețuri „umflate“, de la un grup de investitori printre care se numără Roy Gill și Eitan Eldar, acționarii Euro Habitat (dezvoltatorul proiectului eșuat Planorama). În 2008, pierderile fondului Rothschild se ridicau la peste 40 milioane euro. Fondul făcea parte din grupul Edmond de Rothschild, care administrează la nivel global active în valoare de 150 miliarde de euro.
După alegeri, cererile s-au dublat
Ritmul mulțumitor de vânzări din cadrul New Point, de aproximativ 15 apartamente pe lună, a determinat Shikun & Binui să înceapă de curând lucrările de construcție la un nou proiect, denumit Green Point.
Anul trecut, Shikun & Binui a cumpărat terenul de circa 2,5 hectare al fostei fabrici de sticlă Stiteh de pe Bulevardul Basarabia 169-171 din Sectorul 3, tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro. Aici vor fi construite, într-o primă fază 147 de apartamente, dintr-un total planificat de 800 de unități locative. Proiectul presupune o investiție estimată la circa 10 milioane de euro, potrivit dezvoltatorului.
„Am început ușor și vânzările la Green Point. Prețurile încep de la 63.000 de euro. În perioada de pre-sale, la primele 20-30 de apartamente, prețurile vor fi de circa 1.200 de euro/metru pătrat, după care prețul va fi ridicat. La aceste prețuri de construcții și la salariile care cresc, nu ne așteptăm la o criză. Unde să mai cadă prețurile? Nu are cum. Cumpărători sunt. Mai ales după alegeri, cererile de vizionări s-au dublat. Cred că oamenii sunt optimiști“, a mai spus Favi Stelian.
Planul Shikun & Binui este ca luna viitoare să înceapă construcția unei noi etape din proiectul City Point și să demareze procesul de vânzare la primul bloc cu 107 apartamente, dintr-un total de trei programate, cu 400 de apartamente. În cadrul acestui proiect este planificată și amenajarea unui SPA.
City Point este dezvoltat pe un teren de 12,5 hectare, din apropierea autobazei STB Pipera, cumpărat de Shikun & Binui și Red Sea Group, în plin avânt imobiliar, cu 50 milioane de euro de la omul de afaceri Dragoș Bîlteanu. Pe acest teren pot fi construite până la 1.500 de apartamente. Anul trecut, Shikun & Binui a cumpărat participația Red Sea Group în proiect, după ce compania a decis să se retragă din România.
Extindere pe birouri
În vara anului trecut, Naty Saidoff, fost ofițer în armata israeliană, a cumpărat un pachet de acțiuni de la Shari Arison pentru circa 260 milioane euro și a câștigat controlul asupra 46,9% din capitalul Shikun & Binui. El a mai încercat, fără succes, să preia controlul asupra Jerusalem Economic Corporation, Africa-Israel Investments (proprietarul indirect al mallului AFI Cotroceni din București) și Eurocom, toate aflate în dificultate financiară.
Sub noul acționar, compania este interesată să se extindă și pe sectorul de birouri din București, fie prin dezvoltarea de proiecte, fie prin achiziții de clădiri existente.
„Suntem interesați și de sectorul birourilor, dar nu avem o țintă anume. Când apar oportunități vom profita. Poate anul viitor ne vom îndrepta atenția și spre birouri. Acest sector este destul de aglomerat, cu mulți jucători, și deocamdată ne merge destul de bine pe rezidențial“, explică reprezentantul local al dezvoltatorului israelian.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut nouă luni consecutive, din iulie 2018 în martie 2019, cu procente cuprinse între 15% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primul trimestru al acestui an au fost încheiate peste 116.000 de tranzacții, cu 22% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, după o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,7% față de luna anterioară, de la 1.237 la 1.228 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.