Compania Conpref Carpați Imobiliare, rezultată în urma divizării fostei firme de construcții Conpref Carpați, și-a depus documentația pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal în vederea realizării unui proiect imobiliar mixt în zona Expoziției din București, pe un teren pe care omul de afaceri Remus Bența era dispus să plătească 40 milioane de euro în perioada de „boom“ imobiliar.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Terenul de 2,8 hectare a făcut parte, în trecut, din fabrica Granitul, Întreprinderea de Băi Spațiale Carpați, și este amplasat lângă complexul ANL Rompexpo, zonă care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, George Copos, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente și clădiri de birouri.
Interesul imobiliar pentru acest teren a apărut încă înainte de criza imobiliară, atunci când în zonă a fost vândut și terenul fostei fabrici Grivița pentru 72,9 milioane euro, fiind unul dintre cele mai scumpe terenuri tranzacționate în România.
Mai exact, în aprilie 2008, asociații Conpref Carpați au divizat firma și au înființat una nouă, cu activități imobiliare. Noua companie, denumită Conpref Carpați Imobiliare a preluat în patrimoniu terenul de 2,8 hectare din zona Expoziției. Unul dintre fondatorii companiei este Ion Pătuleanu (76 de ani), care deține astăzi 74,3% din părțile sociale ale firmei. Omul de afaceri este cunoscut și ca proprietar al fostului Palat Adevărul din centrul Bucureștiului, monument istoric aflat în paragină, care în perioada interbelică a găzduit mai multe ziare.
Conpref Carpați Imobiliare are 11 asociați, potrivit termene.ro, printre care și Aurel Bălan, fostul director al Conpref Carpați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În anul înființării, în structura asociativă a intrat și o firmă a omului de afaceri Remus Bența din Târgu Mureș, cunoscut pentru afacerea din domeniul vopselelor Daw Bența. Atunci, omul de afaceri anunța că va plăti 40 milioane de euro pe acest teren, pe care ar fi urmat să dezvolte un ansamblu rezidențial cu 1.000 de apartamente, ce ar fi necesitat o investiție estimată la 100 milioane euro. Totuși, firma lui Remus Bența s-a retras din asociere în noiembrie 2008, iar planurle de dezvoltare pentru teren au fost abandonate pe timpul crizei, pentru a renaște acum, când zona este foarte efervescentă din perspectivă imobiliară.
Luna aceasta, Conpref Carpați a început să depună actele necesare obținerii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un ansamblu cu funcțiune mixtă cu un regim de înălțime de 16 etaje. Dată fiind încercarea eșuată de vânzare a terenului din trecut, se poate presupune că intenția actuală a proprietarilor este tot de vânzare.
Până la publicarea acestui articol, reprezentanții Conpref nu au putut fi contactați de Profit.ro pentru a oferi detalii suplimentare legate de dezvoltarea proiectului. Arhitectul Virgil Profeanu, a cărui firmă a asigurat proiectarea, a declarat că nu are informații dacă proprietarul terenului vrea să vândă sau să dezvolte proiectul propus. Același arhitect a proiectat și complexul rezidențial Parcului 20, aflat în dezvoltarea companiei maghiare Cordia și care se învecinează cu lotul Conpref.
Până la sfârșitul anului 2021, ar putea fi construiți aproximativ 156.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasă A și aproximativ 1.500 de locuințe noi, în cele patru proiecte care au primit deja autorizații de construire în zona Expoziției, conform unei analize realizate recent de compania imobiliară ESOP Consulting.
La acestea se vor adăuga proiecte mixte aflate în fază de planificare și tatonare a pieței, pe terenuri cumpărate deja de dezvoltatori, care ar mai putea aduce încă 100.000 metri pătrați de birouri și alte peste 1.000-1.500 locuințe, în următorii 5-10 ani.