Administrația Fondului Imobiliar, aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, a primit oferte din partea unor investitori interesați să exploateze imobiliar anumite proprietăți din patrimoniul primăriei, inclusiv fosta bază REBU din centrul Bucureștiului.
Compania de salubrizare REBU, împărțită egal de Consiliul General al Municipiului București și firma germană RER, a eliberat încă din 2017 bazele de salubrizare pe care le avea în București, după ce a pierdut toate contractele de salubrizare stradală.
Baza de pe strada Berzei, nr. 21, este cea mai atractivă din punct de vedere imobiliar datorită amplasării sale în centrul orașului. Terenul de 16.749 de metri pătrați și construcțiile de peste 7.000 de metri pătrați din această bază au fost date de Primăria Municipiului București în administrarea REBU pentru o chirie lunară de circa un euro/metru pătrat, potrivit informațiilor Profit.ro. Terenul nu se preta pentru activitatea de salubrizare, motiv pentru care compania a primit o serie de reclamații de la vecini.
Administrația Fondului Imobiliar are dreptul de administrare, printre altele, asupra fostei baze REBU și are ca scop dezvoltarea și regenerarea urbană, precum și obținerea de venituri la bugetul local al municipiului București, potrivit unei hotărâri a consiliului general din 2018.
„Administrația Fondului Imobiliar (AFI) a demarat demersuri în vederea identificării unor parteneri care să dorească să investească în bunurile care fac obiectul de activitate al AFI (locuințe, spații comerciale) și care sunt neexploatate în prezent la adevarătul potențial. Astfel, instituția noastră a primit oferte din partea unor agenți economici din mediul privat, categoria investițiilor care vor fi efectuate urmând a fi stabilită ulterior, în funcție de ofertele primite și de cea mai bună exploatare și punere în valoare a patrimoniului Municipiului București, întrucât AFI urmărește să viabilizeze zonele și să obțină venituri la bugetul local“, a transmis Primăria Municipiului București pentru Profit.ro.
Administrația Fondului Imobiliar a obținut recent un certificat de urbanism informativ în vederea construirii pentru fosta bază REBU, care permite inclusiv edificarea unui ansamblu rezidențial.
Primăria nu este la prima tentativă de a se transforma în dezvoltator imobiliar. La începutul acestui an, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă și-a depus documentația pentru obținerea unui Plan Urbanistic Zonal în vederea dezvoltării unor blocuri de locuințe și grădiniță pe Șoseaua Panduri, nr. 77, o zonă efervescentă pentru investitorii imobiliari.
În noiembrie 2018, Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de Consiliu General prin care au fost înființate cele 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei. În februarie, Curtea de Apel București a respins recursului Primăriei, fiind menținută decizia.
Ca urmare a acestei decizii, hotărârea din 2018 prin care au fost desființate Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, Administrația Străzilor, Administrația Fondului Imobiliar și cea a cimitirelor a fost suspendată. Practic, Administrația Fondului Imobiliar funcționează în baza unei noi hotărâri a consiliului general din 2019.