CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, a consemnat un impact negativ de 3 milioane de euro asupra venitului net din închiriere din cauza pandemiei. Rezultatul este pus pe seama închiderilor dictate de Guvernele din Austria și România. În pofida pierderilor, investitorul austriac continuă să scaneze piața pentru achiziții, au declarat reprezentanții companiei, într-un interviu pentru Profit.ro.
Pierderea de 3 milioane de euro, măsurată de CA Immo, vine, în principal, din reducerile de chirie.
„Prioritatea noastră principală în ultimele luni a fost să ne asigurăm că birourile noastre continuă să fie sigure pentru ocupanții și clienții noștri. Rezultatul nostru operațional, la nivel de grup, pentru prima jumătate a anului 2020, a fost greu afectat de pandemia COVID-19. Ca operator de birouri de clasa A în amplasamente bine conectate din centrul orașului, continuăm să ne așteptăm doar la pierderi minore sau pe termen scurt din cauza pandemiei COVID-19“, spune Matthew Lunt, Head of Asset Management pentru Austria și Europa Centrală și de Est în cadrul CA Immo.
Recent, asigurătorul de viață american MassMutual a închiriat 1.300 de metri pătrați la ultimul etaj al Orhideea Towers, unde își va deschide primul său centru din România pentru activități de dezvoltare de software, pentru care intenționează să recruteze cel puțin 100 de IT-iști în acest an. Cu acest contract, gradul de ocupare al clădirii de birouri a atins 91%.
Cele 7 proiecte de birouri din București din portofoliul CA Immo, adică River Place, Opera Center 1 și 2, Europehouse, Bucharest Business Park, Orhideea Towers și Campus 6.1, generează un venit anualizat din chirii de 30,7 milioane de euro. După acest indicator, România este a patra piață ca importanță pentru CA Immo după Germania, Ungaria și Polonia.
Totuși, valoarea proprietăților românești ale CA Immo, calculată la 391,7 milioane euro, are o pondere de 9% în portofoliul companiei, la egalitate cu Cehia și sub Germania, Austria, Ungaria și Polonia.
Hedwig Höfler, Head of Investment Management pentru Austria și Europa Centrală și de Est în cadrul CA Immo, vede o lichiditate scăzută pe piața imobiliară românească față de celelalte piețe pe care activează compania, în special comparativ cu Polonia și Cehia, totuși, Bucureștiul continuă să facă parte din piețele pe care investitorul austriac le prospectează cu regularitate în vederea unor potențiale achiziții.
În prezent, Höfler spune că CA Immo nu este implicată în negocieri pentru achiziția de noi proprietăți în România și că nu intenționează să vândă niciun imobil din București, deoarece nu vizează o micșorare a portofoliului românesc.
„Ne concentrăm portofoliul strategic din Europa Centrală și de Est pe spații mari, proprietăți moderne de birouri în marile capitale din regiune, unde avem echipe de conducere locale și unde credem că putem genera un nivel adecvat de rentabilitate ajustată la risc. Bucureștiul este una dintre piețele noastre de bază. Vizăm achiziția de proprietăți de birouri cu o suprafață de închiriere minimă de 10.000 de metri pătrați, dar suntem interesați și de proiecte de dezvoltare de birouri, deoarece avem o puternică expertiză internă pe acest segment. Observăm și scanăm contiuu toate piețele noastre de bază pentru potențiale achiziții care corespund acestui cadru“, menționează Hedwig Höfler.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din al treilea trimestru al anului 2018, CA Immo are ca principal acționar investitorul american Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuințe în Statele Unite ale Americii. O subsidiară a grupului american de investiții a achiziționat 26% din acțiunile CA Immo de la Immofinanz la un preț de circa 757,9 milioane euro. Acum americanii au ajuns la o participație de 27,7%.
Intrarea americanilor în firmă a venit după ce Immofinanz, deținătorul pachetului vizat de acțiuni CA Immo, a anunțat că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și că ia în considerare vânzarea pachetului de acțiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 milioane euro pentru acțiunile CA Immo. După rambursarea unor credite de 250 milioane euro, asociate acestei investiții, Immofinanz a rămas cu 507,9 milioane euro.
Interesant este că și rivalul S Immo, cu sediul central tot în Austria, deține un pachet de circa 6% din acțiunile CA Immo. Acum, investitorul austriac Ronny Pecik, aflat la conducerea Immofinanz, este văzut ca un potențial liant spre fuziunea dintre Immofinanz și S Immo, el deținând pachete importante de acțiuni în cadrul ambilor jucători. Toate cele trei companii austriece sunt active și pe piața românească.