ANALIZĂ Topul celor mai mari șantiere private pe care se lucrează în acest moment în România

ANALIZĂ Topul celor mai mari șantiere private pe care se lucrează în acest moment în România

Openville Timișoara

scris 4 ian 2019

Cele mai mari cinci proiecte imobiliare private, aflate acum în diferite etape de construcție, necesită investiții ce depășesc o jumătate de miliard de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Odată finalizate, acestea vor pune pe piață nouă clădiri de birouri și două malluri.

Cele mai scumpe șantiere sunt dominate de investitori cu capital sud-african, israelian, american și suedez, însă lista este condusă de un antreprenor român. Geografic, marile proiecte imobiliare la care se lucrează în prezent sunt localizate în București, Timișoara, Brașov și Sibiu. Sectorul imobiliar care atrage în acest an cele mai mari investiții este cel al birourilor.

Dezvoltatorii urmează să livreze anul acesta circa 400.000 de metri pătrați de sedii de firme, o suprafață de două ori și jumătate peste cea construită anul trecut. Aproximativ 43% din această suprafață se construiește pe marile șantiere identificate de Profit.ro. Numai în cele nouă clădiri de birouri care fac parte din top cinci șantiere scumpe vor lucra peste 17.000 de corporatiști.

De departe, cel mai complex proiect imobiliar inițiat în ultimii ani este Openville din Timișoara. Antreprenorul ieșean Iulian Dascălu, alături de partenerul său sud-african Atterbury Europe, a estimat investiția necesară acestui ansamblu urbanistic la 220 de milioane de euro. Până acum, au fost finalizate aici două clădiri de birouri, o a treia este aproape de recepție, iar a patra este la stadiul de fundație. Acest din urmă imobil este și cea mai înaltă clădire de birouri din România. Va avea 155 de metri înălțime și va depăși recordul deținut acum de Sky Tower din București, cu 137 de metri. Anul trecut, a mai fost finalizată aici o parcare supraetajată cu 910 locuri, în urma unei investiții de 12,6 milioane de euro, iar acum se lucrează la o parcare suterană cu 580 de locuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Dezvoltarea va integra și construcția existentă a Iulius Mall Timișoara, care va fi extins cu 47.000 metri pătrați. Din 4 ianuarie 2019, Iulius a anunțat că începe lucrările de amenajare pe o porțiune din demisolul atriumului Iulius Mall, suprafață ce a fost ocupată de magazinele grupului Inditex și de Ginkgo Café. Noile spații vor include magazine extinse ca suprafață ale brandurilor Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka și Stradivarius, primele magazine Oysho și Zara Home din Timișoara, precum și un nou concept al cafenelei Ginkgo Caffé.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Openville Timișoara

Openville Timișoara


  Noua mișcare a fraților Pavăl: Proprietarii Dedeman discută variante de construcție a unui stadion la standarde UEFA CITEȘTE ȘI Noua mișcare a fraților Pavăl: Proprietarii Dedeman discută variante de construcție a unui stadion la standarde UEFA

La rândul său, dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din țară, lucrează tot la un proiect care combină retailul cu birourile. Investitorul a anunțat că va aloca 120 milioane euro în construcția centrului comercial AFI Brașov, care include 200 de magazine, și în unul din cele două turnuri de birouri care se vor ridica peste mall.

Proiectul din Brașov este construit în locul fostei platforme industriale Hidromecanica, care a rămas un teren de circa patru hectare, achiziționat în 2010 de operatorul hipermarketurilor Cora și vândut în pierdere către AFI Europe în 2015 pentru 9,7 mil. euro. AFI Brașov va avea o suprața comercială de 45.000 mp, iar zona de birouri va măsura 25.000 mp. Ambele au ca termen de finalizare primăvara anului 2020. Constructorul Danya Cebus – parte a grupului AFI -  a ieșit cu structura de rezistență din pământ.

AFI Brașov SURSA: Skyscrapercity

AFI Brașov SURSA: Skyscrapercity

O altă investiție majoră este lansată de NEPI Rockcastle pe terenul pe care a funcționat fabrica Simerom din zona Gării CFR din Sibiu. În urmă cu un an, sud-africanii au cumpărat terenul de 3,4 hectare și proiectul de mall gândit pe acest lot pentru 21 milioane de euro de la familia Tănăsoiu, reprezentată de Emil și Daniel Tănăsoiu, și de la olandezul Eelko Kortaweg. Vara trecută, NEPI a început construcția centrului comercial Festival, în care a anunțat că va investi 99 de milioane de euro.

Proiectul va avea o suprafață închiriabilă de 42.200 metri pătrați și va fi inaugurat în ultimul trimestru al acestui an. NEPI Rockcastle mai deține și mallul Shopping City Sibiu din Șelimbăr, a cărui extindere este în lucru și va costa 30 milioane de euro.

Festival Sibiu SURSA: Skyscrapercity

Festival Sibiu SURSA: Skyscrapercity


  Decizie: Grupul israelian Elbit Imaging se retrage formal din România, după ce a fost amendat pentru suspiciuni de mituire CITEȘTE ȘI Decizie: Grupul israelian Elbit Imaging se retrage formal din România, după ce a fost amendat pentru suspiciuni de mituire

După ce a semnat a doua cea mai mare tranzacție imobiliară a anului 2018, dezvoltatorul Portland Trust a demarat lucrările la un nou complex de birouri, denumit Expo Business Park, localizat în zona Expoziției din București și care implică o investiție de peste 80 milioane de euro. Pentru acest proiect, Portland Trust, susținut financiar de fondul american de investiții Ares Management, a făcut un parteneriat cu firma cu capital cipriot Bluerose Corporation, care deține terenul de circa 2,3 hectare pe care se ridică acest complex. Expo Business Park este format din trei clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de aproape 39.000 metri pătrați.

Cea mai mare clădire va fi viitorul sediu al băncii ING. Anul trecut, Portland Trust a vândut pentru circa 170 milioane de euro complexul Oregon Park din Pipera, unul dintre sediile Oracle, unui grup de investitori format din divizia imobiliară a grupului sud-african Old Mutual și agenția imobiliară AG Capital din Bulgaria.

Expo Business Park SURSA: Reinvent Energy SRL

Expo Business Park SURSA: Reinvent Energy SRL

Al cincilea proiect major, ca valoare a investiției, este etapa a doua de dezvoltare a complexului de birouri Campus 6 de lângă stația de metrou Politehnica. După ce a încasat de la CA Immo 53 milioane de euro pentru prima clădire din complex, inaugurată în această toamnă, suedezii de la Skanska au anunțat o investiție de 76,13 milioane de euro în următoarele două imobile cu 11 etaje și o suprafață de 19.800 mp, respectiv 17.800 mp.

Microsoft va aduna aici sediile din mai multe clădiri din București și va ocupa toată clădirea a doua și câteva etaje din cea de-a treia clădire a complexului Campus 6.

Construcția celor două imobile ar trebui încheiată în trimestrul al treilea al anului viitor, iar în 2022 ar trebui definitivată și ultima clădire, cea cu numărul patru.

Campus 6.1

Campus 6.1

Cele mai mari șantiere private în construcție

Proiect

Dezvoltator

Stadiul construcției

Data finalizării

Valoarea investiției (mil. euro)

Openville Timișoara

Iulius și Atterbury Europe

UBC3: finisaje; UBC0: fundație; parcare subterană

UBC3: T1 2019; UBC0: T4 2019

220*

AFI Brașov

AFI Europe

Structură incipientă

T1-T2 2020

120

Festival Sibiu

NEPI Rockcastle

Montaj piloni          

T4 2019

99

Expo Business Park

Portland Trust

Montaj fațade

T2 2019

80

Campus 6

Skanska

Pregătire șantier clădirile 2 și 3

T3 2020

76

SURSA: Profit.ro pe baza informațiilor anunțate de investitori *din care până acum s-au finalizat două clădiri de birouri și o parcare supraetajată

 

viewscnt
Afla mai multe despre
santiere
birouri
openville
afi brasov
festival sibiu
expo business park
campus 6
skanska
nepi rockcastle