Omul de afaceri turc Omer Susli, care în vara anului trecut a vândut rețeaua de bricolaj Praktiker către grupul britanic Kingfisher, și antreprenorul Ionuț Dumitrescu au cumpărat cu 17,5 milioane de euro clădirea de birouri Bucharest Corporate Center din centrul Capitalei de la One United, companie fondată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, transmit pentru Profit.ro surse din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția a fost efectuată prin preluarea firmei care administrează clădirea.
În toamna anului trecut, imobilul de birouri, cu o suprafață închiriabilă de 11.600 metri pătrați, a fost cumpărat de One United, la pachet cu terenul fostei fabrici Ventilatorul, pentru suma de 39 milioane de euro de la compania austriacă Immofinanz.
Acum, Omer Susli și Ionuț Dumitrescu au preluat compania care deține imobilul într-un parteneriat de tip 50%-50%, la fel ca în cazul centrului comercial Bistrița Retail Park deschis în primăvara acestui an, tranzacție semnalată de Profit.ro.
Clădirea de birouri cumpărată a fost 7 ani sediul central al firmei de asigurări Generali, care a lăsat spațiile goale în 2013, după ce s-a mutat în turnul Charles de Gaulle Plaza.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După vânzarea rețelei Praktiker către Kingfisher, cumpărătorii au anunțat că închid unitățile din Focșani, Bacău și Ploiești. Magazinele din Focșani și Ploiești au fost redeschise de Omer Susli sub un nou brand de bricolaj denumit Homelux, pe care vrea să îl dezvolte într-o rețea cu 20 de magazine în următorii cinci ani.
Omer Susli mai este implicat în diferite afaceri, precum producătorul de fibre textile Romtextil, firma specializată în comerțul cu ridicata al materialelor de construcții Search Chemicals, fabrica de cretă măcinată (carbonat de calciu) și transport rutier Tempo Invest sau agenṭia de turism Travel Tips. Susli a fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).
Partenerul său, antreprenorul Ionuț Dumitrescu, a vândut în 2008 compania Eurisko grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară.
El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane euro. În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane euro. La un an diferență, acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spații de birouri și locuințe.
La începutul anului trecut, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United.
CITEȘTE ȘI FOTO One United, cel mai mare dezvoltator de apartamente de lux din București, a început construcția unui nou bloc One United Properties este cel mai mare dezvoltator specializat pe proprietăți rezidențiale exclusiviste din București. În ultimii doi ani, compania a vândut câte 150 apartamente de lux pe an. Numai în 2017 a încasat din astfel de vânzări circa 50 milioane de euro. Compania are 376 de apartamente finalizate, 387 în construcție și 500 de unități, la care urmează să fie începute lucrările în următorii ani. Printre proiectele companiei se numără One Herăstrău Park, One Herăstrău Plaza și One Charles de Gaulle. Divizia de birouri a investitorului deține North Gate din Pipera și are în construcție One Tower, într-o zonă centrală a orașului.
One United Properties și Auchan România dezvoltă și proiectul One Floreasca City la intersecția arterelor Mircea Eliade și Calea Floreasca din zona centrală a Bucureștiului, care necesită o investiție de 100 de milioane de euro. Dezvoltarea presupune restaurarea și modernizarea fostei hală Ford, care se va transforma într-un spațiu de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri și trei blocuri cu apartamente. Proiectul este construit pe un teren de 2,8 hectare.
Capital românesc
Anul trecut, omul de afaceri Ovidiu Buluc, care a vândut distribuitorul de medicamente Farmexim și lanțul de farmacii Help Net, a intrat pe piața imobiliară prin achiziția fostului sediu central al Bank of Cyprus de la societatea de investiții SIF Banat Crișana, într-o tranzacție estimată la 5,2 milioane de euro anunțată în exclusivitate de Profit.ro.
Intermediarul tranzacției dinte SIF și Buluc, compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, spunea la anunțul vânzării că există numeroși oameni de afaceri, care și-au vândut parțial sau integral afacerile pe care le-au dezvoltat în decursul anilor, iar acum sunt interesați să plaseze sumele obținute în active de acest gen.
„Avem mai multe mandate de vânzare și pentru alte clădiri de birouri, produse ce sunt pretabile mai mult pentru fonduri de investiții, însă am observat că investitorii privați pot fi mult mai competitivi decât instituții ce au anumite criterii, care de multe ori pot fi prea riguroase pentru piața de astăzi”, menționa Codrin Matei, Managing Partner la Crosspoint.
Un pas important în deblocarea capitalului românesc pe piața tranzacțiilor imobiliare a fost făcut în 2018 de frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, care au cumpărat de la grupul de investitori libanezi și români Forte Partners primele două clădiri de birouri din cadrul complexului The Bridge din București și au bătut palma pentru achiziția celui de-al treilea imobil pentru o sumă totală estimată la 200 milioane de. Consultanții imobiliari au atras atenția, în repetate rânduri, că lipsa banilor românești din piața imobiliară transmite un semnal negativ investitorilor străini mari care prospectează piața.
În ultimii cinci ani, pe piața imobiliară locală au fost semnate tranzacții cu proprietăți generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piață de 28%, aceștia fiind urmați de investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%), potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox.