EXCLUSIV Immofinanz, unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, negociază cu BCR achiziția clădirii Bancorex, la mai bine de un deceniu de la ultima sa tranzacție pe birouri

EXCLUSIV Immofinanz, unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, negociază cu BCR achiziția clădirii Bancorex, la mai bine de un deceniu de la ultima sa tranzacție pe birouri

SURSA FOTO: Radub85 | Dreamstime.com

scris 9 nov 2020

Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, negociază cu Banca Comercială Română (BCR) achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, cunoscută drept „blocul Bancorex“ din centrul Bucureștiului, potrivit surselor Profit.ro. În cursa pentru achiziție mai este înscris, printre alții, și fondul de investiții Revetas Capital, iar BCR încă mai acceptă oferte. Finalizarea tranzacției este așteptată în primul semestru din 2021 la un preț estimat la aproximativ 40 de milioane de euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Apetitul pentru achiziții locale al Immofinanz revine după o pauză lungă, de peste un deceniu, în care investitorul austriac nu a mai cumpărat decât un mic parc de retail din Botoșani. Schimbarea de direcție este pusă pe seama modificării managementului. Din această primăvară, omul de afaceri austriac de origine croată Ronny Pecik a preluat funcția de director executiv al companiei, el fiind și acționar cu peste 10% în cadrul Immofinanz.

„Nu putem comenta zvonurile din piață. România este una dintre piețele principale pentru Immofinanz, iar una dintre prioritățile noastre este dezvoltarea la nivel local. Investim constant în modernizarea proprietăților noastre; anul trecut am finalizat procesul de renovare a unei zone ample a centrului comercial VIVO! Cluj. Cea mai recentă achiziție în România este o proprietate de retail, respectiv parcul STOP SHOP, Botoșani. La nivel de grup, strategia include revenirea pe un trend profitabil de creștere, cât de curând posibil, după criza Covid-19, continuarea dezvoltării brandului STOP SHOP de parcuri de retail și creșterea numărului de clădiri myhive (de birouri n.red.) în orașele capitală din principalele piețe pe care activăm”, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Immofinanz.

BCR a inițiat procesul de vânzare al clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza în august 2019 și se așteaptă să finalizeze tranzacția în prima jumătate a anului viitor, cu o întârziere cauzată de pandemie. Banca a pus la dispoziția investitorilor toate informațiile necesare pentru due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) înainte să selecteze potențialii cumpărători, o practică mai puțin întâlnită în piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro

Proprietatea, veche de 23 de ani, are o suprafață de 26.300 de metri pătrați închiriabili și o valoare contabilă de peste 45 milioane de euro. Pe lângă Immofinanz, ofertă a depus și Revetas Capital, co-proprietarul hotelului de 5 stele Radisson, al complexului de birouri The Landmark – aflat acum la vânzare – și proprietarul centrului comercial Vitantis. Strategia de investiții a Revetas este achiziția oportunistă a unor active cu probleme și transformarea lor pentru o vânzare cu profit.

„Banca Comercială Română a demarat un proces strategic de mutare a sediului central în 2018, când jumătate din operațiuni au fost transferate într-o clădire mai modernă din The Bridge. Anul trecut, am inițiat a doua parte a acestui proces, care a implicat mutarea colegilor din Bucharest Financial Plaza, o clădire din 1997 care necesită o renovare la nivel de tehnologii și confort, într-o clădire nouă din Bucharest Business Garden. Mutarea a fost realizată în această vară și am schimbat adresa sediului nostru social acum câteva luni. În contextul actual al pandemiei, mutarea ne-a permis să asigurăm condiții mai sigure colegilor noștri în două sedii centrale moderne și sustenabile. Am inițiat procesul de vânzare al Bucharest Financial Plaza în august 2019 și a fost un proces transparent și proactiv, care își continuă, în prezent, pașii necesari. Potrivit acordurilor de confidențialitate semnate cu investitorii, nu putem dezvălui informații suplimentare. Tranzacția este estimată a se finaliza în prima jumătate a anului viitor. Procesul de vânzare este coordonat de echipa internă de real estate a BCR“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții BCR.

Clădirea de pe Calea Victoriei nr. 15, de lângă Palatul CEC, a fost finalizată în 1997, fiind prima clădire modernă din București. Inițial a fost ocupată de Bancorex și după falimentul băncii de stat a ajuns în proprietatea BCR printr-o firmă separată, care a fuzionat apoi cu banca în 2016. Clădirea a fost renovată în 2012.

Sursele Profit.ro indică faptul că, în lipsa apariției unei oferte mai bune, cumpărătorul cu cele mai mari șanse ar fi Immofinanz. Austriecii au fost angajați anul trecut în achiziția a două clădiri de birouri în Polonia și Cehia. Pentru Spire Tower Building din Varșovia au plătit suma record de 386 milioane de euro, iar Palmovka Open Park din Praga a avut un preț de 76,4 milioane euro.

Tranzacție potențială majoră la vârful brokerajului imobiliar: JLL poate cumpăra Cushman & Wakefield. În România, JLL tocmai a devenit lider CITEȘTE ȘI Tranzacție potențială majoră la vârful brokerajului imobiliar: JLL poate cumpăra Cushman & Wakefield. În România, JLL tocmai a devenit lider

În România, investitorul a fost angrenat într-un proces de împrospătare și optimizare a portofoliului. Compania are la vânzare două clădiri de birouri mai vechi a căror tranzacționare ar trece compania de pe locul trei pe locul patru în topul celor mai mari proprietari de birouri din România, după suprafața deținută. Achiziția clădirii Bancorex ar ajuta la menținerea poziției Immofinanz. În plus, Ronny Pecik ar putea deschide drumul spre fuziunea cu rivalul austriac S Immo, el fiind acționar la ambele firme. Asta ar aduce un plus de 35.000 de metri pătrați portofoliului local al Immofinanz, prin clădirile The Mark și Sun Offices deținute în București de S Immo, care ar urca conglomeratul austriac chiar pe locul doi, devansând AFI Europe.

Anul trecut, BCR a mai fost implicată în vânzarea clădirii istorice din Piața Universității, Palatul Oscar Maugsch, către fondul de investiții Vivion la un preț estimat la 28 milioane de euro.

Grupul BCR, controlat de Erste, a înregistrat un profit net de 845,8 milioane de lei în primele 9 luni din 2020, în creștere cu 142%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe baza unui rezultat operațional mai mare și a unui avans semnificativ al creditelor noi, parțial compensate de costuri cu riscul mai mari. Profitul net din 2019 a fost afectat de constituirea unui provizion excepțional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuințe în trimestrul al doilea din 2019.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
bancorex
bcr
revetas
bucharest financial plaza