Familia antreprenorului sucevean Ion Crăciunescu, care a dezvoltat holdingul IBB în Germania și a ajuns la afaceri de 78 milioane de euro, a intrat pe piața imobiliară românească cu două proiecte cu peste 1.500 de apartamente în zona corporațiilor din Pipera, pe terenuri ce i-au aparținut omului de afaceri George Becali, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În anii `90, suceveanul Ion Crăciunescu a plecat cu familia în Germania, unde a muncit pentru o serie constructori. În 2012, și-a făcut o firmă de construcții și a ajuns să dezvolte propriile proiecte imobiliare. Afacerea IBB din Germania a ajuns să aibă peste 1.500 de muncitori și o cifră de afaceri de 78 de milioane de euro în 2020. În urmă cu doi ani, Ion Crăciunescu, alături de soția sa și fiul Iulian, s-a mutat în România și a lăsat afacerea din Germania pe mâna fiului său, Dan Crăciunescu.
„În 2019 am revenit în România și am deschis o bază de producție de mixturi asfaltice în Pantelimon, cu o capacitate de 160 de tone pe oră. Încă de la intrarea pe piața românească am avut ideea de a accesa piața imobiliară, însă am dezvoltat întâi divizia de infrastructură, pentru că betoanele au un aport mare în construcție și vrem să avem garanția că sunt făcute cum trebuie“, a relatat, pentru Profit.ro, Ion Crăciunescu.
Divizia românească de infrastructură a IBB este gestionată de Iulian Crăciunescu și lucrează, în prezent, la aerodromul de la Clinceni, unde a ajuns la faza de asfaltare. Familia Crăciunescu angajează la firma sa de construcții din România circa 200 de persoane și continuă să se extindă.
Intrarea pe piața imobiliară românească a fost realizată de Ion Crăciunescu prin cumpărarea unui teren de 2,3 hectare, ce-i aparținuse lui George Becali și pe care fusese gândit un proiect rezidențial, chiar în spatele complexului comercial Pipera Plaza, unde, recent, au început săpăturile pentru prima fază a ansamblului iResidence, care urmează să cuprindă circa 550 de apartamente. Investiția în acest proiect este estimată la circa 80 de milioane de euro, fiind finanțată de CEC Bank.
Finalizarea primei etape a ansamblului, care va avea 259 de apartamente, este programată pentru sfârșitul anului 2023, iar în martie-aprilie anul viitor antreprenorul speră să obțină autorizația pentru etapa a doua de dezvoltare.
Recent, Ion Crăciunescu a încheiat un acord și cu George Becali pentru achiziția unui nou teren din zonă, în suprafață de circa 7,4 hectare, pentru care va plăti 25 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
„Intenționăm să realizăm un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul achiziționat. Avem planificată realizarea unei clădiri de birouri cu o suprafață de circa 10.000 metri pătrați, unde ne vom muta birourile IBB, o grădiniță cu after school, terenuri de tenis și fotbal pentru locatari. Aceste facilități vor completa cele aproximativ 1.000 de apartamente ce pot fi construite aici. Investiția se ridică la circa 220 milioane euro și intenționăm să finanțăm lucrările tot cu CEC Bank“, a menționat Ion Crăciunescu.
Familia Becali a vândut, în ultima perioadă, o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari precum H4L Development și Catted, la care, dacă adăugăm și tranzacția cu IBB, se ajunge la o valoare cumulată de peste 55 de milioane de euro, toate tranzacții semnalate în premieră de Profit.ro.
Cu aceste proiecte, IBB Holding se alătură unor investitori precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, Alexandra Becali, Theodora Becali, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în această zonă, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.
Cerere crescută de locuințe
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România și-a continuat scăderea și în luna noiembrie, când s-a înregistrat un regres de circa 4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la circa 57.000 de contracte. Volumele scăzute din noiembrie vin după ce în octombrie tranzacțiile au scăzut considerabil, cu 27%, asta după ce în luna octombrie din 2020 s-a raportat cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Scăderile lunare din octombrie și noiembrie sunt singurele consemnate în acest an. De altfel, acestea sunt primele scăderi din iulie anul trecut și până acum, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Profit.ro. În ciuda acestor scăderi punctuale, primele 11 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 18%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.