Consiliului Concurenței a aprobat tranzacția prin care ROCA Investments, parte din Impetum Group, a preluat integral compania Sarcom, unul dintre cei mai mari producători de vopsele și lacuri din România. Prin această tranzacție ROCA își diversifică portofoliul și asigură procesul de succesiune al unei companii antreprenoriale românești condusă timp de 30 de ani de fondatorii săi, doi frați antreprenori români.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Generația primilor antreprenori români de după 1989, care au construit branduri românești solide, cu o excelentă reputație, se apropie de vârsta pensionării. O mare parte dintre ei nu și-au asigurat procesul de succesiune, iar în contextul actual un exit către un investitor strategic este foarte dificil”, spune acum Rudi Vizental, CEO ROCA Investments.
Sarcom Vâlcea, producătorul brandurilor de vopseluri Sticky și Coral, fondată și deținută acum de doi frați în vârstă de de 66 și respectiv 62 de ani, este unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri la nivel autohton, cu o istorie de aproape 30 de ani. Compania produce și vinde produsele proprii sub cele două branduri în 31 de județe din România, fiind prezentă atât pe segmentul de piață cu prețuri scăzute și accesibile, cât și în zona premium.
Sarcom, cu 116 angajați, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 56,9 milioane de lei, EBITDA de 15,8 milioane de lei și profit net de 12,3 milioane de lei.
Din punct de vedere al cifrei de afaceri pentru anul 2020, la nivel național Sarcom se află pe locul 5 în top producători cu capital românesc din domeniu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniAtunci când tranzacția va fi finalizată cu succes, unul dintre obiectivele avute în vedere de ROCA este ca Sarcom să devină un brand reprezentativ pentru industria locală, iar în următorii cinci ani compania să ajungă în top trei producători de vopsele și lacuri la nivel național. Totodată, odată cu finalizarea tranzacției, ROCA se va axa pe optimizarea strategiei și structurii de management în cadrul Sarcom, pentru a maximiza potențialul companiei, atât la nivel de brand, cât și comercial și operațional. Acest obiectiv va fi realizat prin facilitarea procesului de succesiune la nivelul conducerii, precum și prin constituirea unui Comitet Consultativ la nivel de companie.
„Un lucru foarte important pentru mine este că această companie va rămâne una românească și că ROCA va continua să o dezvolte, construind în continuare pe fundația solidă pe care împreună cu fratele meu am clădit-o în acești 30 de ani”, spune Marinică Potop, fondator Sarcom.
Valoarea pieței de producție pentru vopsele și lacuri din România se ridica la 1,6 miliarde de lei în 2020, cu o rată compusă anuală de creștere (CAGR) de 10%. Piața este în creștere, iar conform estimărilor, în 2024 aceasta va ajunge la 732 miliarde de lei la nivel global și 2,4 miliarde de lei la nivel local.
Pornită în urmă cu 3 ani, ROCA este prezentă în 10 județe ale țării, în 5 sectoare: agrifood, logistică, servicii industriale, producție materiale de construcții, îngrijirea personală.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesÎn portofoliu sunt companii precum Frigotehnica, BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) și Sinteza (industrie chimică).
Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane euro, un profit operațional (EBITDA) de 5 milioane euroși au peste 1.000 de angajați.
Anul trecut, ROCA a ajuns la o evaluare a portofoliului de 42 milioane euro, aproape dublu față de nivelul de 22,3 milioane euro de la finalul anului 2019.
Printre acționarii ROCA Investments sunt Andrei Cionca (președintele CITR, principalul jucător pe piața insolvențelor), grupul Dedeman și Dan Șucu, fondatorul Mobexpert.