Firma proprietară a unei case vechi, indicată ca fiind de peste un secol, din strada Dionisie Lupu nr. 39, din centrul Bucureștiului, în apropierea Bisericii Anglicane și a parcului Grădina Icoanei, cu care primarul general al Capitalei Nicușor Dan anunța în ianuarie că ar fi ajuns la un acord pentru ca aceasta să nu demoleze imobilul, l-a dat în judecată pe primar, după ce Nicușor Dan a emis și o adresă oficială prin care a dispus revocarea parțială a autorizației de demolare deținută de firmă, indică date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri"Am oprit azi demolarea unei case situate pe strada Dionisie Lupu nr. 39, cu o istorie de peste 100 de ani, ridicată după planurile arhitectului Ateneului, Albert Galleron. Fosta administrație a emis, în ultimele zile de mandat ale Gabrielei Firea (septembrie 2020 – n.r.), o autorizație de demolare a acestui imobil, pe care am reușit să-l salvăm pe ultima sută de metri. Am agreat cu proprietarii să nu demoleze casa. Aceștia au fost de acord să găsim o soluție, astfel încât imobilul valoros să fie păstrat și integrat", transmitea, pe 5 ianuarie 2021, Nicușor Dan.
El preciza atunci că proprietarii ar fi cerut certificat de urbanism pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu două subsoluri, parter, 3 etaje și al patrulea etaj retras, adăugând că "această autorizație nu a fost dată", astfel că "avem posibilitatea să stabilim cum va arată ceea ce se va construi pe acel teren și păstrarea casei valoroase".
CITEȘTE ȘI Amazon a recrutat o armată de angajați care să apere compania de criticile din online. Nume de cod - „Veritas”Primarul a considerat însă ulterior că acordul nu este suficient, astfel că, după 2 săptămâni, pe 20 ianuarie, a emis o adresă către compania proprietară, firma de demolări angajată de aceasta, Poliție, Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcțiile de Cultură și Urbanism ale Primăriei, prin care a dispus revocarea parțială a autorizației de demolare a casei din Dionisie Lupu 39, cu privire la corpul C1 al acesteia, în care anterior funcționaseră o grădiniță și o policlinică.
Autorizația de demolare fusese acordată și pentru imobilul alăturat, cu adresa Dionisie Lupu nr. 41, care a și fost îndepărtat între timp de pe amplasament.
Foto 23 ianuarie 2021 Foto 1 aprilie 2021
Documentul constând în adresa de revocare parțială a autorizației de demolare a fost transmis de către Primăria Capitalei pentru Profit.ro, revocarea fiind argumentată printr-un studiu din 2015 ce concluziona că imobilul "întrunește valori semnificative pentru a fi clasat monument istoric" și prin localizarea casei în zona protejată Pitar Moș:
CITEȘTE ȘI Grupul IT Atos, prezent și în România, cel mai abrupt declin bursier din 2018. Compania a dezvăluit erori contabileUlterior, în februarie, CDRV Associates a dat în judecată pe primarul Nicușor Dan și municipalitatea Capitalei, solicitând instanței suspendarea adresei de revocare parțială a autorizației de demolare. Acțiunea firmei a fost respinsă în primă instanță, însă aceasta poate face recurs.
În martie, CDRV Associates a deschis un nou proces împotriva primarului și a municipalității, cerând de această dată anularea adresei menționate. Încă nu a fost stabilit primul termen de judecată.
Conform datelor publice, CDRV Associates este controlată majoritar de către un offshore cipriot cu acționari neindicați, Quaffa Engineering Limited, cu 80% din capital, restul de 20% fiind în posesia operatorului portuar constănțean listat la Bursă Comvex SA. Administrator al CRDV Associates este Mădălina Liliana Militaru, responsabilă de relațiile cu investitorii și consilier juridic la Comvex, conform termene.ro și linkedIn.
CITEȘTE ȘI OMS critică o lentoare ”inacceptabilă” a vaccinării împotriva covid-19 în Europa și avertizează cu privire la ”cea mai îngrijorătoare” situație epidemică ”de luni de zile”
Operatorul portuar este și finanțator al CDRV Associates. După ce a fost înființată la finalul anului 2013, firma a primit, în 2014, un credit de 2,58 milioane euro de la Comvex SA pentru o investiție imobiliară.
"În anul 2014 au fost create premisele demarării unui proiect de construcții, scopul acestuia fiind diversificarea activității societății. În acest sens, în luna martie 2014, s-a acordat un credit în valoare de 2,58 milioane euro către societatea CDRV Asssociates SRL, care urmează să dezvolte proiectul imobiliar, societate la care Comvex are calitatea de fondator. Proiectul este în curs de realizare", se menționa în raportul anual al Comvex pe 2014, fără detalii.
Contactați de Profit.ro pentru detalii, reprezentanții Comvex nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
CITEȘTE ȘI VIDEO Grup Servicii Petroliere a instalat prima platformă fixă de foraj din Perimetrul Ana, la peste 120 de km în largul Mării NegrePotrivit ANPM, în 2014, firma solicitase aprobări pentru recompartimentări și modificare fațadă la un bloc de 6 etaje cu 12 apartamente de 2, 3 și 4 camere de pe strada Arhitect Ion Mincu nr. 9 din București. Blocul indicat public la această adresă, la care lucrările au început în 2015, a fost finalizat în 2017 și promovat la vânzare sub denumirea Kiseleff Park View, la prețuri pornind de la 200.000 euro plus TVA pe apartament.
Ulterior, împrumutul și proiectul sunt menționate din nou, în raportul pe 2018 al Comvex: "Proiectul este în curs de valorificare prin vânzarea apartamentelor. Până la data de 31.12.2018, împrumutul a fost rambursat în integralitate, urmând ca suma care corespunde dobânzii să se achite de către împrumutat în decursul exercițiului financiar 2019. Pentru împrumutul acordat s-a perceput o dobândă de 2,45% pe an. Dobânda constituită în anul 2019 este în sumă de 77.974 lei, soldul sumei totale corespunzătoare dobânzii de încasat fiind în sumă de 1.124.325 lei".
În raportul pe 2019, Comvex preciza că mai avea de încasat dobânzi de 1,152 milioane lei, "pe măsura valorificării proiectului imobiliar dezvoltat de către această societate". Iar în situațiile financiare pe 2020, Comvex afimă că anul trecut a încasat suma menționată, de 1,152 milioane lei, și că în noiembrie 2020 a acordat un nou credit CDRV Associates, de 250.000 lei și cu scadență de un an, pentru acoperirea cheltuielilor operaționale curente.
CITEȘTE ȘI Glovo a obținut o finanțare de 450 milioane euro, cea mai mare din istorie pentru un startup spaniol, inclusiv de la concurentul foodpandaÎn 2017, 2018 și 2019, CDRV Associates a raportat la Ministerul Finanțelor Publice cifre de afaceri anuale de 6,49, 6,7 și 2,02 milioane lei (peste 15 milioane lei în total) și profituri nete de 119.000, 684.000 și 79.000 lei (circa 882.000 lei cumulat).
La adresa din strada Dionisie Lupu nr. 39 își are sediul social o altă firmă cu profil imobiliar, Quadra Associates SRL, deținută, conform termene.ro, de Viorel Panait (președintele Consiliului de Administrație al Comvex), Dan Ion Drăgoi (administrator al Comvex și al acționarului majoritar al Comvex, Solidmet SRL), Corneliu Idu (fondator al Comvex, decedat în decembrie anul trecut) și Raimondo de Rubeis.
În septembrie 2020, CDRV Associates, alături de asociatul său minoritar Comvex SA, l-au dat în judecată pe Raimondo de Rubeis, într-un proces având ca obiect "pretenții" și aflat în continuare pe rol. Procesul este unul dintre litigiile survenite în ultimii ani între Raimondo de Rubeis și Comvex.