Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a reușit să înregistreze până acum în cadastru aproximativ patru milioane de hectare de teren agricol, adică aproximativ 40% din total, și mai are la dispoziție doar doi ani pentru a face actele pentru încă atât, altfel fermierii riscă să nu își mai primească subvențiile.
Conform reglementărilor Uniunii Europene, începând cu anul 2020 se va trece la plata unică a subvenției pe fermă. Astfel, sectoarele cadastrale care includ terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor au prioritate la înregistrare, deoarece fermierii nu mai pot încasa banii fără acte de cadastru din 2020.
„Agenția Națională de Cadastru este foarte aproape de a-și atinge prima țintă propusă în cadrul PNCCF: înregistrarea tuturor terenurilor care fac obiectul subvențiilor acordate de APIA până în anul 2020. Vorbim, în total, despre 9,57 de milioane de hectare, dintre care patru milioane au fost deja înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară. Pentru alte patru milioane de hectare de terenuri agricole lucrările sunt în desfășurare. ANCPI dispune de toate resursele necesare”, a declarat, pentru Profit.ro, Radu Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI.
Lucrările nu se desfășoară proporțional la nivel național. În județe precum Dolj, Olt, Teleorman sau Galați se fac cele mai multe lucrări, în timp ce primarii din Cluj, Sibiu, Constanța sau Brașov sunt mai reticenți în a contracta serviciile de cadastrare.
„Ritmul lucrărilor de cadastru general nu este peste tot același. Deși am simplificat procedurile și am mărit sumele alocate fiecărei unități administrativ-teritoriale, încă există primari care le refuză cetățenilor dreptul de a-și înscrie proprietățile în mod gratuit. Vestea bună este că, în 2018, au fost încheiate contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în toate județele, ceea ce reprezintă o premieră”, a spus Ștefănescu.
CITEȘTE ȘI GRAFIC-ANALIZĂ Topul județelor în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în acest an. Timiș - cel mai scump lot. Antreprenori puternici cumpără terenAgenția a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Pentru a grăbi procesul, agenția a simplificat procedurile de licitație. Astfel, numărul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitație a fost înjumătățit, iar firmele autorizate care execută lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în zone greu accesibile primesc un preț mai mare.
Dacă anul trecut, suma decontată de ANCPI era de 60 de lei/imobil, din 2018 sumele cresc proporțional cu gradul de dificultate al lucrării (ex. zone de munte, deal), putând ajunge până la 132 de lei/imobil în zonele mai greu accesibile. La multe licitații organizate anul trecut de primarii din localitățile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finanțare încheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.
Anul acesta, fiecare primărie a putut accesa 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, buget crescut față de 150.000 lei, cât era în 2017, sau 135.000 de lei, în 2016.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Prezența la notar pentru darea în plată a unui imobil nu va putea depăși termenul de 90 de zile de la notificarea adresată bănciiPână acum, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, ANCPI a decontat circa 200 de milioane de lei cu TVA. Iar pentru anul în 2018, valoarea estimată a contractelor de servicii este de 458.363.000 lei cu TVA.
Luna trecută, ANCPI a depășit borna de un milion de imobile înregistrate în cadastru sub formă gratuită, ceea ce ridică totalul proprietăților cadastrate la 12 milioane, adică abia 30% din clădirile și terenurile României.