Alpha Real Estate Services, divizia imobiliară a băncii grecești Alpha Bank, așteaptă vânzarea ultimelor apartamente, terenuri și spații comerciale intrate în portofoliul companiei în urma executării garanțiilor bancare și se pregătește să intre pe sectorul administrării de imobile și consultanță.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Alpha Bank a vândut anul trecut un portofoliu de credite neperformante corporate din România, estimat la 360 milioane euro, către un consorțiu de investitori internaționali, incluzând Deutsche Bank, AnaCap Partners și APS.
„Alpha Bank a vândut anul trecut un portofoliu semnificativ de credite neperformante. În acest moment portofoliul băncii este curățat. Nu mă aștept să mai apară ceva la noi din portofoliul Alpha Bank“, spune, pentru Profit.ro, Iulian Călin, directorul general al Alpha Real Estate Services (ARES).
Compania a vândut în 2018 apartamente în valoare de 28 de milioane de euro din proiectele rezidențiale aflate în administrare. Călin spune că, în acest moment, cele mai multe apartamente de vânzare, adică circa 20 de unități, mai sunt în ansamblul Poseidon Residence (fostul Blue Tower), în timp ce în proiectele Parcul Privighetorilor, Green Vista, Asmita Gardens și Doamna Ghica Plaza mai sunt de vândut ultimele locuințe. Cele cinci ansambluri rezidențiale au avut, în total, 1.700 de apartamente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre proprietățile disponibile la vânzare sunt și 30 de hectare de teren în Popești-Leordeni, în cadrul unui parc logistic dezvoltat de polonezii de la MLP Group. În toamna lui 2014, o subsidiară a Alpha Bank a plătit 14,2 milioane euro pentru achiziția parcului, aflat în faliment din octombrie 2013. Proprietarii parcului datorau băncii 23,8 milioane euro. În 2017, ARES a reușit să recupereze o parte din bani prin vânzarea halei logistice și a 11 hectare de teren adiacent către compania cipriotă Helios Phoenix și încă zece hectare către francezii de la Romcarton, care au construit aici o fabrică.
„Helios Phoenix este la a treia hală construită de la momentul preluării. Avem discuții cu ei pentru vânzarea unei suprafețe suplimentare de teren, dar nu am concretizat nimic. Sunt și alți clienți interesați pentru că prețul terenului este semnificativ sub cel practicat în alte părți ale orașului. Prețul de vânzare este de 25 de euro/metru pătrat, comparativ cu 40-50 de euro/metru pătrat în nordul Bucureștiului. Poți cumpăra cu perspectiva că într-un orizont de timp de 4-5 ani se va face șoseaua de centură în sud. Deocamdată ai acces la autostrada spre Constanța și la centură, dar nu la un nivel optim“, explică Iulian Călin.
ARES este în discuții și pentru vânzarea celor două magazine Ambient, intrate în portofoliul Alpha Bank după ce retailerul de bricolaj a devenit insolvent. Fostele magazine Ambient din Bistrița și Baia Mare nu sunt promovate la vânzare și ARES nu este presată să le valorifice în contextul în care este confortabilă cu veniturile obținute din închirierea celor două proprietăți. Unitatea din Bistrița este închiriată integral, iar cea din Baia Mare are un grad de ocupare de 90%, fiind disponibil un spațiu de circa 1.000 metri pătrați.
În 2016, Alpha Bank a preluat și clădirea de birouri Cubic Center, dezvoltată de omul de afaceri Dinu Patriciu în Pipera. ARES se concentrează acum pe închirierea imobilului, aflat la un grad de ocupare de circa 40%, această proprietate nefiind de vânzare.
„Obiectivul pentru care ne-am înființat a fost să valorificăm proprietățile preluate de bancă, dar după rezultatele din ultimii ani grupul și-a schimbat optica și strategia sa este ca această divizie imobiliară să existe în continuare, să atragă clienți externi și să lucreze și pentru bancă (consutanță tehnică, supervizarea proiectelor pe care le finanțează, etc.). În acest moment, vrem să lichidăm tot stocul rezidențial și apoi să vedem dacă există oportunități. Vom acționa ca administratori de imobile, nu ca investitori în eventuale parteneriate. Nu vom face achiziții de la terți. Suntem dispuși să colaborăm pe partea de prestări servicii de property management sau intermediere. Avem o echipă internă de 12 persoane de vânzări, tehnic, financiar, cu o experiență pe circa 1.200 de apartamente vândute“, menționează directorul companiei.
Un exemplu de consultanță externă este cel oferit companiei Despec, despre care Profit.ro a scris că și-a scos la vânzare toate bunurile imobiliare pentru a redresa afacerea.
Interesul investitorilor în cumpărarea de credite neperformante aflate în bilanțul instituțiilor de credit din România a persistat, valoarea brută a creanțelor neperformante care au făcut obiectul activității de cesiune fiind estimat la circa 1,01 miliarde euro în prima jumătate a anului 2018, acumulând o parte consistentă a contractelor din țările Europei Centrale și de Est (în valoare de 2,41 miliarde euro în aceeași perioadă), conform ultimului raport asupra stabilității financiare realizat de Banca Națională a României. Procesul de curățare a bilanțurilor contabile a condus la o reducere a numărului de bănci ce înregistrează rate ale creditelor neperformante superioare pragului de semnal aferent unui risc ridicat.