Fondatorii One United, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, alături de foștii lor parteneri de la casa de investiții Capital Partners, Doru Lionăchescu și Vlad Bușilă, pregătesc dezvoltarea primului lor parc logistic lângă Ploiești și vor să devină un jucător important pe acest sector imobiliar.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pe un teren de circa 49 de hectare, achiziționat de cei patru parteneri înainte de 2007, se autorizează lucrările de construcție a primei etape de dezvoltare a proiectului One Ploiești Logistic Park. Lotul permite dezvoltarea de spații de depozitare în suprafață de 220.000 de metri pătrați, iar dezvoltarea primei etape a proiectului presupune o investiție de circa 25 milioane euro, potrivit calculelor Profit.ro. Proiectul mai prevede și construcția a circa 20.000 de metri pătrați de spații pentru birouri.
”Terenul e cumpărat de dinainte de apariția One United și este situat peste drum de Centrul Logistic Kaufland, lângă Centura Ploiești. Deocamdată, One Industrial nu e parte din One United Properties, ci acționează separat. Ne-am gândit că este mai bine să valorificăm terenul dezvoltând decât să vindem. Acum suntem în proces de autorizare pentru circa 60.000 de metri pătrați. Noi nu construim speculativ, ca regulă. Practic, administratorul proiectului, Nicholas Nabil Bouri, are câțiva chiriași cu care discută și o să construim la comandă”, a declarat Victor Căpitanu pentru Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cetățeanul grec născut în New York, Nicholas Nabil Bouri a preluat anul trecut administrarea proiectului logistic de lângă Ploiești prin Knightbridge International Group, o nouă companie de consultanță specializată în dezvoltări industriale. Construcția primei faze se va realiza în doi pași, începând cu 20.000 de metri pătrați.
”Ne așteptăm să obținem autorizația de construire în vară, după care vom începe imediat. Suntem deja în discuții cu potențiali chiriași. Țintim companii logistice și producători. Putem oferi spații cuprinse între 1.000 de metri pătrați și 60.000 de metri pătrați. Strategia este să construim 220.000 de metri pătrați în 4 etape”, spune Nicholas Nabil Bouri pentru Profit.ro.
Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu dețin peste 60% din capitalul social al firmei care dezvoltă proiectul din Ploiești, restul fiind împărțit între Doru Lionăchescu (33,19%) și Vlad Bușilă (6,56%), potrivit termene.ro. Doru Lionăchescu este un fost bancher care a lucrat pentru ING, Citibank și Bancpost, iar Vlad Bușilă a lucrat la Alpha Bank, alături de Căpitanu și Diaconescu. Toți patru au pus bazele Capital Partners în 2005 și au vândut firma în 2016 Băncii Transilvania, iar acum se numește BT Capital Partners.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, se așteaptă să vândă toate proprietățile de birouri, evaluate la peste 380 milioane euro. Dedeman, Ion Țiriac și Globalworth - ofertanți One United Properties, înființat în 2007, este cel mai mare dezvoltator specializat pe proprietăți rezidențiale exclusiviste din București. În ultimii doi ani, compania a vândut câte 150 apartamente de lux pe an. Numai în 2017 a încasat din astfel de vânzări circa 50 milioane de euro. Compania are 376 de apartamente finalizate, 530 în construcție și 1.000 de unități, la care urmează să fie începute lucrările în următorii ani. Printre proiectele companiei se numără One Herăstrău Park, One Herăstrău Plaza și One Charles de Gaulle. Divizia de birouri a investitorului, în care a fost atras mai recent și antreprenorul Ionuț Dumitrescu, deține North Gate din Pipera și are în construcție One Tower, într-o zonă centrală a orașului.
One United Properties și Auchan România dezvoltă și proiectul One Floreasca City la intersecția arterelor Mircea Eliade și Calea Floreasca din zona centrală a Bucureștiului, care necesită o investiție de 100 de milioane de euro. Dezvoltarea presupune restaurarea și modernizarea fostei hală Ford, care se va transforma într-un spațiu de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri și trei blocuri cu apartamente. Proiectul se construiește pe un teren de 2,8 hectare.
Principalii jucători pe piața industrial-logistică din România sunt CTP, P3 și WDP. Cei trei acoperă o mare parte din stocul de 3,75 milioane de metri pătrați disponibil la nivel național.
Proprietarii de depozite din România au avut o surpriză pe final de an, când au reușit să închirieze 60% din suprafața de 500.000 de metri pătrați contractată pe parcursul întregului an, însă încetinirea consumului și lipsa unor proiecte suficient de mari ar putea rupe nivelul record de închirieri înregistrat în ultimii trei ani consecutiv.
În ultimul trimestru al anului trecut s-au semnat contracte pentru 324.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, adică 60% din cererea totală din 2018, conform datelor companiei de consultanță JLL. Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, acesta fiind urmat de Timișoara și Deva. Aproape 75% din totalul cererii reprezintă contracte noi. Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat aproape jumătate din total, la mare distanță fiind distribuitorii și logisticienii (17%) și companiile de bunuri de consum (12%).