Dezvoltatorul imobiliar Vibe Properties, cu planuri de a dezvolta 1.000 de apartamente în București, s-a divizat, iar cei doi fondatori, Michael Israeli și divizia de investiții a CITR, și-au împărțit proiectele, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Israeli și-a găsit noi asociați și a lansat unul dintre proiecte, iar firma de proiect rămasă la CITR a intrat în faliment.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vibe Properties s-a lansat pe piața imobiliară în 2018 ca un parteneriat între Alexandru Bercea, proprietarul Alber Holding din Arad - unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din țară - antreprenorul și arhitectul Michael Israeli, cunoscut în România pentru dezvoltarea mall-ului Atrium din Arad, acum în proprietatea MAS REI, și CIT Resources (actuala Impetum Investments), deținută de familia Cionca și asociați ai Casei de Insolvență Transilvania (CITR).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planul lor era să se impună pe piața rezidențială din București, sens în care au cumpărat două terenuri importante: unul de circa 9.500 de metri pătrați în zona metroului Pipera și altul de circa 6.600 metri pătrați în Regie. Pe terenul din Pipera a fost proiectat și autorizat ansamblul rezidențial Vibe Forward, cu 448 de apartamente și spații comerciale, iar pe lotul din Regie a fost autorizat un ansamblu cu 220 de apartamente. Valoarea de investiție a celor două proiecte a fost estimată la circa 55 milioane de euro.
Alexandru Bercea a fost primul care s-a retras din grup, chiar înainte de lansarea primului proiect. Ulterior, Michel Israeli și CIT Resources au decis să renunțe la parteneriat. În urma acestei hotărâri, CIT Resources a rămas cu proiectul din Pipera, care era dezvoltat prin firma Arkade Development, intrată însă în faliment la propria cerere, în septembrie 2021, cu datorii de 37,6 milioane lei. Înainte de faliment, terenul a fost mutat pe firma Real Estate Resources, tot în proprietatea asociaților CITR, și figurează cu o ipotecă de 3,9 milioane euro în favoarea unei firme din portofoliul lui Alexandru Bercea, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții CIT Resources nu au răspuns până la publicarea acestui articol. Michael Israeli și Trio Bridge View
Michael Israeli a rămas cu proiectul din Regie, pentru dezvoltarea căruia și-a căutat noi asociați. Astfel, în noul proiect, denumit acum Trio Bridge View, au fost atrași investitorul imobiliar Florian Predescu, cu afaceri și în sectorul curățeniei în spitale prin Universal Med Cleaning, omul de afaceri Cosmin Stroea, proprietarul Ischia Sport din Galați, cu activități în amenajarea terenurilor de sport, Liviu Iordan, proprietarul Unimedik Impex, furnizor de dezinfectanți în spitale, și Cătălin Sima, unul dintre fondatorii inițiali ai Vibe Properties, care a condus o divizie a lui Alexandru Bercea la Cluj-Napoca.
„Michael Israeli a vândut proiectul noii firme care dezvoltă acum ansamblul Trio Bridge View. Brandul Vibe a rămas în proprietatea lui și e posibil să îl folosim pe viitor. Țintim și alte proiecte în această formulă de parteneriat. Negociem achiziția unor terenuri. Vrem să începem un nou proiect în vara anului viitor. Eu reprezint jumătate din investitorii din grup, iar Michael Israeli pe cealaltă jumătate“, a declarat, pentru Profit.ro, Florian Predescu.
Lucrările la Trio Bridge View au demarat în decembrie 2020, iar recent a început faza a doua de execuție. Primul din cele trei blocuri proiectate a fost definitivat, iar din totalul de 72 de unități locative mai sunt la vânzare circa 9 apartamente, motiv pentru care s-a început fundația celorlalte două blocuri mai devreme decât era prevăzut, spune Predescu. El a mai dezvoltat un proiect de dimensiuni similare, denumit Ilioara Residence, în cartierul Titan.
Florian Predescu și Cătălin Sima au mai fost implicați, ca acționari minoriari, și în proiectul Citadela Residence din zona Tineretului, care are planificate 354 de apartamente și care urmează a fi dezvoltat de Alexandru Bercea și Michael Israeli. De altfel, firma care dezvoltă proiectul din Tineretului este și cea care a cumpărat de la institutul de proiectare Aquaproiect terenul pe care este construit acum Trio Bridge View.
Cerere crescută de locuințe
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost scăzut, considerabil, cu 27% în luna octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la circa 60.000 de contracte, după ce în luna corespondentă din 2020 s-a raportat cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani. Aceasta este prima scădere din iulie anul trecut și până acum, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Profit.ro. În ciuda acestei scăderi punctuale, primele 10 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 21%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.