Omul de afaceri Daniel Dumitru Sava, proprietarul Edildanconstruct, unul dintre principalii constructori din Focșani, a mai cumpărat 10 hectare de teren și a dublat suprafața complexului rezidențial Grand Kristal din sudul Bucureștiului, cu scopul de a lansa o nouă etapă de dezvoltare, cu încă 2.500 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorul a definitivat, recent, tranzacția de achiziție a unui lot de circa 6 hectare pe Drumul Dealu Bradului, de lângă fosta platforma industrială Vulcan, de la fostul bancher Dan Pascariu, la care s-au adăugat alte achiziții, care au crescut suprafața nou acumulată la circa 10 hectare. Tranzacțiile au fost încheiate la un preț de circa 100 de euro/metru pătrat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru prima etapă a complexului Grand Kristal, demarată în vara anului trecut, dezvoltatorul a avut la dispoziție tot 10 hectare de teren, cumpărat la licitație de la o bancă.
„Până acum s-au definitivat lucrările la 800 de apartamente și s-au precontractat, în total, 1.200 de apartamente. Prima etapă a proiectului are peste 2.000 de unități cu finalizare până la sfârșitul anului 2022. Faza a doua va aduce alte aproximativ 2.500 de unități“, a declarat, pentru Profit.ro, Cătălin Grigore, proprietarul companiei Sud Rezidențial, care asigură vânzarea ansamblului.
Investiția în prima fază de dezvoltare a complexului a fost estimată la circa 75 de milioane de euro, fără costul terenului, și a fost susținută de firma lui Daniel Sava și de Lupinocom International, firma partenerilor săi Mariana și Lucian Pintilie, care gestionează o rețea de stații de benzină în Focșani și în județul Vrancea.
Ansamblul Grand Kristal este situat lângă Piața de Gros din Berceni și are deschidere la două străzi: Dumitru Brumărescu și Drumul Dealu Bradului. Primăria Sectorului 4 intenționează să transforme strada Drumul Dealu Bradului într-un bulevard de 40 de metri lățime, cu o bandă de spațiu verde pe mijloc.
Daniel Sava a mai construit ansamblul Kristal Residence cu circa 500 de apartamente, parte a Metalurgiei Park, tot în zona de sud a capitalei. El mai deține o serie de depozite la Deva și a dezvoltat mai multe proiecte rezidențiale în Focșani.
O tranzacție imobiliară cu Mădălina Oprișan, fiica lui Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea, l-a adus pe Daniel Sava în atenția presei.
Anul trecut, Edildanconstruct a raportat o cifră de afaceri de 8,3 milioane de euro, în creștere cu peste 15% față de rezultatele anului anterior, potrivit datelor înregistrate de Ministerul Finanțelor Publice. În 2018, firma a obținut fonduri europene nerambursabile în valoare de 2,8 milioane de lei pentru diversificarea activităților.
Lupinocom International a realizat afaceri de aproape 9 milioane de euro, mai mari cu circa 5% față de 2019.
Cerere crescută de locuințe
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 33% mai mare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 64.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele 9 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 32%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia tranzacțiilor a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.