Antreprenorul Daniel Guzu, care a fondat și vândut doi mari producători de materiale pentru construcții - Fabryo și Duraziv - a scos la vânzare terenul și proiectul pentru un viitor complex imobiliar pe care le are pe Șoseaua București-Ploiești, din Sectorul 1, în apropierea viitoarei stații de metrou Bruxelles, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prin intermediul companiei sale Natura SRL, care gestionează brandul de sucuri și dulcețuri „Ana Are“, omul de afaceri a inițiat, încă din 2018, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care viza construcția unei hale de depozitare cu spații administrative și comerciale, plus o clădire de birouri cu 10 etaje, pe un teren cu o suprafață de aproape 6.700 de metri pătrați, amplasat în zona pasajului rutier de la Odăii care intersectează Centura București și unde urmează a fi construită noua stație de metrou Burxelles de pe Magistrala 6.
Comisia tehnică de urbanism a considerat însă că propunerea lui Daniel Guzu pentru un turn cu 10 etaje ar fi nepermisă în zonă, iar hala logistică ar fi neadecvată. Acum, omul de afaceri a început demersurile pentru construcția unui imobil cu funcțiune mixtă: comerț, birouri, locuire colectivă cu două subsoluri, parter și doar 4 etaje.
Daniel Guzu a transmis Profit.ro că nu va construi el proiectul și că a scos la vânzare terenul cu PUZ la un preț de 290 de euro/metru pătrat, adică aproximativ 2 milioane de euro.
De altfel, încă din 2010, antreprenorul declara presei că nu va mai investi în imobiliare, după ce pierduse mai mult de un milion de euro pe această piață.
Totuși, el a mai făcut, recent, un plasament imobiliar într-o vilă de peste un milion de euro în ansamblul Oxygen Home, dezvoltat de Alina Marulis la marginea pădurii Băneasa, lângă Școala Americană.
Investiția în vila din Pipera a venit cam în aceeași perioadă în care a agreat vânzarea fabricii Duraziv către grupul francez Saint-Gobain, tranzacție evaluată la 17 milioane de euro și finalizată în septembrie 2021.
Guzu a mai trecut printr-o tranzacție similară în 2009, când a vândut producătorul de lacuri și vopsele Fabryo Corporation fondului de investiții Oresa Ventures pentru circa 20 de milioane de euro.
Acum, antreprenorul mai are afacerea „Ana Are“, care gestionează o fabrică în Țifești (Vrancea) și plantații de 75 de hectare de măr, 15 hectare cireș, 10 hectare afin, 12 hectare struguri de masă, 5 hectare vișin și 16 hectare cătină, plus două depozite frigorifice cu o capacitate de 3.000 de tone și 1.500 de tone, pentru păstrarea fructelor utilizate în producția de sucuri și dulcețuri.
Tot în Vrancea, Daniel Guzu are și peste 120 de hectare de viță de vie din care face vinurile Domeniile Panciu.
O serie de antreprenori români au făcut plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Ovidiu Buluc din București, Cristian Ludovic Pop din București, Cornel și Dan Vulpe din București, Vasile Armenean din Suceava, Dorin Mateiu din Alba, Gheorghe Buzdugan din Cluj, Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Iulian Iuga din Cluj, argeșenii Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea, familia Ionica și Gelu Pașalău din Focșani și familia de medici Andreea și Călin Ciubotaru din București.