Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, și-a propus pentru acest an o creștere cu 42% a portofoliului local, echivalentul a circa 450.000 de metri pătrați, cel mai alert ritm din cadrul grupului. Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii companiei, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, că analizează noi oportunități de achiziții. Strategia vine în contextul în care presa internațională a relatat că CTP își pregătește listarea la bursă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cea mai avansată tranzacție în care CTP este implicat vizează cumpărarea A1 Business Park din Dragomirești Vale, în suprafață de aproape 100.000 de metri pătrați, la un preț, estimat de Profit.ro, la circa 25 milioane de euro. Vânzătorul proprietății, grupul australian Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, își face ieșirea de pe piața imobiliară românească prin această tranzacție.
„Continuăm să dezvoltăm afacerea și, momentan, analizăm câteva oportunități. În prezent nu suntem implicați în tranzacții la fel de semnificative ca cea cu Cromwell, care încă este în grafic pentru a se finaliza până la sfârșitul anului. Pandemia are un impact negativ asupra închiderii tranzacțiilor, dar până acum nu am văzut niciun impact negativ semnificativ asupra clienților noștri“, spune Remon Vos, pentru Profit.ro.
În prima jumătate a acestui an, CTP a livrat cinci depozite noi cu o suprafață de aproape 80.000 de metri pătrați, însă planul companiei este să crească suprafața la peste 160.000 de metri pătrați până la finalul anului. De altfel, investitorul și-a propus pentru acest an o creștere de 42% a portofoliului din România, echivalentul a circa 450.000 de metri pătrați, cel mai alert ritm din grup. CTPark Bucharest West din Bolintin-Deal va deveni cel mai mare parc logistic din Europa Centrală și de Est până la finalul anului 2020, cu o suprafață închiriabilă de 660.000 de metri pătrați, iar până în 2022 ar putea crește la un milion de metri pătrați.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primăvară, compania a plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties.
„CTP nu vinde nicio proprietate.Vânzarea proprietăților este împotriva strategiei companiei. Suntem investitori pe termen lung. CTP a emis, recent, obligațiuni verzi pentru a crea lichidități care să sprijine creșterea, pentru a extinde portofoliul în mărime și, de asemenea, pentru răspândire geografică“, a explicat Vos.
La debutul acestei luni, CTP a lansat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen. Surse citate de Bloomberg au declarat că CTP a început discuțiile cu privire la o ofertă publică inițială care ar putea avea loc anul viitor și că vrea să obțină o evaluare de aproximativ 6 miliarde de euro. Bursa de la Amsterdam este printre posibilele locații pentru listare.
Remon Vos evidențiază faptul că piața imobiliară românească nu este suficient de lichidă și că este puțină activitate tranzacțională peste pragul de 70 milioane de euro, cu câteva excepții notabile în vânzările de clădiri de birouri.
La sfârșitul primului semestru, portofoliul românesc al CTP era evaluat la aproape 800 de milioane de euro, al doilea cel mai valoros din grup, după cel din Cehia, și avea împrumuturi de peste 430 milioane de euro. Veniturile din chirii generate în prima jumătate a anului în România au fost de 23,5 milioane de euro, iar profitul realizat, înainte de aplicarea taxelor, a fost de 42,7 milioane euro. Compania are în dezvoltare proiecte locale în valoare de peste 70 milioane de euro.
„Cererea rămâne puternică, determinată de comerțul electronic, dar și de FMCG și «reshoring». Companiile implicate în producție nu doresc să se bazeze pe livrări de departe“, mai spune Remon Vos.
La declanșarea pandemiei în România, CTP a demarată lucrările de construcție la un nou parc logistic de anvergură în Ștefăneștii de Jos, pe un teren de 21 de hectare cumpărat de la Willbrook. Planul prevede ridicarea a 10 hale în 5 faze de construcție, care vor avea la final peste 100.000 de metri pătrați, o investiție estimată la 65 milioane de euro. Primii 20.000 de metri pătrați vor fi finalizați în această toamnă, jumătate din spațiu urmând a fi ocupat de logisticeanul DSV Group.
CTP deține în România depozite cu o suprafață totală de 1,2 milioane de metri pătrați. Proprietățile românești au o pondere de 20% în portofoliul global al dezvoltatorului.
Și compania P3, al treilea cel mai mare proprietar de depozite din România, a anunțat piața, după declanșarea stării de urgență, că are deschiderea să achiziționeze depozite de dimensiuni medii în România, potrivit unor surse din piața imobiliară. Perioadele de criză pot aduce oportunități sub forma unor active „distressed“, spun sursele Profit.ro.