Producătorul de materiale de construcții CELCO mizează în acest an pe menținerea business-ului la peste 40 de milioane de euro și a bugetat investiții de aproape 3 milioane de euro, dar atenționează că păstrarea competitivității și a celor 300 de locuri de muncă este tot mai dificilă, urmare a exploziei prețurilor la utilități și lipsei de sprijin din partea autorităților. În plus, programul european de mediu Green Deal va duce pe termen mediu la închiderea unor fabrici românești, promovând “soluții și direcții total eronate”.
Compania produce BCA, termoizolații, var, adezivi și mortare, utilizate în construcții și industrii conexe precum siderurgia și metalurgia.
“Asemenea anului 2021, care după primul trimestru și-a arătat latura cea mai dezastruoasă din punctul de vedere al previziunilor, trăim un an 2022 cu noi provocări. (…) Eforturile noastre permanente de a rămâne competitivi și de a furniza produse autohtone piețelor pe care activăm, de a lucra la capacitate cu toate fabricile pe care le deținem: BCA, var, adezivi, carieră, de a păstra cele peste 300 de locuri de muncă pe care le asigurăm vor fi din în ce mai dificil de susținut în contextul creșterii imprevizibile a prețurilor la utilități și fără susținerea autorităților competente”, a declarat pentru Profit.ro Nicolae Dușu, președinte și acționar CELCO.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El estimează că majorarea prețului certificatelor CO2 nu se va opri curând, dat fiind contextul dificil și incert actual, și că varul și celelalte sectoare industriale care nu vor putea să se alinieze rapid cu tehnologii verzi sau soluții de eliminare a CO2, neexistând astfel de proiecte în dezvoltare, cu atât mai puțin testate, riscă să-și închidă capacitățile de producție.
“Programul european de Green Deal este desigur necesar, dar soluțiile și direcțiile date sunt total eronate. Dacă Uniunea Europeană va continua în același mod, Europa trebuie să se pregătească de crize după crize”, afirmă Dușu, care deține CELCO împreună cu vărul său, Ion Dușu.
Pentru 2022, CELCO și-a propus să monteze în toate fabricile grupului sisteme de contorizare avansată pentru reducerea consumurilor energetice, în urma unor proiecte de peste 300.000 euro. În plus, investiții de circa 2,5 milioane euro vizează dezvoltarea conceptului de economie circulară și utilizarea cât mai eficientă a energiei produse în fluxurile de fabricație, dar și digitalizarea proceselor.
Pactul Ecologic Green Deal le cere țărilor membre ale UE, printre altele, să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră în termen de 30 de ani. Proiectul nu i-a entuziasmat pe cehi, polonezi și unguri, ale căror economii depind în mare măsură de termocentrale pe cărbune.