Dezvoltatorii nu au livrat nicio clădire de birouri în București în trimestrul 3, dar companiile au închiriat spații pentru 4.000 de angajați

Dezvoltatorii nu au livrat nicio clădire de birouri în București în trimestrul 3, dar companiile au închiriat spații pentru 4.000 de angajați
scris 12 oct 2017

Companiile din București au închiriat, în trimestrul 3, spații de birouri cu o suprafață de 68.000 de metri pătrați, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut. 

Din suprafața tranzacționată, reînnoirile reprezintă aproape 8.000 de metri pătrați, mutările acoperă aproximativ 23.000 de metri pătrați, în timp ce spații cu o suprafață de aproximativ 37.000 de metri pătrați au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operațiuni noi în București, având planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi, potrivit unei analize a firmei Cushman & Wakefield Echinox.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare parte a cererii a fost generată de companiile din sectoarele IT&C si BPO (Business Process Outsourcing), care au închiriat spații cu o suprafață de 55.000 de metri pătrați, reprezentând aproximativ 80% din volumul tranzacțiilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În condițiile în care stocul de birouri din București a ramas constant pentru că dezvoltatorii nu au livrat nicio clădire nouă în cel de-al treilea trimestru, rata de neocupare a scăzut la un nivel de aproximativ 8,2%, față de 9,3% la jumătatea anului.

Locuințele din România s-au scumpit cu aproape 5% în trimestrul al doilea, a treia mare creștere la nivelul UE CITEȘTE ȘI Locuințele din România s-au scumpit cu aproape 5% în trimestrul al doilea, a treia mare creștere la nivelul UE

În ceea ce privește zonele preferate, 33% din suprafața tranzacționată se află în clădiri din Pipera, urmată de zonele Vest (22%) și CBD - Central Business District  (22%), în timp ce tranzacțiile din zona Centru – Nord, cea mai dinamică în ultimii ani, au reprezentat doar 9% din volum, în condițiile în care rata de neocupare este de doar 4%, iar pentru acest an nu sunt așteptate livrări noi.

Per total, în primele nouă luni ale acestui an au fost tranzacționate spații de birouri cu o suprafață cumulată de 238.000 de metri pătrați, în scădere cu 7% față de perioada similară a anului precedent, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor. Astfel, în timp ce în 2016 în București au fost livrate spații noi cu o suprafață de 275.000 de metri pătrați, pentru acest an este asteptată darea în folosință a unor spații noi cu o suprafață de 155.000 mp, stocul urmând să ajungă la aproape 2,7 mil. mp.

O activitate tranzacțională susținută s-a constatat și în orașele regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov -, fiind închiriate spații de birouri moderne cu o suprafață cumulată de peste 22.000 de metri pătrați. Cea mai dinamică piață regională a fost cea din Timișoara, unde au fost închiriate spații cu o suprafață de 16.000 de metri pătrați, cea mai mare parte fiind reprezentată de contractele de pre-închiriere în cadrul unor clădiri aflate în construcție.

"Piața de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporații internaționale care găsesc în București și în celelalte centre universitare din țară un mix optim între calitatea angajaților, nivelul salarial și valorile de închiriere. Ne asteptăm ca nivelul tranzacțiilor să accelereze în perioada următoare, în condițiile în care 2018 se anunță un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 de metri pătrați în București și aproximativ 100.000 metri pătrați în orașele regionale", a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

viewscnt
Afla mai multe despre
cladiri de birouri
angajati