Danya Cebus, deținut de milionarul Jacob Luxenburg, pregătește cel mai mare proiect rezidențial al său din România

Danya Cebus, deținut de milionarul Jacob Luxenburg, pregătește cel mai mare proiect rezidențial al său din România

Jacob Luxenburg și proiectul Danya Lake de pe malul lacului Pipera

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 iul 2024

Compania de construcții Danya Cebus, cunoscută pentru realizarea bazei militare de la Deveselu, pregătește dezvoltarea ansamblului rezidențial Danya Pipera, cu 909 apartamente, o investiție estimată la circa 35 de milioane de euro, ce va fi realizată pe un teren situat lângă Școala Americană din Pipera, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul face parte din strategia constructorului de a se axa tot mai mult pe dezvoltare imobiliară, după ce până acum s-a concentrat pe activitatea sa de bază.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Fotbalistul Radu Drăgușin s-a dus pe șantierul Quartier Azuga imediat după Campionatul European CITEȘTE ȘI FOTO Fotbalistul Radu Drăgușin s-a dus pe șantierul Quartier Azuga imediat după Campionatul European
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Danya Cebus a fost zeci de ani compania de construcții a grupului Africa Israel Investments, care a intrat în România prin AFI Europe. De altfel, Danya Cebus a construit cele mai importante proprietăți din portofoliul AFI Europe, cum sunt mall-urile AFI Cotroceni din București sau AFI Brașov, și continuă cu realizarea AFI Loft.

În 2021, compania de construcții a intrat sub controlul Lapidoth Capital, firma milionarului israelian Jacob Luxenburg (67 de ani).

Acum, compania are în dezvoltare sau pregătire 4 proiecte cu un total de peste 1.300 de apartamente și peste 420 de vile în Pipera, Corbeanca și Timișoara.

EXCLUSIV Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard lei de pe urma mall-urilor și birourilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard lei de pe urma mall-urilor și birourilor

Cel mai amplu proiect pregătit de Danya Cebus în România va fi realizat pe un teren cu o suprafață de 4,1 hectare, evaluat în actele constructorului la 6,2 milioane euro, care se află lângă Școala Americană din Pipera, în continuarea ansamblului rezidențial Ibiza Sol.

Planul prezentat de investitor cuprinde 17 imobile, cu un regim de înălțime variabil de la două subsoluri, parter și 4 etaje la două subsoluri, parter și 8 etaje.

Ansamblul se va realiza în 4 faze de execuție și va avea un număr total de 17 unități, formate din 2, 3 sau 4 case de scară.

EXCLUSIV Familia Videanu pregătește construcția unei fabrici. Problemele acute din construcții și imobiliare, la Conferința Profit.ro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Videanu pregătește construcția unei fabrici. Problemele acute din construcții și imobiliare, la Conferința Profit.ro

Investiția estimată în realizarea proiectului este de circa 35 de milioane de euro. Proiectul prevede amenajarea unui număr de 1.093 de locuri de parcare, din care doar 74 vor fi supraterane.

Danya Cebus are deja autorizație de construcție pentru Danya Lake, un alt proiect ce va fi realizat pe malul lacului Pipera.

Prin subsidiara sa Idodo Investments, Danya a cumpărat la licitație, în 2016, cu 3,6 milioane lei, un teren de 2 hectare de pe malul lacului Pipera de la o firmă executată silit de Piraeus Bank Romania, potrivit unor documente obținute de Profit.ro.

Anul trecut, terenul a fost evaluat la 4,4 milioane de euro. Aici se propune realizarea a 77 de vile.

FOTO Grand Development, coordonată de Ionuț Nicolescu, semnează cu Radisson Hotel Group pentru un resort cu vile lângă Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Grand Development, coordonată de Ionuț Nicolescu, semnează cu Radisson Hotel Group pentru un resort cu vile lângă Brașov

Un alt proiect major, aflat în stadiul de autorizare, este Danya Corbeanca. Pe un teren de 22,3 hectare de teren, evaluat la 3,4 milioane euro, constructorul vrea să ridice un total de 350 de vile.

În paralel cu aceste proiecte, Danya Cebus lucrează la ansamblul Danya Forest. Constructorul s-a activat ca dezvoltator imobiliar în 2020, când a preluat de la partenerul său israelian Tagor proiectul rezidențial Adora Forest din Timișoara. Compania a fost constructorul primelor două blocuri din Adora Forest, sub dezvoltarea Tagor, și acum continuă proiectul, sub numele Danya Forest. Urmează să livreze, până la finalul anului, al treilea bloc din complex, și pregătește o nouă fază cu alte 3 blocuri, care vor duce numărul de apartamente la un total de 770.

EXCLUSIV FOTO Medicul clujean Florin Mărghitaș, proprietarul rețelei de sănătate Eurosanclinic, a cumpărat de la stat un hotel celebru și îl transformă în clinică de recuperare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Medicul clujean Florin Mărghitaș, proprietarul rețelei de sănătate Eurosanclinic, a cumpărat de la stat un hotel celebru și îl transformă în clinică de recuperare

Danya Cebus a intrat pe piața românească în 2007 și a acționat, inițial, drept constructor al proiectelor companiei sale mamă de la acea dată, Africa Israel Investments. Ulterior, a realizat și proiecte pentru terți. Cel mai cunoscut contract al companiei fiind cel pentru construcția bazei militare de la Deveselu, un contract de circa 50 milioane de euro.

Timp de peste 30 de ani, Danya Cebus a fost parte a grupului Africa Israel Investments, deținut de miliardarul Lev Leviev. Africa Israel a fost fondat în anii `30 de evrei sud-africani ca o companie imobiliară, după care a fost cumpărat de banca israeliană Leumi. Leviev, un imigrant din Uzbekistan, care și-a făcut averea din afaceri cu diamante, a cumpărat pachetul majoritar în 1997.

Grupul Africa Israel Investments a fost puternic lovit de criza financiară din 2008, iar în 2015, Leviev a pierdut controlul companiei într-un proces de restructurare a datoriilor. În 2019, Africa Israel Properties, compania care deține AFI Europe, a fost vândută cu circa 303 milioane de dolari companiilor Big Shopping Centers și Mega Or Holdings, iar restul deținerilor Africa Israel, inclusiv Danya Cebus, au fost cumpărate de Lapidoth Capital, controlată de Jacob Luxenburg. Participația lui Luxenburg în Lapidoth este estimată la peste 637 de milioane de dolari.

În 2020, după 47 de ani, acțiunile Africa Israel au fost oprite de la tranzacționare pe bursa de la Tel Aviv.

EXCLUSIV FOTO Decizie neașteptată: Gigi Nețoiu iese din afacerea „Doi Cocoși“. Mama lui Cristi Borcea se pregătește să închidă celebrul restaurant și să înceapă construcția unui bloc cu apartamente premium CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Decizie neașteptată: Gigi Nețoiu iese din afacerea „Doi Cocoși“. Mama lui Cristi Borcea se pregătește să închidă celebrul restaurant și să înceapă construcția unui bloc cu apartamente premium

Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest  an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.

Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.

Zonele din nordul a Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
danya cebus
jacob luxenburg
africa israel