CONFIRMARE Una dintre cele mai mari tranzacții din zona industrial-logistică din România - finalizată

CONFIRMARE Una dintre cele mai mari tranzacții din zona industrial-logistică din România - finalizată

Depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a finalizat tranzacția cu dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține pe piața locală proprietăți în valoare de peste 1,6 miliarde de euro, pentru vânzarea unei părți din portofoliul industrial-logistic acumulat în România - 270.000 mp GLA și 30 ha teren în șase locații cheie din România. Tranzacția, evaluată la circa 170 de milioane de euro, a fost anunțată anterior de Profit.ro și este una dintre cele mai mari din sectorul industrial al pieței imobiliare locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Portofoliul include 270.000 metri pătrați GLA și 30 ha teren în șase locații cheie din România, oferind un mixt adecvat de locații în vecinătatea parcurilor CTP (București, Arad), precum și locații complementare care consolidează prezența CTP în zonă (Pitești, Oradea, Timișoara). După această tranzacție, portofoliul CTP atinge pragul de 2,91 milioane metri pătrați. 

FOTO Ana Hotels a lui Copos devine prosumator de energie CITEȘTE ȘI FOTO Ana Hotels a lui Copos devine prosumator de energie

Conform informațiilor anunțate anterior de Profit.ro, Grupul CTP va plăti pentru achiziție 70 de milioane de euro, excluzând însă capitalul de lucru, și ajustările ulterioare, asociate împrumuturilor bancare garantate, de 98,2 milioane euro, precum și alte ajustări. Contravaloarea finală urmează să fie determinată în funcție de soldul unui împrumut garantat și soldul capitalului de lucru la data închiderii și urmează să fie plătită în numerar până la sfârșitul lunii mai 2024.

"Această achiziție extinde semnificativ portofoliul nostru din România prin adăugarea a peste 270.000 mp și introduce 40 de noi nume în lista noastră diversificată de chiriași. Suntem mândri să primim fiecare nou chiriaș în familia CTP. În plus, achiziția include 30 de hectare de teren excedentar, ceea ce ne permite să ne continuăm angajamentul față de dezvoltarea organică în vestul României. Această dezvoltare nu va aduce beneficii doar chiriașilor noștri, ci va contribui pozitiv și pentru comunitățile locale", a spus Remon Vos, CEO al CTP Group.

Profit.ro a anunțat recent că dezvoltatorul imobiliar CTP este în negocieri avansate pentru achiziția portofoliului industrial-logistic acumulat de Globalworth în România, o tranzacție cu o valoare de peste 270 de milioane de euro, care ar putea deveni cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul industrial al pieței imobiliare locale. CTP i-a înlocuit pe sud-africanii de la Fortress la masa negocierilor.

Valoarea tranzacției a scăzut la 170 de milioane de euro, pentru că nu a cuprins toate activele logistice din portofoliul Globalworth, ci doar o parte dintre acestea. 

CTP intrase într-un proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru a cumpăra portofoliul format din 10 proprietăți logistice al Globalworth, evaluat la 275 de milioane de euro, a anunțat luna trecută Profit.ro. Până la final s-a rezumat la achiziția a doar 6 proprietăți din portofoliul dezvoltatorului.

Și Fortress a realizat un due diligence pe portofoliul Globalworth, însă nu a trecut mai departe, discuții semnalate anterior de Profit.ro.

Împreună, dpozitele Globalworth aveau o suprafață cumulată de 391.200 de metri pătrați, un grad de ocupare de peste 90% și generau anual o chirie de 20,2 milioane euro. Parcurile logistice sunt amplasate în Chitila, Ștefăneștii de Jos, Constanța, Arad, Oradea, Târgu Mureș, Pitești și Timișoara. Proiectele din Chitila, Constanța și Târgu Mureș sunt realizate în parteneriat cu dezvoltatorul român Global Vision.

Portofoliul cumpărat acum de CTP este compus din șase parcuri industriale amplasate în vecinătatea parcurilor CTP (București, Arad), precum în complementarea acestora (Pitești, Oradea, Timișoara).

Printre aceste proprietăți se numără și depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței și cel mai mare centru de acest tip din Europa de Est.

EXCLUSIV FOTO Decizie neașteptată: Gigi Nețoiu iese din afacerea „Doi Cocoși“. Mama lui Cristi Borcea se pregătește să închidă celebrul restaurant și să înceapă construcția unui bloc cu apartamente premium CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Decizie neașteptată: Gigi Nețoiu iese din afacerea „Doi Cocoși“. Mama lui Cristi Borcea se pregătește să închidă celebrul restaurant și să înceapă construcția unui bloc cu apartamente premium

Achiziția portofoliului logistic al Globalworth va consolida poziția de lider de piață a CTP, care ajunge la un portofoliu cu o suprafață totală de 2,91 milioane de metri pătrați, aproape dublu față de WDP, următorul clasat în topul celor mai mari proprietari de depozite din România, după cum puteți vedea în infograficul de la finalul articolului.

Dacă s-ar fi vândut întregul portofoliu logistic al Globalworth, această tranzacție ar fi putut deveni cea mai mare semnată vreodată pe segmentul industrial-logistic al pieței imobiliare românești. Așa rămâne doar cea mai mare tranzacție semnată anul acesta și una dintre cele mai mari semnate vreodată pe acest segment al pieței. 

Recordul actual datează din 2016 când platforma P3 a fost cumpărată de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro. În România, P3 deține P3 Bucharest A1, care are o suprafață de 380.000 de metri pătrați.

CTP a fost fondată în 1998 de Remon Vos, Eddy Maas și Johan Brakema. În 2019, Remon Vos a devenit unicul acționar al CTP și în 2021 a listat compania la bursa din Amsterdam unde a ajuns la o capitalizare de 6,6 miliarde de euro. Participația de circa 75% pe care o mai deține în cadrul CTP i-a conferit lui Remon Vos locul 5 în topul celor mai bogați olandezi, cu o avere estimată la 4,4 miliarde de euro de publicația Quote 500.

În România, CTP deține parcuri industriale și logistice cu o suprafață totală de 2,5 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 22% din volumul total gestionat de companie la nivel european. Valoarea proprietăților deținute de grup în România se ridică la 1,6 miliarde de euro și reprezintă 16% din valoarea întregului portofoliu CTP, având a doua cea mai mare pondere după Cehia.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 11,2 milioane de metri pătrați de spații în zece țări.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
globalworth
fortress